
Regulă clară în sensul giratoriu. Șoferii care o ignoră plătesc amenzi usturătoare.
Sens giratoriu 2025
În sensul giratoriu, mulți șoferi nu știu dacă trebuie să acorde prioritate de dreapta sau de stânga. Regulile de circulație stabilesc clar cine are drept de trecere, iar nerespectarea acestora poate duce la producerea de accidente foarte grave, atrage atenția promotor.ro.
În ceea ce urmează, îți arătăm ce spune legea și ce amendă riști dacă nu respecți regulile de prioritate în sensul giratoriu.
Cu toate că regulile de acordare a priorității trebuie știute la perfecție pentru a obține permisul de conducere, mulți șoferi nu țin cont de acestea. Fie le-au uitat, fie nu le-au știut niciodată. De exemplu, știți cum se acordă prioritate în sensul giratoriu, de dreapta sau de stânga? O altă întrebare: care este ordinea de trecere, într-o intersecție?
Înainte de a discuta specific despre acordarea de prioritate în sensul giratoriu, e important de știut care e ordinea de trecere a vehiculelor printr-o intersecție.
Conform legii, prioritatea este dată următoarea ordine:
1. în funcție de semnalele polițistului;
2. în funcție de prioritatea de trecere a vehiculelor de intervenție (poliție, pompieri, salvare etc.);
3. conform culorii semaforului (verde – drept de trecere; galben și roșu – oprire);
4. conform semnalelor luminoase sau sonore (la trecerea cu calea ferată, de exemplu);
5. în ordinea stabilită de indicatoarele rutiere;
6. în ordinea stabilită de marcajele rutiere;
7. conform celorlalte reguli de circulație (prioritate de dreapta, prioritate de gabarit etc.).
Așadar, atunci când într-o intersecție se află un polițist care dirijează, șoferii trebuie să se supună indicațiilor acestuia, indiferent de indicatoarele rutiere, de culoarea semaforului sau de regula priorității de dreapta.
Însă, dacă în intersecția respectivă nu se află niciun polițist, atunci șoferii trebuie să circule conform luminilor semaforului. La roșu și galben, stau. Iar la verde, au dreptul de a trece.
Dacă nici semafor nu e, atunci ne luăm după indicatoarele rutiere.
Când și acestea lipsesc, șoferii trebuie să respecte marcajele de pe șosea, pentru a determina cine are prioritate de trecere.
Iar dacă niciunul dintre aceste elemente nu există, atunci se aplică regula de acordare a priorității de dreapta.
Prioritate: dreapta sau stânga?
Dar, într-o intersecție cu sens giratoriu se acordă prioritate de dreapta? Prioritate în sensul giratoriu: dreapta sau stânga?
În Codul Rutier 2025, regulile de circulație în sensul giratoriu sunt stabilite aparte.
„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se stabilește prin Art 107, pct. 1.1, din legea 195/2002.
Această regulă e complementară celorlalte reguli rutiere, deci șoferii au obligația de a respecta întocmai ordinea de acordare a priorității.
Astfel, o intersecție cu sens giratoriu este marcată printr-un indicator specific – triunghi cu un contur roșu, centru alb și trei săgeți de culoare neagră care formează un cerc în interiorul acestuia.
De asemenea, la pătrunderea în sensul giratoriu, se află montat un al doilea indicator, de culoare albastră, cu 3 săgeți albe, dispuse în cerc.
La întâlnirea oricărui astfel de indicator, șoferii care urmează să pătrundă în intersecție sunt obligați să acorde prioritate celor aflați deja în interiorul sensului giratoriu.
Așadar, prioritate în sensul giratoriu se acordă tuturor vehiculelor care vin din stânga. Ceea ce înseamnă că șoferii care urmează să pătrundă în sensul giratoriu acordă prioritate celor care se află deja în rond.
Alte situații, alte reguli
Există unele intersecții cu sens giratoriu în care prioritatea de trecere este diferită de cea stabilită, ca regulă generală, în Codul Rutier actualizat.
Astfel, pot exista situații în care cei aflați în interiorul rondului să întâlnească un semn de „Cedează trecerea”. Iar cei care urmează să intre în sensul giratoriu să aibă „Drum cu prioritate”.
În astfel de situații, ordinea de trecere a vehiculelor este cea stabilită de indicatoarele și marcajele rutiere.
Neacordarea de prioritate se sancționează, în 2025, cu suspendarea pentru 60 de zile a permisului auto și 6-8 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă că sancțiunea maximă poate depăși 1.600 de lei.
Regulă clară în sensul giratoriu. Șoferii care o ignoră plătesc amenzi usturătoare.
21 Comentarii
Anonim
Pai nu zice nimica la iesirea din sensul giratoriu cine da prioritate
Mirtcea Brătescu
Daca asta e regula clara…..eu sunt popa !….dar nu sunt !
