
De interes pentru românii din toată țara! ANAF a publicat lista oficială.
În căutarea de oferte la preț redus, sunt mulți cumpărători care se uită la reducerile oferite de magazinele obișnuite sau la cele din online. Cu toate acestea, mai este un loc interesant de vânat chilipiruri: magazinele ANAF, unde Fiscul vinde bunurile confiscate de la comersanții care au evitat plata taxelor.
Magazinul de mărfuri confiscate este specializat în vânzarea de produse neperisabile, cu o valoare mică, precum obiecte de menaj sau îmbrăcăminte.
În general, oferta magazinelor ANAF cuprinde o gamă variată de produse, iar uneori acestea se vând la prețuri mult mai mici decât în second-hand-uri. Prețul mediu al produselor din magazinele ANAF nu depășește, adesea, 10 lei. Pe de altă parte, obiectele de valoare ridicată, cum ar fi case sau mașini, sunt scoase la licitație.
De regulă, produsele vândute de ANAF sunt second-hand. Scopul agenției este de a vinde rapid bunurile confiscate, de aceea prețurile sunt extrem de avantajoase. De exemplu, o pereche de blugi ar putea costa 7 lei, iar o pereche de încălțăminte ar putea fi cumpărată cu doar 3 lei. De asemenea, cu puțin noroc puteți găsi căni sau curele la prețul simbolic de 1 leu.
Deschise recent, la Sibiu și Brașov
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a deschis, nu demult, două noi unități comerciale, în care sunt vândute tot felul de bunuri confiscate. Deși au fost cumpărate inițial cu sute sau chiar mii de euro, unele produse pot fi cumpărate de oricine, din acest tip de magazin, la un preț mult mai mic.
ANAF a informat că au fost deschise noi magazine în Sibiu și Brașov. Oricine dorește să cumpere mărfuri confiscate de Fisc poate veni aici, pentru a afla valoarea obiectelor. O gamă largă de produse se află pe rafturi, de la îmbrăcăminte, încălțăminte, electrocasnice și decorațiuni, până la o varietate de dispozitive, arată evz.ro.
„Conducerea AJFP Brașov şi AJFP Sibiu a întreprins, cu prioritate, toate demersurile necesare, în vederea redeschiderii magazinelor de valorificare, ca urmare a încheierii procedurilor de reorganizare.
Magazinele de valorificare a bunurilor comercializează şi oferă celor interesaţi produse variate, de bună calitate (produse de uz casnic, îmbrăcăminte, încălţăminte, produse electrice etc.), la preţuri avantajoase care să satisfacă toate nevoile”, a transmis sursa citată.
Magazinul din Sibiu, care desface produse confiscate, este situat în clădirea Direcției Generale a Finanțelor Publice (la demisolul din Calea Dumbrăvii nr. 17) și este deschis, de luni și până joi, între orele 9 și 16, iar vineri, de la 9 la 13.
În Brașov, magazinul de mărfuri confiscate a avut același succes, imediat după deschidere.
Produse confiscate la super preț
Printre bunurile vândute de ANAF se numără în mod obișnuit tricouri, pantofi, rochii, pantaloni, sutiene, cravate, șosete, cercei, elastice de păr, curele de ceas, dar și aparate electrice de dimensiuni reduse (leduri, lămpi, cabluri). Ocazional, clienții pot găsi și electrocasnice sau gadgeturi, sporind diversitatea produselor disponibile.
Localnicii au fost interesați să afle ce bunuri au mai fost confiscate de ANAF și la ce prețuri sunt vândute. Încă de la început, clienții au observat că prețurile de aici sunt cu mult mai mici decât în alte magazine.
Multe dintre persoanele care au vizitat magazinul au fost atrase de prețurile mult mai accesibile decât cele din comerțul obișnuit, așa cum a remarcat o clientă din zonă.
„Doamne, iartă-mă, 12 lei? 12 lei? E pomană”, a remarcat o femeie.
O altă clientă a spus: „Pentru nepot am găsit tricou, pantaloni, bune pentru el. La 12 lei, sunt foarte bune. În magazine sunt 70, 100 de lei”/
„Am luat haine, în general, pentru copii, pentru soț, pentru mine. Prețurile sunt acceptabile, este pentru prima oară când vin în acest magazin”, a relatat altcineva.
Produsele disponibile în magazinele ANAF variază foarte mult în funcție de locurile unde Agenția a efectuat ultima confiscare. Așadar, este greu de anticipat când se vor primi noi produse în magazin și care va fi natura acestora.
Este important de reținut că produsele achiziționate din magazinele ANAF nu pot fi returnate sau schimbate, de aceea este recomandat să nu cumperi ceva doar pentru că este la un preț redus, arată realitatea.net.
