
Se schimbă regula RCA! Românii au la dispoziție un termen de 7 zile calendaristice.
Toți șoferii trebuie să afle!
Înalta Curte de Casație și Justiție(ÎCCJ) a luat o decizie care, în măsura în care judecătorii de la curțile ordinare vor alege să o ia în considerare, poate influența substanțial modalitatea în care sunt rezolvate daunele pe RCA. Astfel, ÎCCJ anulează o decizie a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) care făcea referire la cel mai fierbinte subiect din eterna dispută asigurători-service-uri și întoarce, într-o anumită măsură, reglementările din legea RCA privind plata daunelor, arată economica.net.
ÎCCJ a stabilit că despăgubirile datorate de asigurătorul RCA trebuie să reflecte costurile reale existente pe piață, anunță avocații de la „Moroeanu și Asociații”. Cu alte cuvinte, instanța supremă consideră că service-ul ales de păgubit pentru a-și repara mașina lovită de un asigurat RCA nu are libertate totală în a stabili valoare despăgubiri în funcție de costul reparației, așa cum reiese, suficient de clar, din legea 132/2017 a RCA, ci aceste valori trebuie să țină cont de prețurile pieței.
Cei de la „Moroeanu și Asociații”, care nu au răspuns întrebărilor adresate de Economica în legătură cu această speță, explică, într-o postare pe rețelele de socializare:
„Prin Decizia civilă nr. 4462/2024, Înalta Curte a stabilit că libertatea alegerii furnizorului de servicii nu poate justifica o soluție de obligare a asigurătorului RCA la plata unor despăgubiri mai mari decât cele datorate prin raportare la prețurile obișnuite practicate pe piață. În acest sens, s-a reținut că, în cazul cesionării creanței de asigurare către unitatea service reparatoare, stabilirea prețului de reparație nu reprezintă adesea rezultatul negocierilor purtate între părți cu interese contrare, persoana păgubită neavând un interes să verifice sau să cenzureze sumele înscrise în factura emisă de unitatea reparatoare, motiv pentru care această factură nu poate reprezenta un criteriu obiectiv de stabilire a despăgubirilor datorate de asigurătorul RCA.”
Litigiul a vizat anularea unei decizii a ASF, care, în interpretarea legii 132/2017 a RCA, prevedea, dimpotrivă, că prețul reparației, stabilit de service, este similar cu despăgubirea pe care asigurătorul trebuie să o achite.
De altfel, legea mai sus amintită are mai multe prevederi destul de clare în acest sens și în baza cărora service-urile au și câștigat majoritatea proceselor cu asigurătorii care au susținut că valoarea despăgubirii este mai mică decât suma prevăzută în devizul emis de service.
„Moroeanu și Asociații” a reprezentat un asigurător RCA din România.
Art.14 din legea 132/2017:
(1) Despăgubirile se acordă în cuantum egal cu întinderea prejudiciului până la limita maximă de răspundere a asigurătorului RCA care este egală cu cea mai mare valoare dintre limita de răspundere prevăzută în legislaţia aplicabilă şi cea prevăzută în contractul RCA, iar asigurătorul este obligat să comunice valoarea maximă de despăgubire, la cererea păgubitului sau a mandatarului acestuia, în termen de 7 zile calendaristice.
(3) Valoarea reparaţiei se stabileşte folosind sistemele de evaluare specializate sau prin documente emise în condiţiile legii în care unitatea reparatoare auto îşi poate utiliza propria valoare a orei de manoperă afişată.
Instanțele care judecă procesele între asigurători și service nu sunt obligate să aplice decizia ÎCCJ, dar firmele de asigurare o vor folosi în disputele cu reparatorii. Aspectele din decizie fac obiectul principalei modificări de lege pe care asigurătorii încearcă să o obțină de mai mulți ani.
Este important de menționat că decizia ÎCCJ nu are caracter obligatoriu și nici nu primează asupra prevederilor legii specifice. Totuși, instanțele de judecată pot alege să țină cont de această hotărâre și, mai mult decât atât, asigurătorii o vor folosi cu siguranță inclusiv în procesul de negociere anterior unor eventuale litigii.
Prețul corect RCA
Cu alte cuvinte, firmele de asigurare obțin un argument în plus în disputele lor eterne cu unitățile reparatoare, referitoare mai ales la prețul orei de manoperă și chiria mașinii la schimb folosite de service-uri.
