
ISJ Argeș, anunț de maxim interes! Informare oficială pentru elevi azi, 24 martie.
Simularea examenului de maturitate le oferă elevilor din anii terminali de liceu o oportunitate importantă de autoevaluare, înainte de examenul real.
Probele scrise ale simulării Bacalaureatului 2025 au loc în perioada 24-27 martie, iar rezultatele vor fi comunicate prin coduri unice. Corectarea va fi digitalizată, asigurând o evaluare obiectivă și transparentă.
În ceea ce urmează, vă prezentăm calendarul complet al acestei simulări, precum și calendarul pentru sesiunea „pe bune” a Bacalaureatului, din iunie-iulie 2025.
Simulare Bacalaureat 2025, în Argeș
Așadar, începând cu 24 martie 2025, elevii din clasa a XII-a participă la simularea Bacalaureatului, o etapă importantă în pregătirea pentru examenul final din vară.
Elevii trebuie să fie prezenți în sălile de examen cel târziu la ora 8:30, pentru a se pregăti corespunzător înainte de începerea probei, care va începe la ora 9:00.
Timpul alocat fiecărei probe este de trei ore, iar elevii pot părăsi sala după o oră și jumătate, fără a lua subiectele cu ei.
De asemenea, la finalul examenului, lucrările vor fi verificate și scanate, iar corectarea va urma procedura digitalizată stabilită de Ministerul Educației, pentru a garanta obiectivitatea și transparența evaluării.
„Astăzi, 24 martie, elevii au susținut proba scrisă de Limba și literatura română.
La nivelul județului Argeș, au fost 4.485 de candidați înscriși, dintre care au absentat 1.194. Nici un elev nu a fost eliminat.
Marți, 25 martie, se va desfășura proba scrisă obligatorie a profilului, iar miercuri, 26 martie, va fi susținută proba la alegere a profilului și specializării.
Rezultatele vor fi comunicate în data de 8 aprilie 2025. Conform metodologiei, rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, iar analiza lor se face la nivelul fiecărei unități de învățământ”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Argeș
Liceenii de la real au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, despre un roman psihologic sau al experienţei. Cei de la profilul uman, au avut de caracterizat un personaj din romanul psihologic.
Lucrările, scanate și încărcate într-o platformă digitală
Această simulare este organizată în toată țara pentru a le oferi elevilor din România o oportunitate de a-și evalua nivelul de pregătire înainte de examenul oficial.
Ministerul Educației a stabilit reguli clare pentru desfășurarea simulării, inclusiv corectarea digitalizată a lucrărilor, care va asigura o evaluare obiectivă și uniformă, arată capital.ro.
În locul corectării manuale, lucrările vor fi scanate și încărcate într-o platformă digitală, iar evaluarea va fi realizată de profesori din întreaga țară.
Dacă diferențele dintre notele acordate de profesori depășesc un punct, lucrarea va fi reevaluată de alți profesori.
Această schimbare este una semnificativă, având în vedere că procesul de corectare digitalizat va elimina riscurile asociate erorilor umane și va asigura transparența în procesul de evaluare.
De asemenea, pentru a evita orice neînțelegeri, toate lucrările vor fi verificate cu atenție, iar evaluarea se va face printr-un sistem care ia în considerare cele patru note obținute, excluzând cele două extreme, și calculând o medie aritmetică precisă.
Rezultatele simulării nu vor fi făcute publice, ci vor fi comunicate fiecărui elev printr-un cod unic. În acest fel, elevii vor avea acces la performanțele lor, dar acestea nu vor influența automat media școlară.
Dacă un elev dorește ca nota obținută să fie trecută în catalog, poate solicita acest lucru printr-o cerere scrisă, astfel încât simulările să rămână un instrument de autoevaluare și nu un factor stresant pentru elevi.
De asemenea, Ministerul Educației va monitoriza atent rezultatele simulării și va implementa măsuri de sprijin pentru liceele care înregistrează performanțe slabe.
Totodată, inspectoratele școlare vor analiza rezultatele și vor crea planuri de acțiune pentru îmbunătățirea performanței elevilor. Raportul final va fi trimis Ministerului Educației într-un interval de o lună.
20 iunie 2025, afișarea rezultatelor
În cadrul sesiunii de Bacalaureat pentru anul școlar 2024/2025 deja se cunosc rezultatele la probele orale.
Astfel, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A a avut loc 27-29 ianuarie 2025.
Totodată, în perioada 29-31 ianuarie 2025, s-a desfășurat evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B.
În același timp, evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C s-a derulat între 3-5 februarie 2025.
În fine, între 5-7 februarie 2025, elevii au susținut evaluarea competențelor digitale – proba D.
Calendarul sesiunii de Bacalaureat pentru anul școlar 2024/2025 continuă astfel:
- între 30 mai – 4 iunie 2025, susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate;
- între 2-6 iunie 2025, înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen;
- la 6 iunie 2025, încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a;
- la 10 iunie 2025, Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă;
- la 11 iunie 2025, proba obligatorie a profilului – proba E.c) – examen scris;
- la 13 iunie 2025, proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – examen scris;
- la 16 iunie 2025, Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă;
- la 20 iunie 2025, afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor;
- între 23-24 iunie 2025, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor;
- la 30 iunie 2025, afișarea rezultatelor finale.
ISJ Argeș informează
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Argeș, la proba A (competențele lingvistice de comunicare orală în limba română) s-au înscris 3.535 de elevi argeșeni, iar 54 dintre aceștia nu s-au prezentat în fața comisiilor de examen. De asemenea, la prima probă orală, 358 de candidați au obținut calificativul mediu, 673 – calificativul avansat și 2.450 – calificativul exeprimentat.
Totodată, la proba C (competențele lingvistice într-o limbă de circulație internațională) s-au înscris 3.157 de elevi argeșeni, iar din acest total au absentat 96.
În fine, la proba D (competențele digitale), la nivelul județului Argeș au fost stabilite următoarele niveluri de competență, în rândul elevilor participanți: 787 pentru utilizator începător, 1.102 pentru utilizator mediu, 787 pentru utilizator avansat, 660 pentru utilizator experimentat. Iar 91 de elevi nu s-au prezentat.
Foto: Capital
ISJ Argeș, anunț de maxim interes! Informare oficială pentru elevi azi, 24 martie.