Facturile la gaze vor arde și mai tare la buzunare de la 1 ianuarie!
Bomba cu ceas stă din nou să explodeze pe piața gazelor naturale
Facturile de gaze ale populației vor arde (și mai tare) la buzunare, fiind în pericol să crească, de la 1 ianuarie 2025, cu 10% – a avertizat Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER), citată de Profit.ro.
„E destul de neplăcut pentru consumatori. De la 1 ianuarie, se termină achiziția de gaze naturale la 120 de lei/MWh. Asta înseamnă că furnizorii vor face furnizarea cu gaz din depozite sau din piață, la prețul pieței. Credem că va crește prețul gazelor plătite de clienții casnici, de la 1 ianuarie, dar fiind în perioada de plafonare, nu va putea crește peste 0,31 lei/kWh, cât este plafonul″, a explicat președintele AFEER, Laurențiu Urulescu.
Potrivit acestuia, la costul reglementat de achiziție angro de 120 de lei/MWh, prețul final este de ceva timp semnificativ sub plafon, adică de 0,27-0,28 lei/kWh. La cotația actuală a gazelor din piața angro, de 230-240 de lei/MWh, prețul final plătit de consumator va ajunge la nivelul maxim admis de lege în prezent, de 0,31 lei/kWh.
„Va fi o creștere de circa 10%. La o factură de gaze de 1.200-1.250 de lei, va fi o creștere de 150 de lei″, a estimat L. Urluescu, care a spus că a atras atenția, în repetate rânduri, asupra problemei.
Incertitudinea îi afectează, evident, și pe producători
În primăvară, printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului, din motive neclare, pentru obligația de vânzare la preț reglementat de 120 lei/MWh a fost menținut termenul de 31 decembrie 2024, însă cu specificarea că respectivele vânzări trebuie să asigure consumul casnicilor până la 31 martie 2025, adică până la eliminarea prețurilor finale plafonate la consumatori, atât la energie, cât și la gaze.
Asta ar însemna ca, de la 1 ianuarie 2025, furnizorii să fie nevoiți să achiziționeze angro gaze de la producători la cotații de piață și, totodată, să fie obligați să factureze în continuare pentru consumatorii casnici la prețuri finale plafonate, până la primăvară, cu compensații pentru diferențe de la bugetul de stat.
Numărătoarea inversă a început
Există și un demers de corectare a acestei situații, prin stabilirea unui termen unic pentru ambele obligații (31 martie 2025), însă acesta a fost inclus „la grămadă″, în vară, în proiectul controversatei introduceri a obligativității de stocare pentru prosumatori, trimisă la reexaminare de către președintele Klaus Iohannis.
Senatul a aprobat deja cererea de reexaminare, cu menținerea în proiect a termenului unic de 31 martie 2025 pentru obligația de vânzare la preț reglementat pentru asigurarea consumului casnicilor, însă nu și Camera Deputaților. Iar numătoarea inversă, până la 31 decembrie 2024, a început. Tic-tac! Tic-tac!…
Facturile la gaze vor arde (și mai tare) la buzunare de la 1 ianuarie!