Investiție de aproape 1,5 milioane euro în Argeș. Trei centre date în folosință.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș (DGASPC) a finalizat trei proiecte finanțate din fonduri europene și naționale, la Mioveni și Ștefănești.
Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu Mioveni a fost modernizat și dotat cu finanțare prin PNRR.
Complexul de locuințe protejate Ștefănești și Centrul RESPIRO pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (CRes) Ștefănești au fost realizate cu finanțare prin Programul de Interes Național (PIN).
Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș (CJ), a vizitat, împreună cu Romi Mihăescu, secretar general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor (ANPDP), și Sorina Honțaru, directorul Direcției de Sănătate Publică Argeș (DSP), cele trei obiective.
„Investițiile pe această zonă sunt fără precedent în județul Argeș”
„Consiliul Județean Argeș a depus toate eforturile și cred că am și reușit să oferim comunității condiții și servicii sociale care să corespundă exigențelor europene și, de ce nu, cerințelor zilelor noastre. Până la urmă, totul se rezumă la a veni cu soluții la problemele și necesitățile comunității. Și, tocmai de aceea, în ciuda tuturor problemelor pe care le-am întâmpinat, am perseverat și cred că investițiile pe această zonă de asistență socială sunt fără precedent în județul Argeș. Desigur, a fost nevoie de această colaborare cu Ministerul Muncii, cu administrațiile locale, cu DGASPC și cu alte instituții, precum DSP Argeș, însă rezultatele sunt unele care vin în sprijinul celor de lângă noi care trebuie ajutați să depășească dificultățile cu care se confruntă. Vă asigur că aceste investiții vor continua, că veți avea ocazia să vedeți și alte centre moderne de acest gen și îmi doresc ca DGASPC Argeș să fie un exemplu de bune practici la nivel național”, a declarat Adrian Dumitru Bughiu.
„Reprezint Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și vă transmit salutul doamnei ministru Simona Bucura Oprescu. Vreau să remarc că ceea am văzut în județul Argeș este ceva extraordinar. Datorită muncii pe care o am, merg peste tot în țară, dar Argeșul este un exemplu pentru România. Nu aduc laude gratuite, vă spun că ce am găsit la Mioveni și Ștefănești nu am văzut decât în străinătate și nu la același nivel, mereu. Vă felicit pentru efortul depus, felicit Consiliul Județean pentru faptul că a înțeles necesitatea de a oferi servicii de calitate acestor categorii vulnerabile. Modul în care avem grijă de ei este, de fapt, oglinda comunității, a societății noastre”, a afirmat Romi Mihăescu.
„Sunt trei proiecte foarte importante de care județul Argeș avea nevoie. Asigurăm, astfel, o gamă de servicii sociale complexă și ne aliniem la cerințele legislației europene. Nu am fi putut face, însă, aceste investiții fără sprijin de la Ministerul Muncii și vreau să îi mulțumesc ministrului Simona Bucura Oprescu. Nu am fi reușit fără cofinanțarea de la Consiliului Județean Argeș și fără parteneriatul pe care îl avem cu administrațiile locale. La Mioveni, Primăria ne-a transferat acest sediu pe o perioadă de 15 ani și cred că ceea ce am reușit aici va fi în beneficiul comunității, mai ales că de aceste servicii vor beneficia locuitori din oraș și din zonele limitrofe”, a spus Tatiana Eftime, director DGASPC Argeș.
„Eu vreau să felicit Consiliul Județean Argeș și DGASPC Argeș pentru investiția din Mioveni. Comunitatea noastră avea nevoie de acest centru de recuperare neuromotorie și cred că ceea ce s-a făcut aici va veni în sprijinul locuitorilor din urbea noastră. Mă număr printre cei care au susținut transferul, pe o perioadă de 15 ani, a acestei clădiri, unde a funcționat o veche școală. Știu că, la acea vreme, s-a pus inclusiv problema demolării clădirii, pentru a se construi altceva, dar iată că această zi ne dovedește că, atunci, am luat decizia corectă. Sigur că ne gândim și la alte servicii sociale. Acest centru vine în completarea serviciilor pe care le oferim deja pentru că, după cum știți, avem și o cantina socială, și un centru de sprijin la domiciliu”, a completat Aurel Costache, primarul orașului Mioveni.
Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu Mioveni
Un proiect finalizat cu succes privește modernizarea și dotarea Centrului de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu Mioveni – (PNRR).
Valoarea proiectului – 1.312.017 lei, autoritate finanțatoare – Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
În cadrul acestui proiect s-a realizat modernizarea și accesibilizarea acestui centru din cadrul Complexului de Servicii pentru Persoane cu Dizabilități Pitești și dotarea spațiilor, în vederea realizării condițiilor optime de desfășurare a procesului de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru minim 8 persoane/zi.
De serviciile centrului beneficiază persoane cu handicap neuromotor din Argeș care au nevoie de recuperare, reabilitare și integrare socială.
Tipuri de servicii:
– activități de recuperare neuromotorie, abilitare și reabilitare, deprinderi de viață independentă;
– activități de fizioterapie;
– activități de asistență medicală;
– activități de socializare și petrece a timpului liber.
Complexul de locuințe protejate Ștefănești
Complexul de locuințe protejate Ștefănești este un proiect finanțat prin Programul de Interes Național (PIN).
A fost realizat ca urmare a implementării Planului de Restructurare a Centrului de Îngrijire și Terapie Ocupațională Tigveni, impus prin strategia de dezvoltare a serviciilor sociale asumată la nivel județean și la nivel național.
Valoarea totală a proiectului – 4.580.200 lei.
Valoarea eligibilă – 4.259.200 lei.
Valoarea neeligibilă – 321.000 lei.
Valoarea cofinanțării Consiliului Județean Argeș – 947.200 lei (22,24% din valoarea eligibilă a proiectului).
Valoarea totală asigurată de CJ Argeș – 1.268.200 lei.
Cele patru locuințe maxim protejate pentru persoane adulte au o capacitate de 6 locuri fiecare, care asigură beneficiarilor servicii 24 din 24 ore.
Servicii și activități:
– informare și consiliere socială;
– îngrijire și asistență.
– dezvoltarea și consolidarea aptitudinilor cognitive;
– dezvoltarea și consolidarea deprinderilor zilnice, de comunicare, de mobilitate, de autoîngrijire, dobândirea independenței economice etc.
Centrul RESPIRO pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (CRes) Ștefănești
Centrul RESPIRO pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (CRes) Ștefănești a fost realizat cu finanțare prin Programul de Interes Național (PIN).
Valoarea totală a proiectului – 1.090.800 lei.
Valoarea eligibilă – 1.020.800 lei.
Valoarea neeligibilă – 70.000 lei.
Valoarea totală asigurată de CJ Argeș – 262.800 lei (19% din valoarea eligibilă și valoarea neeligibilă).
Principalul scop – acela de a oferi membrilor familiilor persoanelor adulte cu dizabilități posibilitatea de a se elibera temporar de stresul pe care îl resimt atunci când asistă în permanență o persoană cu dizabilități. La nivelul județului nu a existat un astfel de serviciu.
Centrul RESPIRO are o capacitate de 4 locuri. Perioada de găzduire temporară este de maximum 30 de zile.
Servicii și activități:
– informare și consiliere socială;
– îngrijire și asistență;
– program obișnuit de viață.
Investiție de aproape 1,5 milioane euro în Argeș. Trei centre date în folosință.