Obligație pentru românii care stau la bloc în 2025. Amendă de 3.000 lei dacă nu îi deschizi ușa.
În România, proprietarii de apartamente pot risca amenzi semnificative dacă refuză să permită accesul președintelui de bloc în locuințele lor, în conformitate cu prevederile Legii 196/2018.
Conform acestei legislații, președintele de bloc, sau un membru al comitetului executiv al asociației de proprietari, are dreptul să inspecteze apartamentele pentru a verifica starea proprietății comune sau pentru a efectua lucrări de reparații sau întreținere, informează capital.ro.
Președintele de bloc are dreptul să inspecteze apartamentele
Legea impune ca solicitările de acces să fie făcute cu un preaviz scris, motivat, de 5 zile din partea comitetului executiv al asociației. În cazuri de urgență, termenul pentru preaviz este de doar 24 de ore. Aceste măsuri sunt necesare pentru a permite efectuarea unor lucrări de reparații ce ar putea implica elemente de infrastructură comună, accesibile doar prin intermediul apartamentelor individuale.
În cazul în care proprietarii refuză să permită accesul, aceștia riscă amenzi cuprinse între 500 și 3.000 de lei. Mai mult, refuzul ar putea duce și la dosare penale.
Pentru ce este solicitat accesul în locuința proprietarului?
Cel mai adesea, președinții de bloc solicită accesul pentru a verifica sau repara țevile de apă, apometrele sau repartitoarele, elemente esențiale pentru buna funcționare a blocului.
„Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul preşedintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului şi al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcţii/reparaţii, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală.
Fac excepţie cazurile de urgenţă când termenul pentru preaviz este de 24 de ore”, arată Articolul 31 din Legea 196/2018 privind drepturile şi obligaţiile proprietarilor.
Proprietarii sunt obligați
Legea este destinată să asigure menținerea bunelor condiții de trai în cadrul blocurilor și să prevină problemele legate de infrastructura comună, iar proprietarii sunt obligați să colaboreze în aceste situații pentru a evita sancțiunile legale.
Amintim că cele mai multe dintre solicitările președinților de bloc vizează defecțiuni la țevile de apă sau integritatea apometrelor și repartitoarelor.
Legea 196/2018 subliniază importanța accesului președintelui de bloc în apartamente pentru a preveni deteriorarea proprietății comune și a rezolva defecțiuni urgente.
Obligație pentru românii care stau la bloc în 2025. Amendă de 3.000 lei dacă nu îi deschizi ușa.