Da, a fost o seară excepțională gala consacrată decernării „Premiilor de Excelență” ale ziarului „Argeșul”, ediția a 23-a. De fapt, ale județului Argeș, pentru că, la urma urmei, ziarul ăsta vechi de când lumea, mai precis din l876, asta face: stimulează valoarea, creația, performanța, excelența la nivel de județ și chiar de țară. N-o spun doar eu, care pot fi subiectiv, spunea treaba asta, cu subiect și predicat, distinsul prof. dr. Mihai Miron, președintele Uniunii Ziariștilor Români, când venea la Pitești ca să ofere filialei din Argeș o diplomă de merit, declarând: „Ne simțim datori, ca uniune de creație în domeniul presei, de a vă mulțumi pentru generoasa idee pe care ați luat-o în urmă cu mai bine de un deceniu (asta se întâmpla în 6 iunie 2009 – n.n.), de a aduce în prim-planul atenției publice, a autorităților locale și centrale, pe cei mai valoroși și mai competenți oameni din viața social-politică și culturală a județului Argeș… De altfel, ziarul dv. este unul dintre precursorii acordării premiilor de excelență în domeniul media, precedând multe alte inițiative ce se derulează în acest moment la nivelul țării. Prin această inițiativă, aveți darul de a rămâne în memoria colectivă a argeșenilor ca descoperitori de talente și oameni de valoare, care prin munca, energia și talentul lor au dus faima acestor locuri la nivel național.”
Vă mărturisesc sincer, aici, că am stat serios la îndoială, dacă să mai reluăm sau nu inițiativa de altădată, când ziarul era cotidian, nu mensual. Centrul lui de greutate s-a transferat acum către online, când este vorba de informarea instantanee, zilnică, promptă asupra evenimentelor efemere, printul rămânând să selecteze substanța din fenomenele sociale majore pe care apoi s-o supună analizei, sintezei, desprinzând esența, cu rostul deciziei de luat în viitor. De altminteri, trebuie să fim conștienți că viitorul meu, al tău se clădește pe viitorul nostru, iar comunitatea, ca să progreseze, are nevoie de profesioniști în orice domeniu, de performeri, de personalități. Care personalități să nu se uite la ce face orașul, județul pentru ei, ci la ce anume pot să facă ele pentru prosperitatea colectivității.
Așa mi-am adus aminte de neurologul Antonio Damasio care arăta că fiecare dintre deciziile noastre este dictată de amintirile despre lucrurile făcute, bune sau rele. Pandemia ne-a suprimat inițiativa noastră care, în cele 22 de ediții și pe un fertil fond de competiție, a scos la iveală peste 500 de oameni de valoare din varii domenii de activitate, de la politică până la „arte și meserii”. Din păcate, de meserii am cam uitat! Poate că meseriașii noștri n-au fost suficient de „abrași și isteți”, n-au rezistat tranziției, sau au dat fuga afară pentru a ajunge „meleonari”. N-am uitat însă de politică, ea dând buzna peste noi și obligându-ne să ne-o asumăm cu bune și cu rele, fiindcă… n-avem ceva mai bun.
Și așa judecând, consultându-ne și cu o „surcică de nepot”, vorba lui nea Mărin, și cu un lider social, căruia i-am dat credit și dreptate, în fine, și cu ceva prietenii cu mai multă glagorie decât subsemnatul, am ajuns la concluzia că, în febra asta istorică, de tranziție, valorile nu ne lipsesc, există, dau măsura lucrurilor, potrivit spuselor anticului Protagoras, dacă au câmp de afirmare, sunt stimulate, evidențiate, puse la treabă. Drept care, iată, aseară am ajuns să fim martori, pe un fond festiv, stropit și cu o licoare, la un fertil și rodnic dialog al elitelor care s-au dovedit că pot gândi și pot construi creator spre binele, ba chiar și mai binele comunității noastre.
La urma urmelor, ce pătrunde mai adânc în noi decât arta, ideea, emoția socială? Ideea elevată, evidențiată în siajul unor excelențe, nominalizate pentru că chiar au făcut ceva, prin asta s-au remarcat, s-au emancipat, cum îmi spunea cineva ieri seară, s-au distins ca personalități ale cetății, că-i vorba de comună, oraș, municipiu, județ, țară. Este de admirat competiția stimulatorie, eficientă, sub flamura acelorași idei sociale, dintre primarul Cristian Gentea și președintele – de partid și de județ – Ion Mînzînă, între cei doi miniștri argeșeni, Simona Bucura-Oprescu și Alina Gorghiu, care lucrează sub steaguri diferite, între fostul om de presă, jurnalista Ioana Făcăleață, candidată azi meritoriu pe lista deputațior PSD, și Adrian Bughiu, responsabilizat de recunoașterea socială a argeșenilor? De ce să tot râvnim noi la bunul vecinului, ca americanul, călcând porunca a 10-a, și să nu creăm și noi frumosul, utilul, plăcutul, cum își propuneau grecii? De ce să nu ne concentrăm asupra excelențelor, elitelor, iar nu asupra mizerabililor, care și ei, dacă încap pe mâna lui Victor Hugo, devin clasici? Nu merită inculcată și o asemenea idee în psihicul argeșean? Nu ne-ar face mai bine decât faima că, la Pitești, pot fi corupți polițiștii pentru a obține ilegal permise auto? Nu-i mai bine să sporim caratele de mândrie comunitară, decât să ne rușinăm și dezgustăm de „isprăvile” unora dintre noi?
Dar gata cu întrebările, că, așa cum se vede și din cele două pagini ale mensualului nostru de astăzi, așteptările participanților la evenimentul Excelenților au întrecut mult așteptările. A fost o seară excepțională pe care o dorim reluată la anul cu asupra de măsură. Pentru cei premiați, nu atât diploma contează, cât sentimentul pe care-l degajă în noi: bucuria recunoașterii sociale a excelenței. Căci excelent – potrivit Dicționarului universal ilustrat al limbii române – înseamnă „deosebit, foarte bun, admirabil, minunat”.