Lista magazinelor ANAF din România
Inițiativa a fost dezvoltată de ANAF de mult timp, iar scopul principal este comercializarea acestor articole diferite și de înaltă calitate la prețuri accesibile. În același timp, se dorește ca bunurile confiscate să fie valorificate pentru a aduce venituri suplimentare bugetului de stat.
În România există un total de 8 magazine ANAF care comercializează produse confiscate, toate în localități diferite. Iată care sunt acestea, conform portalului oficial al instituției:
- un magazin în judeţul Galaţi, str. Brăilei nr. 33, municipiul Galaţi, e-mail: valorificare.CT@anaf.ro;
- un magazin în municipiul Târgovişte, str. Calea Domnească nr. 166, judeţul Dâmboviţa, e-mail: valorificare.TR@anaf.ro;
- un magazin situat în clădirea AJFP Gorj, din Tg. Jiu, str. Siretului, nr. 6, judeţul Gorj, e-mail: valorificare.GJ@anaf.ro;
- un magazin în judeţul Timiş, str. Gheorghe Lazăr, nr. 9B, municipiul Timişoara, e-mail: valorificare.HD@anaf.ro;
- un magazin situat în Oradea, strada Dimitrie Cantemir, nr. 2B, e-mail: valorificare.BH@anaf.ro;
- un magazin situat în municipiul Sibiu, str. Calea Dumbrăvii, nr. 17;
- un magazin situat în municipiul Braşov, b-dul Alexandru Vlahuţă, nr. 59, e-mail: valorificare.SB@anaf.ro;
- un magazin situat în str. Măriuca, nr. 14, sector 4, Bucureşti.
De reținut că bunurile de valoare confiscate de ANAF nu sunt vândute prin intermediul magazinelor, ci sunt oferite spre vânzare publicului prin licitații organizate de instituție.
Fiscul anunță toate aceste licitații pe site-ul ANAF, oferind transparență procesului. Printre cele mai frecvent scoase la licitație se numără: autoturismele, mobilierul, terenurile și apartamentele.
La Pitești, a funcționat un magazin cu mărfuri confiscate de Fisc, însă a avut o viață scurtă, fiind desființat, în toamna anului 2022. De altfel, era singura unitate comercială de acest tip din Argeș, iar vânătorii de chilipiruri, care deveniseră clienți fideli, îi duc dorul…
Unicul magazin din Argeș a fost desființat
Spre dezamăgirea vânătorilor de prețuri mici, magazinul de mărfuri confiscate din Pitești, care era unic cu acest profil în peisajul comerțului argeșean, a fost desființat la 1 octombrie 2022, iar produsele strânse de pe rafturi au fost transferate într-un alt spațiu comercial al ANAF, de la Târgoviște.
Învecinat cu Piața Găvana din Pitești, magazinul de mărfuri confiscate al ANAF era deschis inclusiv duminica, având în rafturi felurite produse cu prețuri tentante, de la parfumuri „Gordano” (pentru care Fiscul a stabilit un preț de 12 lei/bucată) și până la iPhone-uri (scoase la vânzare cu prețuri incredibil de mici – între 70 lei și 350 lei/bucată).
În oferta magazinului de „confiscate” din Pitești se regăseau produse variate, precum: rochii, pantaloni, costume, cămăși, pijamale, agende, tot felul de pompe, detergenți, lenjerii, electrocasnice, laptopuri, calculatoare, telefoane, parfumuri etc.
Periodic, stocul era împrospătat cu articole pe care inspectorii ANAF le găseau, în comerț, cu diverse nereguli. Marfa comercializată în magazinul ANAF din Pitești provenea din mai multe județe.
De altfel, Georgeta Aura Negru, șefa Administrației Județene a Finanțelor Publice Argeș, ne-a transmis că, momentan, nu sunt înființate magazine ale ANAF, în județul Argeș.
„Având în vedere prevederile HG nr. 565/23.05.2024, pentru modificarea și completarea HG nr. 520/2013 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, prin care se stabilește preluarea de către Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice a activității structurilor regionale de executare silită – cazuri speciale și a activității de valorificare a bunurilor, în materie civilă și penală, cu data de 1.08. 2024, vă comunicăm că, momentan, nu sunt înființate magazine ale ANAF, în județul Argeș.
Bunurile confiscate în materie civilă se valorifică – așa cum prevede OG 14/2007, republicată, pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietarea privată a statului, respectiv HG 731/2007, republicată, privind aprobarea Normelor metodolgice de aplicare a OG nr. 14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului – prin magazine proprii, direct de la locul de depozitare sau de la locul la care acestea se află, prin licitație publică, în regim de consignație ori prin bursele de mărfuri, după caz”, ne-a informat Georgeta Aura Negru, șefa Administrației Județene a Finanțelor Publice Argeș.
De interes pentru românii din toată țara! ANAF a publicat lista oficială.