Șoferii cu permis categoria B, regulă nouă de condus începând de miercuri, 1 ianuarie.
În 2025, șoferii din România vor întâmpina schimbări importante, de la noile reglementări privind permisul de conducere pentru motociclete, până la creșterea amenzilor și modificarea altor reguli, precum evaluările psihologice și certificatul RAR la vânzarea mașinilor.
Se anunță schimbări importante pentru șoferi în Noul An! Începând din 2025, șoferii din România trebuie să știe că vor intra în vigoare noi reguli legate de condus, arată capital.ro.
Dacă dai examenul pentru permis, nu mai ești obligat să susții proba teoretică în orașul unde locuiești. Acum poți să susții această probă în orice oraș din România, ceea ce face procesul mai simplu.
Amenzi mai mari
Amenzile pentru încălcarea regulilor de circulație vor crește, deoarece punctul de amendă (calculat ca 5% din salariul minim) va fi actualizat la salariul minim din 2025.
Ca să nu uiți să-ți reînnoiești permisul, poți cere să fii anunțat prin email sau SMS, înainte să expire.
Dacă încalcă regulile de circulație, șoferii pot fi amendați pe baza filmărilor realizate de camerele lor de bord. Autoritățile ar putea folosi aceste înregistrări ca dovezi.
RAR obligatoriu pentru vânzarea mașinilor
Dacă vinzi o mașină, trebuie să ai certificatul RAR Auto-Pass. Acesta conține istoricul complet al mașinii și oferă mai multă siguranță pentru cumpărător.
Șoferii care prezintă semne că ar putea avea probleme care le afectează condusul (cum ar fi afecțiuni psihologice) vor fi obligați să facă o evaluare psihologică.
Modificări la roviniete și testele antidrog/alcool
Vor exista mai multe opțiuni pentru perioadele de valabilitate ale rovinietelor.
În prezent, șoferii sunt în continuare obligați să plătească rovinieta înainte de a pleca la drum, însă CNAIR permite celor care nu au achitat taxa să o plătească până la miezul nopții, fără a fi amendați.
Pentru cei care nu plătesc la timp taxa de drum, sancțiunile sunt cuprinse între 250 și 500 de lei, iar pentru camioanele de mare tonaj pot ajunge până la 4.500 de lei.
Taxa de drum se va calcula în funcție de categoria vehiculului, clasa de poluare și durata de utilizare a drumurilor publice. În cazul vehiculelor grele, va fi introdus un nou sistem denumit „TollRo”, prin care rovinieta va fi calculată în funcție de kilometrii parcurși și valoarea unitară a taxei.
Legea prevede că șoferii vor primi o singură amendă pentru lipsa rovinietei, în perioada cuprinsă între momentul în care au fost înregistrați de camerele CNAIR și momentul în care le este adusă la cunoștință abaterea.
Șoferii care refuză testele rapide antidrog sau antialcool pot să își recupereze permisul în 72 de ore, dacă analizele oficiale de la IML dovedesc că nu au consumat nimic interzis.
Dreptul de a conduce motociclete
Șoferii care au permis categoria B (pentru mașini) pot conduce motociclete dar doar dacă: au peste 24 de ani; au permisul categoria B de cel puțin 2 ani; fac un curs de instruire de 10 ore la o școală autorizată pentru categoria A (motociclete). Doar motociclete cu cutie automată. Capacitatea motorului trebuie să fie de maximum 125 cmc.
Pe scurt, dacă ai permis categoria B și îndeplinești aceste condiții, vei putea conduce anumite motociclete mici, dar trebuie să faci un curs de pregătire mai întâi.
Valoarea amenzilor auto este legată de salariul minim brut. Din 1 ianuarie 2025, salariul minim brut crește la 4.050 lei, ceea ce va mări și punctul de amendă (care reprezintă 5% din salariul minim). Punctul de amendă crește de la 165 lei (cât este acum) la 202 lei.
Cât vor fi amenzile, în funcție de clasa contravenției?
Clasa I (2-3 puncte): între 330 lei și 495 lei.
Clasa II (4-5 puncte): între 660 lei și 825 lei.
Clasa III (6-8 puncte): între 990 lei și 1.320 lei.
Clasa IV (9-20 puncte): între 1.485 lei și 3.300 lei.
În concluzie, dacă încalci regulile de circulație, vei plăti amenzi mai mari din 2025, din cauza creșterii salariului minim.
Șoferii cu permis categoria B, regulă nouă de condus începând de miercuri, 1 ianuarie.
22 Comentarii
Anonim
Dar probabil practică unde o dai?
Dați toate detaliile ca nu așa se face jurnalism
Anonim
Pune ți camere dese pe centura Bucureștiului pt.ca șoferii de tir sunt extrem de periculoși….stresează ceilalți conducători,se urca efectiv pe ei.
