Românii își primesc banii înapoi de la stat începând de astăzi! Plățile se fac în rate.
Potrivit „Ordonanței trenuleț” recent adoptate de Guvern, acești români își vor primi, pe parcursul mai multor ani, banii pe care statul îi datorează.
Statul dă înapoi banii românilor
Potrivit „Ordonanței trenuleț”, angajații din sectorul public care au obținut câștig de cauză în procese intentate împotriva instituțiilor de stat urmează să primească sumele datorate de către stat.
Aceste plăți încep chiar din luna ianuarie 2025. Totuși, eșalonarea plăților este menită să prevină riscul ca bugetul public să fie epuizat.
În anul 2025, angajații din sectorul public care au obținut câștig de cauză în procese intentate împotriva instituțiilor de stat vor primi doar 5% din suma stabilită prin hotărâre judecătorească.
În 2026, procentul va crește la 10%. Începând cu 2027 și continuând în 2028, aceștia vor beneficia de câte 25% din suma datorată pentru fiecare an. În final, în anul 2029, vor primi diferența rămasă, reprezentând 35% din valoarea totală.
Această procedură se va aplica pentru sumele stabilite prin hotărâri judecătorești emise în anul 2024, care vizează drepturi precum diurna, cazarea, hrana sau alte beneficii acordate militarilor și polițiștilor desfășurați în misiuni externe. La calculul acestor sume se poate adăuga, de asemenea, și dobânda aferentă.
Cum funcționează plata în rate
Conform Ordonanței de Urgență, (1) plata sumelor stabilite prin hotărâri judecătorești definitive, care au ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială în favoarea personalului din instituții și autorități publice și care devin executorii în perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2025, se va efectua după cum urmează:
- în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu;
- în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu;
- în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
- în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
- în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu.
Nu poate fi executat silit!
Actul normativ mai prevede că statul nu poate fi supus executării silite, chiar dacă are obligația de a plăti anumite sume către cetățeni.
În schimb, acesta are posibilitatea de a efectua plata în termen de cinci ani, timp în care valoarea sumelor respective se reduce din cauza deprecierii monetare.
Românii își primesc banii înapoi de la stat începând de astăzi! Plățile se fac în rate.