
Noi limite pentru șoferii din România. Doar 1 km/h în plus și rămâi fără permis!
Încălcarea limitei de viteză rămâne o problemă majoră în traficul din România. Începând cu 2025, noile reglementări din Codul Rutier aduc o schimbare semnificativă privind depășirea limitei de viteză.
În cazul depășirii limitei de 5 km/h, penalitățile cresc gradual.
Ce amenzi riscă șoferii grăbiți?
Astfel, o încălcare majoră este considerată depășirea cu mai mult de 40 km/h, drept pentru care șoferii riscă amenzi între 1.485 de lei și 3.300 de lei, dar și suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
Pentru depășirea între 31 și 40 km/h, amenda e la fel de serioasă, de la 1.485 de lei la 1.760 de lei, bașca 4 puncte de penalizare.
Depășirea între 21 și 30 km/h atrage amenzi de la 990 de lei la 1.320 de lei și 4 puncte de penalizare.
Șoferii vor plăti între 660 de lei și 825 de lei, alegându-se și cu 3 puncte de penalizare pentru o depășire între 11 și 20 km/h.
În fine, amenzi de la 330 de lei la 495 de lei, însoțite de 2 puncte de penalizare sunt pentru o depășire între 6 și 10 km/h.
3 șoferi vor fi, de acum, pietoni
Potrivit Inspectoratului de Poliție Argeș, luni, 7 aprilie a.c., trei șoferi cu vârste de 20 de ani, 31 de ani și respectiv 62 de ani au fost luați în colimatoriu din cauza vitezei excesive.
Primii doi vitezomani au fost înregistrați de RADAR circulând cu viteze de 121 km/h pe strada Gheorghe Doja din Pitești, iar al treilea, a fost prins cu aparatul când „zbura” cu 117 km/h pe DN 73, pe raza comunei Stâlpeni.
„Ca urmare a abaterilor constatate, conducătorii auto în cauză a fost sancționați contravențional, conform OUG 195/2002R.
Amenda pentru această abatere poate fi cuprinsă între 9 și 20 de puncte-amendă o valoare, respectiv 1.822,5 și 4.050 de lei.
Totodată, în fiecare astfel de situație se aplică și sancțiunea complementară implicită, respectiv reținerea permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce, iar perioada de suspendare diferă respectiv 90 de zile dacă limita legală este depășită cu mai mult de 50 de km/h și până în 70 de km/h peste cea legală, sau pentru 120 de zile, cu eliberarea de dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, în situația depășirii limitei cu mai mult de 70 de km/h peste limita legală”, mai precizeaă IPJ Argeș.
Cât poți accelera fără să fii sancționat?
Conform noilor reglementări din Codul Rutier 2025, autoritățile permit o marjă de 5 km/h în plus față de limita legală, fără ca șoferii să fie amendați.
Însă această marjă de toleranță nu conferă un drept general de a depăși viteza legală.
Mai mult, orice depășire de viteză, chiar și una minoră de 1 km/h, poate atrage sancțiuni pentru șoferi.
Concluzia? Fii precaut cu pedala de accelerație, deoarece doar câțiva kilometri în plus pot schimba lucrurile, nu doar între o amendă ușoară și una grea, dar și între viață și moarte!
Noi limite pentru șoferii din România. Doar 1 km/h în plus și rămâi fără permis!
11 Comentarii
Anonim
Da dar de ce nu verifică starea drumului poliția sau șanț mana-mana cu mecanicii auto și a proprietarii drumurilor ? Sper să-și găsească nasul
Anonim
Ok trebuie sa ne conformam,doar copii cu parinti bani gata si inca nu au reusit sa le cumpere masina” tare ” ,le cumpara trotinete electrice fara a fi invatati de circulatie,legi,fara sa aiba carnet,asigurare.Cu ei cum procedeaza legea?A fost cazul cand in mijlocul intersectiei a observat copilul ca are o masina linga el.Norocul lui ca ma feresc de debili de genu,dar intreb?legea ce spune?pe ei le ia cineva la raspundere?Avem lege si in parcuri:nu este voie cu biciclete si trotinete electrice.Cand vine politia si educa parintii sa nu mai lese copiii ss faca ce vrea pe trotuar.
Niros
În care articol din legislație este prevăzută amenda pentru +5km/h???Mai citiți şi voi puțin prin Codul rutier!!!!!!
Anonim
Oricum numai cetățeanul de rand este amendat clica sistemului este scutita.
Io
Clica sistemului nu plătește amenzi.
Io
Oricum numai cetățeanul de rand este amendat clica sistemului este scutita.
Anonim
Țară condusă de TRĂDĂTORI și CORUPȚII
Anonim
Rog in mod respectuos pe autori acestui articol să indice cu subiect și predicat numărul articolului și litera din Codul rutier 2025 care prevede aceste reglementări sau numărul Monitorului Oficial în care sunt publicate aceste prevederi privind limitele de viteza și sancțiunile aplicabile!Este de bun simt și mai tine și de deontologia profesională ca atunci când arunci o informație în spațiu public să indici și sursa concretă a informației!
Politia Romana
Informatia e gresita relativ la ridicarea permisului. Pentru a ti se ridica permisul viteza trebuie sa fie cu 50km/h peste limita legala, nu 40km/h cum scrie in articol
MIHAI
Mai bine s-ar aduce așa-zisa infrastructură rutieră concepută după „pricipi’li” lu’ Lae pentru vitezele Daciei 1300!
Anonim
Radare fixe. Nu vanatoare la japca pititi după garduri! Sa mai stea politia la panda și la trecerea de pietoni sa amendeze pietonii care traversează cu ochii în telefon . Și sa mai scoată cazanele de pe șosele. Le e de ajuns 20 de ani!