
Omul numărul 1 în stat vine mâine în Argeș! Eveniment unic pentru România.
Guvernul României transmite, printr-un comunicat de presă, că luni, 3 martie 2025, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, poposesc în județul Argeș.
Premierul revine în Argeș
În prima zi a săptămânii, M. Ciolacu și S. Grindeanu vor merge pe lotul 4 al Autostrăzii Sibiu-Pitești, unde ar urma să se finalizeze străpungerea primului tunel de autostradă veritabil din România.
Programul premierului din ziua de 3 martie conține o vizită de lucru la șantierul Secțiunii 4 Tigveni – Curtea de Argeș a Autostrăzii Sibiu – Pitești, Tunelul Alina, acolo unde, împreună cu ministrul Transporturilor, va participa și la o conferință de presă.
Vizita survine în contextul în care, „luni, 3 martie 2025, ora 12.00, se va realiza străpungerea primei galerii a tunelului de pe Secțiunea 4 (Tigveni – Curtea de Argeș) a Autostrăzii Sibiu – Pitești”, după cum a informat Ministerul Transporturilor, vinerea trecută.
Conferința de presă va fi transmisă LIVE pe conturile de Facebook și YouTube ale Guvernului și prin canalul unic de distribuție al Palatului Victoria.
Un tunel cum altul nu mai e
Tunelul pe sub dealul Momaia nu este forat cu mașinării speciale cu cap de freză, de tip TBM (Tunnel Boring Machine), precum în prezent sunt folosite la Magistrala 6 de metrou din București sau pe lucrările de cale ferată Brașov – Sighișoara, arată Hotnews.ro.
„Tunelul Momaia” este realizat prin tehnologia NATM (New Austrian tunneling method) care presupune excavarea secvențială a tunelului și ranforsarea pe parcurs a pereților. Asta se face prin pulverizarea de straturi de beton.
Practic, tunelul este săpat în mod tradițional, prin segmente mici, apoi pereții de rocă expusă sunt ranforsați cu plasă de metal și peste ei este așezat beton torcretat pentru a da rezistență. Odată finalizat un astfel de segment, se trece la forarea următorului.
Ulterior, de-a lungul tunelului astfel săpat și stabilizat, se aplică și hidroizolația și căptușeala finală din beton care înglobează și armătura principală.
Apoi se trece la finisaje și la dotarea tunelurilor cu instalații și utilități.
Pe lângă cele două galerii principale ale tunelului, au fost realizate și trei conexiuni între ele, pentru situații de urgențe, două pietonale și una mai mare prin care pot trece și mașinile dintr-un tunel în celălalt.
Secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș (circa 9,8 km lungime) este primul lot din zona „montană”, mai dură a autostrăzii A1 Sibiu – Pitești. Nu trece efectiv prin munți, ci printr-o zonă de dealuri, dar lucrările la autostradă sunt complexe și specifice unei zone montane: numeroase viaducte și poduri, consolidări de versanți, dar și un tunel forat cu galerie dublă, lung de aproape 1,35 km – singurul tunel forat pe o autostradă în România ce se află acum în execuție.
Luminița de la capătul primului tunel
Într-o postare pe Facebook din 25 februarie, Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor, consemna stadiul lucrărilor de pe șantierul Secțiunii 4: Tigveni-Curtea de Argeș a Autostrăzii Sibiu-Pitești A1, anunțând victorios că „România vede prima luminiță, la capătul primului tunel de autostradă montană”
<<România vede prima luminiță, la capătul primului tunel de autostradă montană. Sunt pe șantierul Secțiunii 4: Tigveni-Curtea de Argeș a Autostrăzii Sibiu-Pitești A1, unde Tunelul Alina se apropie de final, iar săptămâna viitoare (n.n. 3 martie) vom vedea „luminița” de la capătul acestuia spre Sibiu și unde a fost mutat cofrajul hidraulic de la Tunelul Daniela, la Tunelul Alina și au început procedurile de montare a acestuia, în vederea turnării primului segment de tunel cu betonul final de rezistență.
Stadiul lucrărilor
- au fost forați 1.333 de metri din 1.350 de metri aferenți Tunelului Daniela (sensul de mers Sibiu-Pitești), iar săptămâna viitoare (n.n., 3 martie) străpungem Dealul Momaia, de la un capăt la celălalt;
- au fost forați 1.120 metri din 1.342 metri aferenți Tunelului Alina (sensul de mers Pitești-Sibiu);
- continuă lucrările de realizare a radierelor aferente celor două fire de tunel;
- continuă lucrările de realizare a boltei superioare la Tunelul Daniela;
- continuă lucrările la cele 12 structuri existente pe acest lot;
- au fost finalizate 13 din 16 podețe și continuă lucrările la cele rămase;
- continuă lucrările de terasamente, fiind realizați 1.4 mililoane mc din 1.7 milioane mc de excavații și 330.000 mc din 540.000 mc umpluturi;
- continuă lucrările pe tot amplasamentul șantierului, chiar dacă, în ultima perioadă, temperaturile scăzute au dus la suspendarea unor categorii de lucrări.
Deși lucrările pe această secțiune au început în vara anului trecut, progresul fizic al acestora se află în avans față de grafic și de termenul de finalizare (2027), fiind la 62%.
Antreprenorul are mobilizate în șantier 600 de persoane și 190 de utilaje și echipamente de construcții”, a scris Ionel Scrioșteanu.
Omul numărul 1 în stat vine mâine în Argeș! Eveniment unic pentru România.
4 Comentarii
Anonim
Cine este Marcel ciolacu?
Calin Georgescu este omul numărul 1 in stat!
Anonim
Președinte de scară de bloc
Anonim
Președinte de scară de bloc
Anonim
Alți au de 20 de kilometri cu sensuri giratorii și nu se laudă ca Ciolacu .