Un nou impozit care va da mari bătăi de cap în 2025. Cine este obligat să plătească.
Ministerul Finanțelor a publicat, duminică, în transparență decizională proiectul de ordonanță a austerității. Printre noutăți se regăsește o taxă specială pe construcții de 1,5% din valoarea acestora, impusă tuturor firmelor.
Sectoarele industriale sunt și ele afectate, urmând astfel să se aplice unor construcții precum silozuri, antene de telecomunicații, panouri electrice ș.a. „Taxa pe stâlp” a fost introdusă prima oară de Guvernul Ponta în 2014, cu un cuantum al impozitului de 1,5% din valoarea construcțiilor. Ulterior, ea a fost eliminată de la 1 ianuarie 2017.
Revine „taxa pe stâlp”
Iată ce trebuie să știm despre acest impozit, cine va fi obligat să îl plătească și cum va influența mediul economic în 2025.
Conform ordonanței propuse, noul impozit pe construcții va fi aplicat cu o cotă de 1,5% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la finalul anului precedent, arată playtech.ro.
Impozitul se va aplica nu doar asupra construcțiilor utilizate direct de proprietari, ci și celor închiriate, concesionate sau folosite în alt mod.
Cine sunt buni de plată?
- persoanele juridice române, cu excepția instituțiilor publice, organizațiilor fără scop patrimonial (asociații și fundații) și institutelor naționale de cercetare-dezvoltare;
- persoanele juridice străine, dacă desfășoară activități economice prin intermediul unui sediu permanent în România;
- persoanele juridice cu sediul social în România, înființate potrivit legislației europene.
Astfel, majoritatea companiilor care dețin construcții incluse în grupa 1 din Catalogul privind clasificarea mijloacelor fixe vor fi afectate de această măsură.
Se aplică asupra unei game largi de construcții
Impozitul se aplică asupra unei game largi de construcții, definite în Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe.
- infrastructura energetică (centrale electrice, stații de transformare, sonde de țiței și gaze naturale);
- infrastructura de transport (căi ferate, drumuri, baraje și canale de irigații);
- construcții industriale (coșuri de fum, turnuri de răcire, iazuri de decantare și bazine);
- telecomunicații și transport de energie (linii și cabluri aeriene, turnuri și piloni pentru antene).
Lista este extinsă și include o mare varietate de construcții, ceea ce înseamnă că impactul fiscal al acestei măsuri va fi semnificativ în mai multe sectoare economice.
Când se fac plățile?
Impozitul pe construcții va fi colectat în două tranșe egale. Prima plată trebuie efectuată până pe 25 mai inclusiv. A doua tranșă trebuie achitată până pe 25 septembrie inclusiv.
Valoarea impozitului va fi calculată pe baza situației construcțiilor existente la data de 31 decembrie a anului anterior. De exemplu, pentru anul fiscal 2025, impozitul va fi datorat pentru construcțiile deținute la 31 decembrie 2024.
Veniturile obținute din acest impozit vor fi direcționate exclusiv către bugetul de stat și vor fi gestionate conform Codului de procedură fiscală.
Un nou impozit care va da mari bătăi de cap în 2025. Cine este obligat să plătească.