
Vestea momentului pentru români. A fost creat un nou tip de firmă.
Autoritățile au decis că România are nevoie de oameni de afaceri și, prin urmare, a fost creat un concept nou: Firmă de Exercițiu. Momentan, este în stadiu de proiect, dar după ce vor fi obținute aprobările, adolescenții cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani vor putea deveni antreprenori. Mai târziu, când ajunge la 18 ani, afacerea unui tânăr cu spirit antreprenorial poate deveni o Societate cu Răspundere Limitată (SRL).
Ocazie pentru elevi cu chemare spre antreprenoriat
Potrivit proiectului, noul tip de SRL, care se va numi „Firmă de Exercițiu”, va avea abrevierea SRL- FE. Prin urmare, până la vârsta de 18 ani, un tânăr care aspiră să câștige sume de bani se va putea înregistra pentru SRL-FE.
Minorul va avea posibilitatea să-și pornească propria afacere sau să devină asociat. Desigur, va fi nevoie de acordul părinților, înainte de a începe. Vârsta majoratului a fost stabilită deoarece se leagă de predarea materiei de educație antreprenorială, în licee. În plus, inițiatorii proiectului consideră că este pragul la care elevii sunt destul de maturi pentru a-și asuma deciziile.
Funcționarii de la Registrul Comerțului vor verifica dacă cerințele pentru înregistrare sunt îndeplinite. Dacă nu, dosarul va fi respins.
Domenii interzise elevilor afaceriști
SRL-FE nu va putea avea următoarele domenii de activitate:
- intermediere financiară și asigurări;
- tranzacții cu proprietăți imobiliare;
- activități de jocuri de noroc și pariuri;
- producție sau comercializare de arme;
- muniții, explozibili;
- tutun;
- alcool;
- substanțe sub control național;
- plante, substanțe și preparate stupefiante;
- psihotrope.
SRL-FE are și avantaje fiscale
Veniturile anuale nete ale unei astfel de companii pot atinge 100.000 de lei, echivalentul a maximum 20.000 de euro. Adolescenții care își înființează o SRL-FE nu vor achita impozit pe profit sau pe veniturile microîntreprinderilor, până la atingerea plafonului maxim.
Dacă se depășește această valoare, impozitul pe venit/profit va fi cel stabilit pentru orice altă societate, conform Codului Fiscal. Mai mult, SRL-FE se va transforma, obligatoriu, în SRL. Avantaj: când proprietarul împlinește 18 ani, are 45 de zile să realizeze transformarea în SRL. În caz contrar, activitatea sa nu va mai fi legală.
Târgul Firmelelor de Exercițiu – o tradiție în liceele cu profil economic
De menționat că noțiunea de „Firme de Exercițiu” nu este total necunoscută adolescenților din România.
Scopul creării Firmelor de Exercițiu, active într-un mediu virtual, este de a dezvolta abilitățile antreprenoriale active ale elevilor, asemănător cu un mediu competitiv real, aflat în plină dezvoltare. Este un concept didactic, o reproducere a unei situații profesionale reale, cu obiective educative.
Așadar, de-a lungul anilor, elevi de la licee economice din țară concurează în cadrul Târgului Firmelor de Exercițiu – o competiție de nivel internațional.
De pildă, Colegiul Economic „Maria Teiuleanu” din Pitești are o experiență îndelungată și productivă la Târgul Firmelor de Exercițiu, oglindită prin palmaresul de premii obținute de elevii întreprinzători, la diferitele categorii ale concursului.
La Târgul Firmelor de Exercițiu, elevii pun în scenă activități de comerț și analizează rezultatele firmelor lor, ca niște oameni de afaceri serioși, cultivând astfel spiritul antreprenorial.
Obiectivele Firmelor de Exercițiu școlare:
- motivarea pentru obținerea de rezultate;
- responsabilizarea elevilor;
- crearea unui mediu de afaceri virtual cât mai apropiat de cel real;
- formarea de priceperi şi deprinderi în rândul elevilor;
- stăpânirea limbajului de afaceri;
- dezvoltarea abilităţilor de negociere în afaceri etc.
Inițiativă legislativă, în sprijinul grupei de vârstă 16–18 ani
O inițiativă legislativă care să susțină spiritul antreprenorial în grupa de vârstă 16–18 ani a fost depusă, în această săptămână, astfel încât tinerii din această categorie să poată crea o firmă, a anunțat miercuri, senatorul Florin Jianu, fost președinte IMM România, în cadrul unui eveniment de specialitate.
„În calitate, acum onorantă, de membru al Parlamentului României, am depus, în această săptămână, o inițiativă legislativă care să susțină spiritul antreprenorial în grupa de vârstă 16–18 ani. Am plecat de la o realitate simplă, aceea că un tânăr poate să lucreze de la vârsta de 16 ani, dar nu poate să-și facă o firmă – și am avut această inițiativă legislativă.
Sper să fie cu succes, astfel încât această categorie de vârstă să poată să-și creeze o firmă, chiar dacă aceste firme sunt de exercițiu. Poate datele oficiale nu sunt îngrijorătoare când ne uităm la ele, în ceea ce înseamnă rata șomajului ca atare, pe întreaga populație, dar când ne uităm pe această categorie 15–24 ani – sunt tineri care nu se regăsesc în nicio formă de ocupare, angajare, în nicio statistică oficială, iar lucrurile devin îngrijorătoare.
Acum niște ani de zile, ne uitam la Spania, la țările din sudul Europei, Grecia, care aveau rate îngrijorătoare, iar acum ne cam batem cu aceste țări, la această categorie de vârstă”, a arătat Florin Jianu, citat de economedia.ro.
Vestea momentului pentru români. A fost creat un nou tip de firmă.