
Cele 3 puncte fierbinți în județul Argeș! DSJ dezvăluie cele mai noi date.
Direcția Județeană de Statistică Argeș a realizat un raport referitor la evoluția principalilor indicatori economici și sociali, în intervalul 01.01 – 31.01.2025, datele operative fiind divulgate în prima săptămână a lunii aprilie.
Cea mai recentă statistică DJS Argeș
Astfel, numărul angajaților la 31 ianuarie a.c., în județul Argeș, a fost de 165.343 de persoane, înregistrându-se o creștere de 1.217 persoane (+0,7%) față de numărul angajaților de la sfârșitul anului 2024.
Creșterea numărului de salariați s-a observat în toate sectoarele economice. Repartiția salariaților pe domenii de activitate arată că majoritatea activează în servicii (52,5%), restul – în industrie și construcții (45,7%) și în agricultură, silvicultură și pescuit (1,8%). Față de finele lunii ianuarie 2024, numărul total al angajaților a crescut cu 2.307 de persoane (+1,4%), creștere observată în toate domeniile de activitate.
În ianuarie 2025, câștigul salarial mediu brut din județul Argeș a fost de 8.255 lei, în scădere cu 370 lei față de nivelul veniturilor salariale din decembrie 2024. Evoluția descendentă a fost determinată de reducerile salariale înregistrate în sectoarele industrie și construcții și servicii.
La nivelul județului Argeș, în ianuarie 2025, s-a înregistrat un câștig salarial mediu net de 4.965 lei, în scădere cu 323 lei față de decembrie 2024. Pe domenii de activitate, diminuarea câștigului salarial mediu net s-a observat în sectoarele industrie și construcții și servicii.
Scăderile câștigului salarial mediu față de decembrie 2024 au fost rezultatul acordării în lunile anterioare de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe remarcabile sau al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri.
Salariului mediu a… intrat la apă
Așadar, în ianuarie 2025, majoritatea sectoarelor economice au înregistrat o diminuare a salariului mediu net, comparativ cu decembrie 2024, cauzată de acordarea, în lunile precedente, de prime (trimestriale, anuale, de sărbători, pentru performanțe) și alte beneficii, precum și sume din profitul net.
De asemenea, scăderile din ianuarie au fost influențate de aplicarea unor prevederi legale care au eliminat facilitățile fiscale anterioare în unele domenii, de reducerea producției sau încasări mai mici (în funcție de contracte/proiecte) și de angajări cu salarii sub medie.
Ce sectoare au fost… strânse la pungă?
Cele mai mari scăderi ale salariului mediu net, la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2, au fost:
- între 16,5% și 21,5% în intermedieri financiare (fără asigurări și fonduri de pensii), tipărire, tranzacții imobiliare, extracția petrolului și gazelor naturale, fabricarea chimicalelor;
- între 11,5% și 15,5% în fabricarea calculatoarelor, alte activități extractive, fabricarea produselor farmaceutice, producția și furnizarea de energie, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, construcții, transporturi pe apă, industria construcțiilor metalice;
- între 7,5% și 11,0% în activități profesionale, științifice și tehnice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, cercetare-dezvoltare, depozitare și activități auxiliare pentru transport, asigurări și reasigurări (fără sistemul public de asigurări sociale), captarea, tratarea și distribuția apei, activități de servicii anexe extracției, comerț, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, colectarea și epurarea apelor uzate.
Pe de altă parte, majorările câştigului salarial mediu net față de luna anterioară s-au datorat aplicării prevederilor legale, acordării de prime ocazionale (prime anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete valorice), dar și realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte).
Așadar, cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 au fost următoarele:
- cu 15,0% în activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii;
- între 1,0% și 6,5% în transporturi aeriene, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea de mobilă, extracția cărbunelui superior și inferior, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a.
Venituri sporite, în zodia… austerității
Totodată, în sectorul bugetar, câștigul salarial mediu net a înregistrat ușoare creșteri comparativ cu luna precedentă în sănătate și asistență socială (+1,5), respectiv în învățământ (+0,6%).
În schimb, în administrația publică, câștigul salarial mediu net a scăzut ușor comparativ cu luna anterioară (-0,8%).
Indicele câștigului salarial real (calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum) a fost de 104,5% față de luna ianuarie 2024 și de 93,5% față de luna decembrie 2024. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 250,4%, cu 17,3 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna decembrie 2024 .
Cursul de schimb al monedei naționale, conform datelor comunicate de Banca Națională a României, a fost, la finele lunii ianuarie 2025, de 4,7959 lei (+0,4% față de luna decembrie 2024) în raport cu dolarul SUA și de 4,9767 lei (+0,05% față de luna decembrie 2024) în raport cu moneda europeană euro.
Cele 3 puncte fierbinți în județul Argeș! DSJ dezvăluie cele mai noi date.