
O nouă regulă de condus pentru toți șoferii din România. Ce presupune.
În trafic există și anumite reguli nescrise, cum ar fi „regula fermoarului”, pe care toți șoferii ar trebui să le respecte. Acestea au rolul de a fluidiza traficul și de a crește nivelul de siguranță.
Regula fermoarului 2025
Parlamentarii USR Mihai Botez și Aurel Oprinoiu au depus o propunere legislativă de modificare a Codului rutier, prin care se dorește introducerea „regulii fermoarului” în circulația pe drumurile publice.
Pe de altă parte, un fost șef al Direcției Rutiere este de părere că inițiativa nu va face decât să producă alte probleme.
Proiectul de lege depus în Parlament propune modificarea legii privind circulația pe drumurile publice și introducerea „regulii fermoarului”. Astfel, regula de conducere defensivă ar urma să fie transformată într-o regulă de circulație.
„Atunci când, pe drumurile cu mai multe benzi de circulație pe sens, circulația pe una dintre benzi nu poate fi continuată din cauza unui obstacol, unei îngustări a drumului sau din orice alte motive, conducătorii vehiculelor de pe banda adiacentă sunt obligați să permită, alternativ, vehiculelor de pe banda afectată să se încadreze pe banda adiacentă”, prevede proiectul.
Inițiativa propune ca nerespectarea regulii fermoarului să constituie o faptă contravențională prevăzută în clasa I de sancțiuni. Potrivit legii, cei care nu respectă prevederea ar putea fi sancționați cu 2, până la 3 puncte amendă.
Potrivit inițiatorilor, regula este deja implementată în legislația rutieră din Germania, Austria, Elveția, Olanda, Slovacia.
În România, „regula fermoarului” nu este prevăzută în Codul Rutier. Această practică există doar la nivel informal, bazându-se pe bunul simț al participanților la trafic.
Ce înseamnă regula fermoarului în trafic
Ne poate scăpa de blocaje „regula fermoarului”? Cei mai mulți șoferi nu au auzit niciodată de această regulă nescrisă.
Un exemplu clar în care s-ar putea apela cu succes la această regulă nescrisă, în România, este reprezentat de blocajele rutiere care se formează, în ultima perioadă, pe Autostrada Soarelui.
Astfel, pe A2 sunt mai multe tronsoane în reparații, inclusiv podul de la Cernavodă, unde traficul este deviat și se circulă pe o singură bandă pe sens. Modificarea este presemnalizată cu ajutorul indicatoarelor care anunță lucrări, îngustarea drumurilor și dispariția unei benzi de circulație.
Când două benzi de circulație se unesc într-una singură, atunci apar probleme de prioritate, explică specialiștii pe pagina de Facebook „Polițiștii au umor”: „Șoferii din ambele cozi au impresia că au stat prea mult la coadă și vor să forțeze intrarea în bandă, în detrimentul celui de lângă el. Prioritatea, în acest caz, nu este precizată explicit în codul rutier, lucru care face ca situația să degenereze, deseori.”
O problemă care se cere rezolvată: semaforizarea
În general, oamenii legii sunt convinși că, astfel, va fi asigurat un flux de trafic continuu, „fără probleme și claxoane”.
Sunt, însă, și excepții. Bunăoară, Lucian Diniță, comisar-șef al Direcției Rutiere, este de părere că inițiativa ar provoca mai multe probleme, decât ar reuși să rezolve, mai ales în ceea ce privește urmărirea respectării ei, scriu cei de la Adevărul. O astfel de prevedere ar majora volumul contestațiilor în cazul amenzilor primite.
De altfel, încălcarea prevederii ar fi greu de demonstrat, în lipsa camerelor și ar produce confuzie între șoferi.
„Asta înseamnă că trebuie să pui camerele din 5 în 5 metri, pe toate drumurile, nu? Vorbim de cele care sunt cu mai mult de două benzi”, argumentează comisarul-șef.
Potrivit comisarului, problemele care trebuie rezolvate pentru fluidizarea traficului rutier sunt, în primul rând, semaforizarea, în ceea ce privește circulația în orașe.
O nouă regulă de condus pentru toți șoferii din România. Ce presupune.