Prețuri umflate de Crăciun. Produsul care ar putea lipsi de pe masa de sărbători.
Apropierea Crăciunului îi face pe unii argeșeni să caute cel mai fin și mai gustos șorici. Cel veritabil, pârlit după modelul gospodăriilor țărănești, se vinde cu cel puțin 160 de lei/kg! Fabulosul preț l-am „vânat”, astăzi, în buricul Târgului de Crăciun din Pitești. Rulat ca o clătită, șoriciul pus la vânzare cu un așa preț i-a ținut departe de tarabe pe pofticioși.
Și totuși, se poate mai mult de atât! Proverbul „Obrazul subțire cu cheltuială se ține” poate fi aplicat și în cazul acestui produs tradițional. În unele băcănii și în marile lanțuri de magazine, un kilogram de șorici fraged costă 200 de lei sau chiar mai mult!
Comparând cu prețurile medii la carnea de porc, kilogramul de șorici pârlit a ajuns să coste cât echivalentul a 8-9 kg de pulpă de porc!
Sunt mai multe feluri în care vă puteți da seama dacă un șorici este de la un porc pârlit în gospodărie.
Dacă este un produs din supermarket, acesta trebuie să aibă pe etichetă originea, producătorul. Așa vă dați seama de proveniență.
La piață este mai greu să vă dați seama de calitatea șoriciului, dar puteți cere o bucățică să îl testați. Chiar dacă arată ca un șorici de casă, gustul nu poate să vă înșele.
Ca aspect, un șorici adevărat se cunoaște după textură, trebuie să „tremure” să fie moale. Șoriciul adevărat este pârlit cu paie, frecat cu sare și apă rece.
Dacă șoriciul de porc este prea tare, îl puteți frăgezi într-o saramură obținută din apă, sare și câțiva căței de usturoi. Spălați bine șoriciul, pentru a scăpa de petele de sânge, apoi puneți-l într-un recipient, turnând saramura peste el. Închideți recipientul etanș și țineți șoriciul la frigider. În acest fel, veți avea o gustare fragedă de fiecare dată.
Şoriciul de porc: calorii, valori nutriţionale
Șoriciul, acest deliciu asociat cu sărbătorile de iarnă, are mai mult de oferit decât un simplu gust nostalgic. Este o sursă naturală de colagen, un nutrient esențial pentru sănătatea pielii, părului și articulațiilor. Deși poate părea doar un moft culinar, șoriciul conține proteine valoroase și un nivel scăzut de carbohidrați, ceea ce îl face potrivit pentru anumite diete, precum cea ketogenică. Dar nu trebuie ignorat conținutul său ridicat de grăsimi saturate și sare, mai ales dacă este prăjit.
Șoriciul pârlit păstrează încă aromele autentice ale bucatelor tradiționale de Crăciun. Poate fi consumat ca atare, presărat cu puțină sare sau poate fi alăturat altor delicii de sezon, pe un platou pregătit pentru aperitiv.
100 de grame de şorici de porc înseamnă: 563 de calorii, 35 de grame de grăsimi, 63 de grame de proteine, 3 grame de sodiu, 80 mg potasiu și < 0,5 grame carbohidraţi.
Ați putea evita numărul mare de calorii, dacă veți curăța foarte bine grăsimea de sub pielea de porc. Grăsimile saturate şi sodiul din şoriciul de porc sunt contraindicate în cazul persoanelor care au colesterolul mărit sau hipertensiune.
Există și anumite simptome neplăcute în urma consumării șoriciului. De exemplu, pot apărea crampe stomacale, constipaţie şi senzaţie de vomă. Mai există un mic dezavantaj ce vine împreună cu consumul de șorici: aportul mare de sare. Tradițional, așa se mănâncă pielea porcului proaspăt tăiat, presărată cu o cantitate serioasă de sare. Această gustare, însă, poate aduce neplăceri în ceea ce privește sănătatea, mai ales în cazul pofticioșilor cu probleme de inimă.
Așadar, poftă bună la șorici, dar atenție la consumul exagerat!
Prețuri umflate de Crăciun. Produsul care ar putea lipsi de pe masa de sărbători.