
S-a votat! Dar s-a închis robinetul risipei, în orașul constructorilor de mașini
Bugetul orașului Mioveni pentru anul 2025 a fost aprobat cu votul unanim al consilierilor locali, în cadrul ședinței de Consiliu Local desfășurate vineri, 21 martie.
Lista de investiții pentru acest an reflectă angajamentul administrației locale pentru dezvoltare durabilă, modernizarea infrastructurii, susținerea educației, a sănătății și a serviciilor publice.
Cumpătare și prudență în angajarea cheltuielilor
Chiar și într-un context economic dificil, prioritățile rămân clare: responsabilitate, echilibru bugetar și continuitate în proiectele dedicate comunității.
„Mulțumesc tuturor consilierilor locali pentru votul unanim acordat în cadrul ședinței de Consiliu Local, pentru bugetul orașului Mioveni și lista de investiții aferentă anului 2025.
Administrația locală rămâne ferm angajată în direcția dezvoltării durabile a orașului, iar prioritățile pentru acest an includ continuarea investițiilor, atragerea de noi fonduri nerambursabile și o gestionare responsabilă a resurselor publice, pentru a sprijini infrastructura, sănătatea, educația și serviciile destinate cetățenilor.
În același timp, înțelegem contextul economic dificil și ne asumăm responsabilitatea unei administrări prudente și echilibrate. Vom reduce sau chiar elimina cheltuielile neesențiale, astfel încât să putem asigura, în condiții optime, funcționarea instituțiilor locale – creșe, grădinițe, școli, spital – și a serviciilor publice către populație.
Totodată, vom onora obligațiile financiare asumate în anii anteriori, inclusiv plata ratelor aferente creditelor contractate pentru realizarea Spitalului Orășenesc și a Sălii Sporturilor, rate care, anul trecut, au fost suspendate.
Solicit tuturor instituțiilor subordonate responsabilitate, cumpătare și prudență în angajarea cheltuielilor. Traversăm un an dificil, cu constrângeri bugetare la nivel național și cu necesitatea recuperării cheltuielilor din anii trecuți, în care unele bugete au fost depășite de nevoile reale ale comunității.
Împreună, cu echilibru și determinare, vom continua să construim un oraș modern și funcțional pentru toți locuitorii săi”, este mesajul primarului Aurel Costache.
În februarie, staff-ul Primăriei le-a prezentat localnicilor propunerea de buget și lista de investiții pentru acest an, subliniind prioritățile administrației locale
Joi, 20 februarie, a avut loc prima dezbatere publică privind bugetul local al orașului Mioveni pentru anul 2025.
În cadrul întâlnirii, primarul Aurel Costache și viceprimarul Ciprian Țurlea au prezentat propunerea de buget și lista de investiții pentru acest an, subliniind prioritățile administrației locale: dezvoltarea infrastructurii, atragerea de fonduri europene și sprijinirea domeniilor esențiale – sănătate, educație, cultură și servicii publice.
De asemenea, directorii instituțiilor subordonate au prezentat proiectele pentru anul în curs, evidențiind inițiativele menite să contribuie la dezvoltarea orașului.
Sâmbătă, 22 februarie, a avut loc cea de-a doua dezbatere publică privind bugetul orașului Mioveni pentru anul în curs. Întâlnirea cu cetățenii din zonă a fost găzduită de Clădirea Multifuncțională din Colibași.
Printre principalele subiecte abordate s-au numărat extinderea sistemului de supraveghere video pentru sporirea siguranței, extinderea rețelei de gaze și electricitate în anumite zone, rezolvarea problemelor existente la stația de epurare, precum și posibilitatea amenajării unui loc de joacă în locul fostului cămin cultural și lângă stadionul de la calea ferată.
De asemenea, s-a discutat despre necesitatea construirii unei parcări în zona bisericii și despre refacerea acoperișului lăcașului de cult.
O altă rundă de dezbateri a a avut loc, în aceeași zi, la Clădirea Multifuncțională din satul Făget, unde s-a prezentat, de asemenea, proiectul de buget al orașului Mioveni și lista propunerilor de investiții pentru anul 2025.
Printre principalele aspecte discutate de cetățeni și autorități s-au numărat: finalizarea alimentării cu gaze a zonei, investiție aflată în stadiu avansat de implementare, extinderea sistemului de supraveghere video și îmbunătățirea transportului public, în contextul unui proiect finanțat din fonduri europene, care prevede introducerea a patru autobuze electrice ce vor asigura curse regulate din Făget către principalele puncte ale orașului.
Alte propuneri venite din partea cetățenilor au vizat: reabilitarea Mănăstirii Vieroși, construirea unei capele mortuare, modernizarea tuturor parcurilor din zonă, reabilitarea și asfaltarea anumitor străzi, precum și găsirea unor soluții eficiente pentru problema depozitării necontrolate a deșeurilor.
La aceste întâlniri au participat primarul Aurel Costache, viceprimarul Ciprian Țurlea, secretarul general al orașului, Ionuț Badea, directorul general al SEdC Mioveni, Nicolae Tudose, reprezentanți ai Consiliului Local, personal de specialitate din cadrul Primăriei, directori ai instituțiilor subordonate, precum și consilierii sătești ai zonelor.
Au fost accesate fonduri europene pentru achiziția unor autobuze electrice, care vor ajunge și în Clucereasa.
La 23 februarie, locuitorii din Racovița și Clucereasa au participat, de asemenea, la dezbaterile privind bugetul orașului Mioveni pentru anul 2025.
Astfel, oamenii s-au întâlnit la fosta Școală „Marin Sorescu” din Racovița. Cetățenii au venit cu diverse propuneri pentru îmbunătățirea infrastructurii și a condițiilor de trai din zonă. S-a discutat despre necesitatea amenajării unor locuri de joacă, despre problema depozitării necontrolate a deșeurilor și despre extinderea și modernizarea rețelei de canalizare.
Totodată, locuitorii au solicitat asfaltarea unor străzi, reabilitarea terenului de fotbal din zona de picnic, lărgirea bulevardului Dacia și toaletarea vegetației din anumite zone.
O propunere importantă a vizat instalarea unui sistem de supraveghere video pentru sporirea siguranței în comunitate.
De asemenea, la o altă dezbatere publică, de data asta organizată la Clucereasa, locuitorii au venit cu noi sugestii pentru îmbunătățirea infrastructurii și a serviciilor publice.
Una dintre principalele preocupări a fost transportul public. Reprezentanții Primăriei au anunțat că au fost accesate fonduri europene pentru achiziția a patru autobuze electrice, care vor deservi și cartierul Clucereasa.
Totodată, s-a discutat despre amenajarea unui lac piscicol, despre problemele legate de canalizare și despre depozitarea ilegală a deșeurilor.
Un alt aspect ridicat de cetățeni a fost presiunea scăzută a apei în zona bisericii, precum și necesitatea extinderii sistemului de supraveghere video.
Totodată, s-au făcut propuneri privind instalarea unui sistem de semaforizare și mutarea stației de autobuz. De asemenea, au fost făcute clarificări legate de taxele și impozitele locale.
S-a votat! Dar s-a închis robinetul risipei, în orașul constructorilor de mașini