Nu ignorați acest mesaj va rog!!!!
A pățit.o chiar băiatul meu incepator:
tirul din spate ii da fesuri tot drumul și îl forță sa depășească celelalte mașini și sa meargă cu viteza
Mergea f.f.aproape în spatele mașinii noastre.
Va dați seama, la o frână ca se urca pe noi???
Va rog luați masuri cu acești inconștienți!
Politia rutiera Va rog supravegheați centura Bucureștiului!!!!
Anonim
Va înțeleg și pe dumneavoastră. Dar dc nu i-ați făcut loc șoferului cu tirul sa vă depășească.
Bogdan
Din păcate acest lucru se întâmplă foarte frecvent în România. Nu este un lucru nou. Asta indică chiar gradul de pregătire al celor care se consideră profesioniști. Într-o țară civilizată șoferii nu își asumă astfel de riscuri inconștiente. Cei care sunteți șoferi de tir sau luați parte acestora gândiți-vă că mulți nu sunt dispuși să își asume riscurile de a face un accident prin nerespectarea limitelor de viteză fiindcă aceste reguli sunt create cu un scop.
Anonim
Ce fumezi anonimule
Anonim
nu fumează nimeni nimic
Eu sunt femeie cu mulți ani de condus și m a stresat un tir între Arad și Timișoara până am ieșit de pe șosea să l las să treacă deși mă putea depăși
N.I.
Stati linistita ,nu vor face nimic!
Anonim
Un punct amenda 202 ( actualizat ) și un pic mai jos , doua puncte amenda 330 lei să înțeleg că …. . De asta se spune ….
Anonim
Salutare
Verificati si voi ce scrieti in ultima parte a articolului.
Copy paste neactualizat… „ziaristilor”
Anonim
Este adevărat că se conduce uneori aiurea, dar nu este nicio problema dacă stai acasă. Depinde de cum pui problema. Mai marii noștri conducători ai țării asa gindesc (din păcate).
O zi frumoasă și un an nou binecuvântat tuturor. Respect.! 🙏
Calin
Amenda trebuie moderata dupa salariu minim net, nicidecum dupa cel brut, deoarece jumate de salariu il ia tot statul. De ce sa platim amenda dublu!? Voi oamenii, soferi, nu vedeti aceasta nedreptate? V-ati obisnuit ca sa plecati la rahatii astia ordinari care ne tot fac tot felul de legi, ca sa ia iei bani de la buget pentru partide, ca sa fure cu nemiluita!? Treziti-va romani odata, si sa le aratam ca ei sint angajati ai poporului, nu stapini de sclavi.
Anonim
Se pare că mulți trăiesc în ceață ,se plâng că vor o schimbare dar nu face nimic în cazul acesta
Anonim
Așa este,dar din păcate viteazul de rumân tot vierme îi la o adică…
Calin
Amenda trebuie moderata dupa salariu minim net, nicidecum dupa cel brut, deoarece jumate de salariu il ia tot statul. De ce sa platim amenda dublu!? Voi oamenii, soferi, nu vedeti aceasta nedreptate? V-ati obisnuit ca sa plecati capul la rahatii astia ordinari care ne tot fac tot felul de legi, ca sa ia iei bani de la buget pentru partide, ca sa fure cu nemiluita!? Treziti-va romani odata, si sa le aratam ca ei sint angajati ai poporului, nu stapini de sclavi.
Anonim
Calcul greșit la punctele de amendă
Anonim
Ieși pe camp sa_i faci loc.
Anonim
Salariu minim in mana e de 2000 in mana deci vine 100 pa puctu de amenda dar daca platesc pa salariu brut inseamna ca platesc si la pensii si sanatate si impozit cam asa vine
Anonim
In Italia daca ai permis categoria B poți conduce motociclete pina la 125 cc. fără să mai faci acele cursuri de 10 ore.Eu daca ar trebui sa vin in Ro.conduc fara acele cursuri motor pina la 125 CC am permis italian și toate gradele..Dar daca nu asi avea toate gradele tot asi conduce fara acele 10 ore de curs,nu are ce sa-ti facă poliția in cazul meu.
Anonim
Amenzyle nu sunt deloc mari. Cam 1000 de ar fi punctul de amenda ar fi foarte bine
N.I.
Cand se pot face tot felul de falsuri,cand AI face ce face cum sunt folosite filmarile ca dovezi?????! Asta este culmea!
Anonim
De ce se calculează amenda la salariul brut? Cine vede brutul?
Anonim
DE REMARCAT CĂ, PROFESIONIST EȘTI, CÎT TIMP CONDUCI,DAR……..IMPORTANT ESTE SĂ AJUNGI ACASĂ! (De…….gîndit un pic) DOAMNE-AJUTĂ LA TOȚI CEI CE AU UN VOLAN ÎN MÎNA !0