
Forfotă mare în piețele din Pitești. Mănânci azi și vei avea noroc tot anul!
Astăzi, în pescăriile și păstrăviile din România, inclusiv în cele din Argeș este forfotă mare. Încă de la primele ore ale dimineții, lumea a început să „pescuiască” cele mai convenabile prețuri, întrucât Buna Vestire, prima dezlegare din Postul Paștelui 2025, a adus scumpiri în galantare.
Cât costă peștele de Buna Vestire în 2025
Așadar, de 25 martie, de Buna Vestire, românii care țin post, și nu numai, se delectează cu diferite mâncăruri preparate din pește.
În acest an, dezlegarea la pește a venit cu scumpiri de aproximativ 4% pentru aceste produse.
Spre exemplu, calcanul din Marea Neagră a ajuns la 92 lei/kg, comparativ cu 56 lei/kg, prețul de anul trecut, iar prețul somonului a urcat de la 54 lei/kg, la 89 lei/kg. Totodată, prețul la dorada a crescut și el de la 22 lei/kg, la 36 lei/kg, iar crapul, care se vindea cu 11 lei/kg, se vinde acum cu 18 lei/kg, informează Antena 3.
Însă, în ciuda tarifelor piperate, în păstrăvăriile şi în pescăriile din pieţe, stocurile sunt pregătite pentru a satisface toate cerințele clieților și, desigur, toate preferințele culinare ale credincioşilor.
Ofertă generoasă la Pitești
La pescăria din Piața Traian din Pitești, clienții nu s-au lăsat așteptați nici ieri, dar nici astăzi, de Buna Vestire. Echipați cu șorțuri și mănuși, comercianții și-au ascuțit bine cuțitele și s-au apucat, încă de la primele ore ale dimineții, să tranșeze peștii „babani” și proaspeți, pescuiți în țară, dar și în străinătate.
Iată câteva dintre prețurile practicate la pescăria din Pitești:
- fitofagul se vinde cu 36,99 lei/kg (rondele) sau cu 38,99 lei/kg (file);
- păstrăvul file – cu 65,99 lei/kg (pescuit în Bulgaria);
- crapul trunchi – cu 46,99 lei/kg (pescuit în România);
- stavridul (pescuit în Grecia) – cu 26,99 lei/kg;
- șalăul – cu 49,99 lei/kg etc.
Există şi preparate pe bază de peşte, pentru gusturi mai pretenţioase, arată observatornews.ro.
Astfel, în băcănii, 100 de grame de jumări de păstrăv costă 15 lei, cârnăciorii de păstrăv – 250 de lei kilogramul, în timp ce un borcan de zacuscă de păstrăv costă 50 de lei.
Există opţiuni şi pentru creştinii care își permit să ia masa în oraş ori să comande, acasă, platouri speciale.
Așadar, oamenii care nu au timp să gătească, au ca variantă restaurantele. Spre exemplu, un astfel de platou cu diferite feluri de peşte, mămăliguţă şi sos de usturoi poate costa 235 de lei şi poate fi savurat atât în local, cât şi acasă, fiind cerut la pachet.
Idei pentru a găti cele mai gustoase bucate din pește
Probabil mulţi au auzit că cea mai bună ciorbă de peşte este cea făcută cu… apă din Dunăre. Secretul nu e nicidecum acesta și ideal este să nu puneţi în aplicare acest sfat, care nu e decât un mit sau o glumă a oamenilor locului.
Ciorba de peşte este una dintre cele mai iubite mâncăruri tradiţionale româneşti.
Pentru a ieși delicioasă, peștele trebuie să fie foarte proaspăt și din specii diferite: știucă, crap, somn, plevușcă, mreană, caras etc. Abundența de pești va da un gust și o aromă extraordinare preparatului.
O saramură care îți lasă „gura apă” se poate prepara din crap, novac, caras, roșioară, plătică sau alt pește de apă dulce sau sarată, copt pe tablă incinsă, cu sare din belșug, sau la grătar.
Plachia se gătește cu pește și câteva legume, care se transformă într-un sos aromat și delicios. De obicei, se gătește cu pește care a carnea dulce (crap, caras), dar se poate folosi orice tip de pește, după preferință.
Ce este bine să faci de Buna Vestire
Pe 25 martie, credincioșii sărbătoresc Buna Vestire, cunoscută și sub numele de Blagoveștenia, ziua în care Arhanghelul Gabriel i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naște pe Mântuitorul Iisus Hristos. Aceasta este prima sărbătoare din calendarul ortodox închinată Maicii Domnului și este marcată de tradiții speciale, menite să aducă binecuvântare pe tot anul.
În credinţa populară se spune că de Buna Vestire se dezleagă limba păsărilor cântătoare, dar mai cu seamă a cucului. Acesta începe să cânte până la Sânziene sau la Sfântul Petru, când se îneacă cu orz. Cucul, pasăre cu numeroase valenţe simbolice, cântă de la echinocţiul de primăvară până la solstiţiul de vară. În tradiţia populară se spune că de la Sânziene cucul se preface în uliu până la Buna Vestire, când redevine cuc.
De Buna Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.
În Apus, sărbătoarea Bunei Vestiri este numită şi sărbătoarea Zămislirii Domnului.
Tradiţia mai spune ca, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.
Primul cântec al cucului, despre care se spune că are loc în ziua de Buna Vestire, trebuie să găsescă oamenii în haine curate, să fie veseli, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare, altfel riscă să ducă lipsă de aceste lucruri tot anul.
În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se ameninţau cu toporul şi se stropeau cu ţuică. Tot acum, gospodarii din Maramureş adună lucrurile de prisos de prin curţi şi le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casă maramureşeană, el durând până după miezul nopţii sau chiar până în zori.
De asemenea, este o tradiție ca în această zi să se ofere de pomană preparată din pește, precum salată de icre, conserve de pește, zacuscă de pește, alături de un borcan cu miere sau deserturi cu miere, precum coliva și colacii.
Prin respectarea acestor obiceiuri, credincioșii exprimă recunoștința și speră să primească binecuvântare și protecție divină pentru restul anului.
În Postul Paștelui, pe lângă dezlegarea la pește de Buna Vestire (25 martie), credincioșii mai au voie să consume pește și în Duminica Floriilor (13 aprilie 2025). Aceste zile sunt considerate momente de bucurie în perioada postului, oferind o binecuvântare pentru cei care respectă tradițiile creștine.
Forfotă mare în piețele din Pitești. Mănânci azi și vei avea noroc tot anul!