Regulă nouă pentru șoferi în parcările pe drum cu sens unic. Lege în 2025.
Pe drumurile cu sens unic, regulile de circulație diferă semnificativ față de cele aplicabile străzilor cu două sensuri. Mulți șoferi se întreabă dacă este permisă parcarea și pe partea stângă a drumului sau sunt obligați să lase vehiculul doar pe partea dreaptă. Cunoașterea acestor reglementări este crucială pentru evitarea sancțiunilor, deoarece nerespectarea lor poate atrage amenzi mari și chiar poate crea situații periculoase în trafic.
Parcarea pe drum cu sens unic
Pe drumurile cu sens unic, regulile de circulație sunt diferite față de cele aplicabile pe străzile cu două sensuri și parcarea. De exemplu, mulți șoferi se întreabă dacă pot parca mașina și pe partea stângă a drumului sau sunt obligați să o lase pe dreapta.
Este esențial să cunoști aceste reglementări pentru a evita eventualele sancțiuni, având în vedere că nerespectarea lor poate duce la amenzi usturătoare și chiar la situații riscante în trafic.
Manevre interzise
Conform Codului Rutier actualizat, sunt interzise mai multe manevre pe drumurile cu sens unic, iar șoferii care nu respectă aceste norme se expun unor sancțiuni.
Printre acestea, se numără interdicția de a întoarce pe străzile cu sens unic și de a ieși cu spatele de pe o astfel de stradă într-o altă arteră, fie ea principală sau secundară. De asemenea, la ieșirea de pe o stradă cu sens unic, șoferii care urmează să vireze la stânga trebuie să circule pe banda din stânga.
În cazul în care drumul dispune de o singură bandă, aceștia trebuie să rămână cât mai aproape de bordura din stânga.
Poți da cu spatele?
Chiar dacă este permis ca șoferii să circule cu spatele pe o stradă cu sens unic, această manevră trebuie efectuată cu mare atenție și într-o distanță limitată. Conform legii, nu este permisă efectuarea manevrei de mers înapoi pe o distanță mai mare de 50 de metri.
Această regulă se aplică indiferent de tipul drumului, fie că acesta are una sau mai multe benzi. În plus, există anumite situații în care această manevră este complet interzisă, potrivit Promotor.
- Atunci când manevrele de întoarcere, depășire și oprire sunt interzise (cu excepția drumurilor cu sens unic);
- Când vizibilitatea este insuficientă;
- Dacă distanța parcursă cu spatele depășește 50 de metri;
- La ieșirea de pe proprietăți adiacente drumurilor publice.
Nerespectarea acestor reguli poate atrage sancțiuni contravenționale. În cazul în care o astfel de manevră a dus la producerea unui accident, sancțiunile vor fi mult mai severe și se vor aplica conform clasei a II-a de contravenții, adică cu o amendă între 4 și 5 puncte.
Staționarea pe un drum cu sens unic
Un alt subiect de interes este staționarea vehiculelor pe drumurile cu sens unic. În general, pe aceste drumuri, staționarea este permisă pe ambele părți, dar doar dacă rămâne suficient spațiu pentru circulația altor vehicule.
Conform Articolului 173 (2) din Codul Rutier, „oprirea sau staționarea voluntară a vehiculelor este permisă și pe partea stângă, dacă rămâne liberă cel puțin o bandă de circulație”. Astfel, șoferii pot parca pe partea stângă a drumului, atâta timp cât nu se creează obstacole pentru traficul rutier.
Totuși, există situații în care oprirea nu este permisă decât pe una dintre laturi. De exemplu, în unele zone urbane sau pe anumite străzi mai înguste, este posibil ca marcajele sau indicatoarele rutiere să reglementeze strict locul unde este permisă staționarea.
De aceea, șoferii trebuie să fie extrem de atenți la semnele de circulație și la marcajele rutiere care pot limita locurile de parcare și pot interzice oprirea pe o anumită parte a drumului.
Regulă nouă pentru șoferi în parcările pe drum cu sens unic. Lege în 2025.