
Imagini memorabile astăzi, 3 martie! Toți românii sunt cu ochii ațintiți în județul Argeș.
Chiar în aceste momente, are loc străpungerea primului tunel rutier la nivel de autostradă din zona munților Carpați. Martor la acest eveniment istoric este Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, care a dat vestea pe Facebook.
„În aceste momente, are loc străpungerea primului tunel rutier la nivel de autostradă din zona munților Carpați, reprezentând un eveniment istoric pentru România și concretizarea unei prime premieri dintre cele pe care le-am enumerat, la începutul acestui an.
Este vorba despre străpungerea Tunelului Daniela (sensul de mers Sibiu-Pitești) de pe Secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș a Autostrăzii Sibiu-Pitești A1, care face parte din tunelul care subtraversează Dealul Momaia din județul Argeș.
Tunelul Momaia are următoarele caracteristici:
- 1,35 km lungime;
- 2 fire principale separate și paralele, câte unul pentru fiecare sens de mers, denumite Tunelul Daniela, pentru sensul de mers Sibiu-Pitești și Tunelul Alina, pentru sensul de mers Pitești-Sibiu;
- câte 2 benzi pe sens și acostamente;
- sistem de ventilație;
- sistem de evacuare;
- iluminat public;
- sistem de comunicare;
- câte o clădire la intrare și ieșire, pentru controlul și operarea tunelului.
La construcția celor două fire ale tunelului se lucrează concomitent, 24 din 24 ore, 7 din 7 zile, cu echipe de specialiști aduși din Austria, împreună cu muncitori din România.
Deși lucrările pe această secțiune au început în vara anului trecut, progresul fizic al acestora se află în avans față de grafic și de termenul de finalizare (2027), fiind la peste 62 %. Celălalt fir, Tunelul Alina, va fi străpuns în luna aprilie.
Reamintesc faptul că printre premierele din infrastructura de transport a României pe care le-am preconizat pentru anul acesta, regăsim:
Vom avea minimum 4 tuneluri în acelați timp în execuție: Tunelul Poiana pe Secțiunea 3 a Autostrăzii Sibiu-Pitești A1, două tuneluri pe lotul Margina – Holdea (lotul urșilor) A1 și Tunelul Curtea de Argeș, cu cele 2 fire, Daniela și Alina, aferent Secțiunii 2 a Autostrăzii Sibiu-Pitești A1.
Începem lucrările la cel mai lung tuner rutier de pe Autostrada Sibiu-Pitești A1, respectiv Tunelul Poiana, în lungime de 1,8 km, aflat pe Secțiunea 3.
Va avea loc prima străpungere a Carpaților, prin Tunelului Curtea de Argeș, pe ambele sensuri de circulație, respectiv Sibiu – Pitești și invers (Daniela și Alina)”, a scris Irinel Ionel Scrioșteanu.
În 2025, prima inaugurare de autostradă din România
În 2025, prima inaugurare de autostradă din România ar putea fi pe o secțiune din A1 Sibiu – Pitești. Șoferii, mai ales turiștii așteaptă vești bune de pe acest traseu, iar acestea se conturează deja. Se pare că, peste o lună-două, promisiunile, speranțele și progresul fizic redat în procente se vor transforma în fapte, iar circulația pe unul dintre sectoare ar putea fi posibilă, poate chiar de Paște!
Secțiunea 5 a A1 Sibiu – Pitești
O nouă porțiune din Autostrada A1 Sibiu-Pitești urmează să fie deschisă, în această primăvară. Secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești este aproape finalizată, iar ultimii 15 kilometri ai tronsonului au ajuns la un progres de 95%. Dacă ritmul actual se menține, circulația pe acest sector ar putea fi posibilă încă din aprilie sau mai.
Lucrările la autostrada care va conecta județul Cluj de București avansează într-un ritm rapid, astfel încât, în această primăvară, vor fi puși în funcțiune 15 km. Este vorba despre A1, drumul care va lega Sibiul de Pitești, iar mai exact, despre secțiunea 5, dintre Curtea de Argeș și Nod Băiculești.
Cristian Pistol, directorul CNAIR, a anunțat că primii kilometri de autostradă puși în funcțiune, în acest an, vor fi pe această secțiune, lucru care se va întâmpla în următoarele luni: „Prima inaugurare ar fi restul din secțiunea 5 a A1 Sibiu – Pitești. Dar prin aprilie sau mai”, a declarat directorul.
El a mai afirmat că stadiul lucrărilor este unul avansat: „Pe ultimii 15 km ai acestei secțiuni, stadiul lucrărilor la partea de drum a ajuns la 95%” a transmis Cristian Pistol.
Autostrada este construită de către compania italiană WeBuild care, în luna decembrie, a reușit să pună în funcțiune alți 15 km pe aceeași rută, cu opt luni mai devreme decât erau obligați: „Aceștia (n.r. cei 15 km care se vor inaugura în această primăvară) se vor adăuga celor 15,77 km pe care s-a deschis circulația anul trecut, cu aproape 8 luni mai devreme faţă de termenul contractual” a explicat, pentru stiridecluj.ro, directorul CNAIR.
Conform 130km.ro, toate secțiunile care alcătuiesc A1 sunt deja în lucru, iar ultimele părți trebuie puse în funcțiune în 2027.
A1 este una dintre cele mai complicate autostrăzi din România, fiind nevoie de mai multe tuneluri prin munții Carpați. Tronsonul construit de italienii de la WeBuild va reprezenta, astfel, prima inaugurare de autostradă din 2025.
Secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș
Între timp, pe secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș se lucrează non-stop, 24 de ore din 24, după cum a mai precizat și oficialul din Ministerul Transporturilor. Constructorii au ajuns la un progres de peste 62%, iar tunelurile sunt aproape gata. Odată finalizate lucrările, șoferii vor putea circula neîntrerupt pe autostradă de la Curtea de Argeș până la București, pe o distanță de aproximativ 140 de kilometri.