Adrian
Multa vorbărie și nimic concret pentru proști. De intrat intră, dar cum ies?
Anonim
Cand esti în sensul giratoriu pe a doua bandă si vrei să iesi,te asiguri că pe prima bandă e liber(dacă nu e liber,nu te bagi),semnalizezi dreapta înainte de drumul pe care vrei să iesi si treci pe banda 1 după care virezi la dreapta imediat pe drumul pe care ai vrut să ieși.
Anonim
Corect
Anonim
Cu intrarea în sens e clar ,cu ieșirea de pe banda 2,3 etc. nu prea este.
Anonim
pă vremurile alea hulite,era un maior la elaborarea legii de trafic,unic ,azi vorbesc toti care mai de care,și in fiecare zi vin cu „noutăti”de te întrebi ,cine îî pune și ce se urmareste de fapt.! cam pe aici trebuie căutat răspunsul.Observ că tendința e ca fiecare județ,judetel să isi facă propriile legi de circulatie ! Cui folosește ? Fără insinuări !!!@
Anonim
La ieșirea din giratoriu chiar daca ești pe banda 3 sau 2 faci dreapta peste cel de pe banda 1 și ți se pare normal ..ai dreaqu de prosti
Anonim
Și poze exempificative voi ziariștii lumii de ce nu puneți dacă tot va băgați prin astea….
Bună
Și poze exempificative voi ziariștii lumii de ce nu puneți dacă tot va băgați prin astea….
Surcel Eugen
Și poze exempificative voi ziariștii lumii de ce nu puneți dacă tot va băgați prin astea….
Anonim
Dacă sens giratoriu are trei benzi și nu te-ai încadrat bine de la intrare ,ai încurcat treba(poate vine cel cu regula clară să o rezolve) problema apare la ieșire, dacă vrei să ieși pe un drum cu o singură bandă de circulație și tu te afli pe banda trei chiar dacă te-ai încadrat bine la intrare trebuie să acorzi prioritate la schimbarea benzilor să poți ieși
Anonim
Da..nu se specifica clar ce faci la iesire din sens,cu toate ca s-ar deduce:aplici regula schimbarii de banda.Cu toate ca giratoriul nu e un drum simplu cu benzi.Cred ca cea mai clara regula ar fi fost prioritate de stanga de la intrare pana la iesire si atunci se simplificau toate situatiile cu schimbarea de banda la iesirea din sens.Dar cine s-o faca?
Anomim
Da..nu se specifica clar ce faci la iesire din sens,cu toate ca s-ar deduce:aplici regula schimbarii de banda.Cu toate ca giratoriul nu e un drum simplu cu benzi.Cred ca cea mai clara regula ar fi fost prioritate de stanga de la intrare pana la iesire si atunci se simplificau toate situatiile cu schimbarea de banda la iesirea din sens.Dar cine s-o faca?
Anonim
1-in oug 195/2002 rep nu exista formularea „prioritate de stânga”, deci autorul sa mai citeasca.
2-au prioritate vehiculele alflate in sens fata de cei care vor sa patrunda in sens ( fara stg), dar in cazul in care doua sau mai multe vehicule vor sa patrunda in sens, si nu trebuie sa dea prioritate unui vehicul aflat in sens, intre acestia functioneaza prioritatea de dreapta ( nu de stg), pentru ca SG este o intersectie, toti au cedeaza trecerea, si intre semne de aceeasi categorie se aplica prioritatea de dreapta.
3- conform reglementarii ca in SG circulatia este pe benzi, si cum nu poti vira dreapta de pe b2, atunci esti obligat sa treci intâi pe b1, dupa care executi virajul. Acest articol nu-l veti regasi in legislatia europeana, este o inventie „brilianta” a unor usr-isti, si este o tâmpenie care ar fi trebuit atacata in contencios adm.
Anonim
În intersecția în care în interiorul acesteia este instalat alt indicator de reglementare a priorității ( STOP, CEDEAZĂ TRECEREA, etc) nu este intersecție cu sens giratoriu. Intersecția cu sens giratoriu are indicatorul specific și cedează trecerea sau stop, iar în interiorul acesteia nu mai este alt indicator și ai prioritate până la ieșirea din intersecție față de cei care urmează să intre în intersecție.
Anonim
Faină poza!Piatra Neamț,sensul giratoriu de la Hotel Ceahlau
Anonim
Vrei nu vrei aplici legea în vigoare.Daca nu se poate, legea trebuie amendata.Nu va mai luati după toți cei ce comentează.
Anonim
Știre de 2 bani !!
Anonim
Ziarul Argesul : ce corespondenți aveți? Această este știre? Incompletă!
Anonim
90% din giratorii sunt guvernate de “ legea drumului principal”. daca te bagi, ramai fara permis