ITM Argeș, avertisment dur. “Dorel” trebuie să dispară de pe șantiere!
Amenzi pe șantierele „meșterului Dorel”
Construcţiile constituie unul dintre sectoarele cu pondere importantă în economia naţională. În baza analizei datelor statistice la nivel național privind indicele de frecvență care precizează numărul de accidentați, s-a constatat că acest sector de activitate are o pondere majoră în numărul total de accidentați în muncă.
„Situaţia se datorează caracteristicilor muncii în acest domeniu de activitate, respectiv nivelul scăzut, în mare măsură, al pregătirii personalului, caracterul sezonier al lucrărilor, modificarea continuă a mediului de muncă, modificarea frecventă a locaţiei și existența zonelor cu risc ridicat și specific (căderi de obiecte, improvizații electrice, surpări de maluri, zone potențial explozive, temperaturi extreme ale mediului ambiant etc.)”, precizează Anița – Maria Neacșu, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș (ITM).
Campanie naţională de verificare în domeniul construcţiilor
În urma acțiunilor de control întreprinse de inspectorii de muncă din cadrul ITM Argeș, în perioada 01.04.2024 – 30.11.2024, în cadrul campaniei naționale privind modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în domeniul construcţiilor, au fost efectuate 130 de controale ce au vizat unități de pe toată raza județului Argeș.
Au fost aplicate 103 sancțiuni contravenționale, dintre care 72 de amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 316.000 lei. De asemenea, a fost dispusă și o sancţiune contravenţională complementară, constând în sistarea unui echipament de muncă, ca urmare a existenţei unei stări de pericol grav și iminent de accidentare, datorată riscului de cădere de la înălțime a lucrătorilor.
„În multe cazuri, echipamentele de muncă sunt utilizate fără sisteme de protecţie colectivă, fără balustradele solide (suficient de înalte şi având cel puţin o bordură, o mână curentă şi protecţie intermediară), fără platforme sau plase de prindere (suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălţime)”, atrage atenție Anița – Maria Neacșu, inspector-șef al ITM Argeș.
Echipamentele de muncă fără pericol – ioc!
Printre alte deficiențe constatate de inspectorii de muncă argeșeni enumerăm: nerespectarea prevederilor legale privind instruirea lucrătorilor; neasigurarea controlului medical la angajare și periodic; neasigurarea echipamentelor de muncă fără pericol pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor; neîntocmirea unui plan propriu de prevenire și protecție; neelaborarea unor instrucțiuni proprii de securitate și sănătate în muncă; neîngrădirea și delimitarea zonelor periculoase; nerealizarea semnalizării de securitate și sănătate în muncă; neutilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecţie corespunzătoare (centuri de siguranţă sau alte mijloace de ancorare, căşti, bocanci).
ITM Argeș, avertisment dur. “Dorel” trebuie să dispară de pe șantiere!