De altfel, subiectul hotărârii ÎCCJ constituie miezul propunerilor de modificare a legii RCA făcute de asigurători ani la rândul, discutate cu numeroase ocazii în comisiile de specialitate ale Senatului și Camerei Deputaților, ajunse pe ordinea de zi a plenului Parlamentului și, cel puțin momentan, „trase pe dreapta”, de mai multe luni.
Asigurătorii cer tocmai să se facă o diferențiere între costul reparației și valoare despăgubirii, iar suma finală plătită către păgubit (atenție, nu către service!) să aibă aprobarea lor finală. De altfel, piața așa a funcționat până în 2017, la apariția legii RCA: asigurătorul era cel care stabilea valoarea despăgubirii. Nici înainte de 2017 și nici după, legislația nu pare să fi reușit să echilibreze piața. Înainte de 2017, au existat suficiente situații în care asigurătorii au profitat de statutul lor, mai ales prin impunerea unor prețuri pentru ora de manoperă uneori ridicol de mici. S-a ajuns chiar mai departe de atât, inclusiv la cazul notoriu al „Astra Asigurări” care, nu cu mult înainte de a începe să aibă probleme, a tăiat pur și simplu cu 25% sumele pe care trebuia să le achite către service-uri.
După 2017, pozițiile s-au inversat, iar service-urile au ajuns în situația de a putea impune prețurile dorite. Și în acest caz, au apărut situații exagerate, în care prețul orei de manoperă din service-urile independente depășea cu mult chiar și tariful perceput de reprezentanțele marilor branduri auto. Mai mult, după apariția legii 132, asigurătorii sunt penalizați substanțial, cu 0,2% pentru fiecare zi, pentru întârzierile la plată, ceea ce face ca pierderea unui proces să ducă despăgubirea la valori semnificative. Un tablou cu atât mai îngrijorător pentru firmele de asigurare cu cât, cel puțin în zecile de mii de procese cu defunctele „City Insurance” și „Euroins”, dar nu numai în aceste cazuri, service-urile au avut câștig de cauză, bazându-se pe prevederile din legea RCA.
În ciuda faptului că, în încercarea de a elimina riscurile, asigurătorii au dezvoltat substanțial sistemul de plăți în avans direct către păgubit (așa-numita regie proprie), încă există suficiente dispute și chiar litigii cu service-urile, în calitatea acestora de mandatar al păgubitului.
Acesta este contextul care dă o importanță sporită deciziei ÎCCJ, în măsura în care ea va fi luată în considerare de judecători. În final, costurile suportate de asigurători se văd în prețul RCA, iar calitatea reparației efectuate de service depinde și de suma încasată pe ora de manoperă, două elemente importante pentru șoferi.
Că problema valorii despăgubirilor pe RCA este încă de actualitate o arată și semnalele pe care le transmit pe de o parte, asigurătorii și pe de alta, service-urile, prin asociațiile care îi reprezintă. Recent, în calitate de mediator s-a implicat și ASF. Autoritatea de Supraveghere Financiară a organizat o primă întâlnire la care au luat parte reprezentanții Patronatului Operatorilor de Service Auto din România (POSA), ai Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), precum și cei ai Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).
Comunicat de presă emis de ASF
Conform unui comunicat de presă emis de ASF, în cadrul întâlnirii au fost trecute în revistă aspecte de ordin tehnic ce privesc colaborarea dintre asigurători și service-urile auto în procesul de constatare și lichidare a daunelor.
Toate părțile implicate au convenit să analizeze problemele prezentate și să continue dialogul, în vederea identificării unor soluții adecvate, cu respectarea limitelor impuse de legislația de concurență.
Discuțiile au vizat, de asemenea, necesitatea îmbunătățirii comunicării în relația individuală dintre asigurători și service-uri, precum și stabilirea unor proceduri mai clare de colaborare între aceștia.
Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că va continua să faciliteze dialogul dintre părți și să urmărească implementarea unor măsuri care să contribuie la o piață a asigurărilor echilibrată și funcțională.
Următoarea întâlnire, cu caracter tehnic, va avea ca obiectiv definirea unor pași concreți pentru îmbunătățirea relațiilor dintre companiile de asigurări și unitățile reparatoare, în beneficiul consumatorilor.
Se schimbă regula RCA! Românii au la dispoziție un termen de 7 zile calendaristice.
Un Comentariu
Anonim
Și cu ce s-a schimbat??????????
În 7 zile¿???????