Așadar, prima galerie forată pentru o autostradă din România promite să fie gata. Utilajele au străpuns Tunelul Daniela, așa cum este numit firul de pe sensul Sibiu – Pitești al secțiunii 4 Tigveni – Curtea de Argeș, parte din A1 Sibiu – Pitești. Luna viitoare, va fi gata și celălalt sens de mers, Tunelul Alina.
Galeria are o lungime de 1.342 de metri.
Progresul fizic al lucrărilor pe toată secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș a depășit 62%, iar termenul contractual de finalizare este anul 2027. La cum s-a mișcat însă constructorul, sunt șanse mari ca lotul de autostradă să fie deschis anul viitor. Antreprenorul are mobilizate în șantier, în această perioadă, 600 persoane și 190 de utilaje și echipamente de construcții.
La jumătatea lunii februarie, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, anunța că secţiunea Piteşti – Curtea de Argeş a Autostrăzii Sibiu – Piteşti (A1) se apropie de finalizare.
„Pe ultimii 15 km ai acestei secţiuni (Nod Băiculeşti – Curtea de Argeş) stadiul lucrărilor la partea de drum a ajuns la 95%. Aceştia se vor adăuga celor 15,77 km pe care s-a deschis circulaţia anul trecut, cu aproape 8 luni mai devreme faţă de termenul contractual”, a notat Cristian Pistol pe pagina de Facebook.
Ținta: 30 de tuneluri la nivel național
România va inaugura, anul viitor, primul său tunel la nivel de autostradă aflat în trafic, pe secțiunea Curtea de Argeș – Tigveni, ceea ce necesită o pregătire atentă pentru gestionarea unei astfel de structuri, a declarat, vineri, Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, citat de capital.ro.
Oficialul a subliniat că un tunel este o infrastructură complexă, care implică riscuri semnificative și care poate genera dezastre, motiv pentru care administrarea trebuie să fie bine coordonată și integrată.
„Suntem bucuroși că vom avea primul tunel de autostradă, însă administrarea acestuia impune o colaborare strânsă între toate entitățile implicate.
În acest moment, lucrăm deja la acest aspect, deoarece nu avem norme clare pentru acest tip de infrastructură. Am format o echipă dedicată care se ocupă cu redactarea și actualizarea normativelor necesare”, a declarat Scrioșteanu.
Anul acesta vor fi în lucru cel puțin 4-5 tuneluri, iar în următorii 7-8 ani, dacă ritmul de lucru se menține, vor fi în trafic aproximativ 30 de tuneluri la nivel național.
„Trecerea peste Carpați, prima trecere peste Carpați, autostrada Sibiu – Pitești, este în prezent în lucru. Pe toate cele patru segmente rămase de dat în trafic se lucrează. De asemenea, acum aproximativ o lună au început lucrările la cel mai lung tunel, tunelul de la Poiana, cu o lungime de 1,8 km, pe secțiunea 3.
Un alt tunel în lucru, tunelul de la Curtea de Argeș, va avea o primă străpungere către Sibiu, probabil luni, în jurul prânzului. Aceasta va marca o primă realizare semnificativă, o „lumină” nu doar figurativă, ci efectivă, la nivelul unui tunel forat într-un munte în România.
Deci, evoluţia acestui foarte important sector de drum, de la Piteşti la Sibiu, pentru a avea o trecere la nivel de autostradă peste Carpaţi, este într-un grafic ireversibil, spun eu, cu orizont 2028 – 2029, pentru că lucrările sunt destul de complexe, nu se poate lucra la toate operele de artă dintr-un sector, ci trebuie să fie realizate succesiv, pentru că nu avem accesul în anumite zone montane, fiind foarte greu accesibile”, a arătat secretarul de stat.
Doamne ferește de catastrofe!
Irinel Ionel Scrioșteanu a explicat că în tuneluri se pot produce chiar și catastrofe, deoarece incendiile se propagă extrem de rapid, motiv pentru care este necesară o capacitate optimă de evacuare atât a oamenilor, cât și a personalului.
El a subliniat că scopul principal este salvarea vieților și a bunurilor, iar din acest motiv tunelurile sunt dotate cu mijloace de avertizare, sisteme de evacuare a fumului și căi de evacuare atât rutiere, cât și pietonale.
De asemenea, a menționat că, în aceste condiții, a fost creat un grup de lucru comun împreună cu reprezentanții ISU, pentru a asigura o abordare integrată a măsurilor și procedurilor de intervenție atât după darea în trafic a tunelului, cât și din faza de construcție.
„În tuneluri, da, se pot produce chiar şi catastrofe, pentru că incendiile în tunel se propagă extraordinar de repede şi trebuie să avem o capacitate de evacuare a oamenilor şi a personalului într-un timp optim, în aşa fel încât în primul rând să se salveze vieţi şi bunuri.
Din motivul acesta se dotează tunelul şi cu mijloace de avertizare şi cu mijloace de evacuare a fumului şi sunt prevăzute căi de evacuare rutieră şi chiar pietonală.
În aceste condiţii, am făcut un grup de lucru comun cu cei de la ISU, în aşa fel încât să avem o abordare integrată a măsurilor de intervenţie şi a procedurilor de intervenţie post-dare în trafic, dar şi să luăm măsurile acum, din faza de construcţie, în aşa fel încât să fim siguri că toate dotările sunt integrate cu sistemul de situaţii de urgenţă”, a indicat reprezentantul Ministerului Transporturilor.
Imagini memorabile astăzi, 3 martie! Toți românii sunt cu ochii ațintiți în județul Argeș.