Poliția Română a montat pe mai multe drumuri din România un nou tip de radare fixe. Acestea sunt diferite față de vechile dispozitive și permit polițiștilor să sancționeze mai multe abateri rutiere simultan. Dar, unii șoferi s-au întrebat deja cum pot fi păcălite noile radare fixe, pentru a evita amenda de circulație.
Un nou sistem de monitorizare a traficului și sancționare a vitezomanilor a fost implementat de autoritățile din România.
Poliția a activat sistemul e-SIGUR, prin care au fost montate mai multe radare fixe pe diferite drumuri din țară. Cu ajutorul acestora, ar urma să fie sancționați toți șoferii care sunt înregistrați că depășesc limita de viteză.
Cum funcționează noile radare
Noile radare fixe vor fi folosite pe autostrăzile A1 și A2 și pe DN2, în județul Vrancea. Șoferii care vor fi înregistrați că au depășit limita de viteză, vor primi amenda acasă.
„Noul sistem e-SIGUR este activ! Cum funcționează? Camerele mobile (cunoscute sub numele de pistoale radar), amplasate pe marginea drumului, înregistrează activitatea din trafic în zona supravegheată. Înregistrările sunt trimise și analizate de polițiști. Abaterile sunt sancționate conform legii, după identificarea conducătorului auto. Amenda este expediată direct la domiciliu conducătorului auto, fără a fi necesară oprirea în trafic”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Poliției Române.
Sistemul urmează să fie extins la nivelul întregii țări, odată ce Poliția va achiziționa noi dispozitive.
Diferența între radarele clasice și cele fixe
Radarele folosite până acum de Poliția Rutieră erau operate manual, de către un polițist. În momentul în care un șofer depășea limita de viteză, era oprit imediat pentru a fi amendat.
Astfel, explică polițistul Tavi Perțea, timp de 10-15 minute, cât era întocmit procesul verbal de contravenție, radarul nu mai era operațional.
„Practic, ca polițist, dădeai undeva la 6 amenzi într-o oră. Dacă erau 12 polițiști, undeva la 10-12 amenzi pe oră. Tu stăteai să-l amendezi pe unul, care avea 75 km/h, opreai radarul, timp în care pe lângă tine treceau alții cu 100-120 km/h, pe care tu nu puteai să-i sancționezi. Ei bine, cu aceste radare nu mai scapă niciunul, pentru că vor fi filmați șoferii încontinuu”, a explicat Tavi Perțea într-un clip postat pe contul său de YouTube.
Apoi, va fi identificat proprietarul vehiculului, căruia i se va cere să declare cine conducea mașina în momentul în care a fost înregistrată abaterea rutieră.
Odată ce a fost stabilită identitatea șoferului, Poliția va transmite acestuia, prin poștă, sancțiunea dispusă.
Cum poți păcăli noile radare?
Față de vechile radare, noile dispozitive fixe înregistrează fără oprire traficul. Astfel, vor fi consemnate toate vehiculele care comit o abatere rutieră. Iar pe baza imaginilor pot pi aplicate sancțiuni pentru diverse alte abateri, care poate scăpau polițiștilor care operau un radar mobil.
În baza imaginilor video surprinse de radar, un ofițer de poliție va stabili ce reguli de circulație au fost încălcate:
- depășirea limitei de viteză;
- efectuarea unei depășiri neregulamentare;
- nepurtarea centurii de siguranță;
- conducere agresivă;
- neutilizarea sistemelor de iluminare, etc.
„Eu cred că vor fi amendați cam un șofer pe minut, deci 60 pe oră. Cel puțin în primele luni, până când se va duce vestea și șoferii își vor revizui comportamentul”, a mai spus polițistul.
Practic, noile radare fixe nu mai pot fi păcălite, pentru că un operator va analiza minut cu minut imaginile, informează ProMotor. Și în baza înregistrării, vor fi emise una sau mai multe amenzi, în conformitate cu abaterile constatate.
De exemplu, un șofer care a depășit limita de viteză cu 15 km/h, dar a încălcat și linia continuă și nu a purtat nici centura de siguranță, va primi trei amenzi, câte una pentru fiecare abatere. În plus, va rămâne și fără permisul de conducere timp de 60 de zile. Iar toate aceste sancțiuni se vor aplica în baza imaginilor înregistrate cu noile radare fixe.
16 Comentarii
Anonim
Acoperite numerele sau nr. de rodaj găsite pe undeva… si gata!
Fără chestii distinctive care sa repereze mașina în alte locații de către camere!
Se pot găsi soluții, romanul nu poate fi depășit de nimeni, nici de AI.!
Vali
SI cata vreme mergi cu ele, putandu-se reface traseul parcurs de o masina?
Gligore
Nu ai curajul răspunderii pentru comentariu. Instigi la fapte infracționale. N-ai decât să faci tu, ce le recomanzi altora.
Anonim
Nu degeaba ești anonim ca ești la fel de prost ca și comentariu…sper să vadă cineva și să te ia după ip.
Anonim
Basme!
Rămân doar amenzi neîncasate.
Cum poti amenda bombardierii de pe DN 1, de pe A2, A3 sau E85?
Am fost martor cand la Adm. Fiscala un bombardier nu a vrut sa-si platească amenzile de circulatie de mii de lei.
Fenomenul nu poate fi starpit!
Pe Val. Prahovei, in orice zi, la orice oră exista niște bombardieri care încalca legea!
Încercati de la Comarnic la Timisul de Jos sa observati traficul auto si incalcarea continua a legii.
Niciodată nu vei gasi vreo patrulă!
Să descurajeze ca de amendat se feresc ca deranjează bombarderi, politiceni etc.
Gligore
Așa s-o crezi tu. Se va schimba legislația. Ai să vezi. Pentru o amendă , rămasă definitivă neplătită, îți va fi reținută mașină. Vei circulă cu ea după plata amenzii. Atunci va fi respect pentru legislație în România. Până atunci, merge și așa. La noi.
Anonim
Toti soferii obligati să aibă carduri și amenzile se trag automat de pe card exact ca si în Anglia, dar noi in loc să circulam regulamentar căutăm tot felul de chestii sa fentam legea .
B
Da mah, comenteaza generalul Tavi Perta. Pe bune? Asta e mai prost decat prevede legea.
Gligore
Cred că ești limitat!
Anonim
Dar cand ai cativa km de dunga continua si il ai in fata pe unul care merge cu 30 km/h, intr-o zona de 90 km/h, ce faci ? Mi s-a intimplat mie ieri. Nu toti suntem nebuni, sau bombardieri.
Gligore
Se dorește modificarea legislației și pentru cazul încălcării și depășirii liniei continui, în sensul să nu fie sancționată această faptă dacă nu periclitezi circulația și nu produci accident. Ai vizibilitate si lipsă trafic pe sensul opus cât cuprinde. Dece n-ai depăși pe linie continua un vehicul care circulă fără motiv cu viteza mica? Asta vor să reglementeze prin modificare.
Anonim
O să pună poliția pe unii apropiați de ai lor, să circule cu viteză exagerat de mică, pe traseu cu linie continuă, făcând participanții la trafic care sunt întregi la cap, să nu mai suporte umilința la care sunt supuși și se depășească pe linie continuă.
Anonim
Observ niște eforturi supra omenești pentru a mai stoarce niște bani pentru bombardiere politici.Tipic romanesc !
Gligore
Panaramă de titlu. M-am minunat la citirea titlului. Cum Dracu, românii au și găsit deja antidot la noul sistem radar? Au avut, până acum, interzis polițiștii rutieri să aplice amenzi pe baza înregistrărilor video de pe camerele amplasate pe autospecialele poliției, fără că șoferii să fie opriți în trafic? Nu. S-a mai incercat metoda asta. Există posibilitatea ca, dacă nu cunoști că ai fost înregistrat că ai încălcat legislația rutieră, să repeți abaterea și să înregistrezi amenzi și puncte de penalizare care depășesc totalul de 15 chiar într-o zi. Cum ai ghinionul. Acest sistem ar trebui să-i conștientizeze pe conducătorii auto că li se poate suspenda foarte repede permisul, după cumularea a 15 puncte. Nici nu știi când ai depășit punctajul maxim de penalizare pentru suspendarea permisului. Atenție, deci!
Anonim
Este o treabă bună pentru că sînt foarte mulți care conduc haotic,vorbesc la telefon etc
Anonim
Sper ca vor monta și la Comarnic câteva în cascadă, în rest sale dea Dumnezeu celor care au pus în funcțiune aceste dăunătoare de portofel drumuri cât mai lungi și dese,totodată e bine că nu vor mai face ore suplimentare mulți agenți,poate chiar se va mai reduce nr.lor.
Dar tot nu ați dat soluții de evitare gândite de colegi.