
Ce pățești dacă bei cafea la volan, în România? Pare absurd, dar e legal!
Codul Rutier 2025 impune o serie de reguli și obligații pentru șoferi, de care mulți, probabil, nu au auzit vreodată.
Totodată, unele dintre acestea țin de bunul simț al fiecăruia. Altele, de atenția la volan. Cu toate acestea, mulți șoferi nu sunt interesați nici măcar să le cunoască informativ.
Reguli pe care e posibil să nu le fi știut
Codul Rutier stabilește reguli pe care s-ar putea să nu le fi cunoscut. Însă, nerespectarea lor poate duce la amenzi din partea Poliției, iar atingerea a 15 puncte de penalizare implică și suspendarea permisului.
Iată ce nu este permis la volanul unei mașini în anul 2025, precum și pedepsele aplicate de autorități.
Așadar, conform prevederilor legale, șoferului îi este interzis:
- să transporte persoane aflate în stare de ebrietate pe motocicletă sau în cabină ori în caroseria vehiculului destinat transportului de mărfuri;
- să transporte persoane în caroseria autobasculantei, pe autocisternă, pe platformă, deasupra încărcăturii, pe părțile laterale ale caroseriei, sau persoane care stau în picioare în caroseria autocamionului, pe scări și în remorcă, cu excepția celei special amenajate pentru transportul persoanelor;
- să deschidă ușile vehiculului în timpul mersului sau să pornească de pe loc cu ușile deschise;
- să oprească motorul în timpul mersului;
- să decupleze transmisia în mers;
- să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră;
- să săvârșească acte sau gesturi obscene, să adreseze injurii, să rostească expresii jignitoare ori vulgare celorlalți participanți la trafic;
- să arunce materiale sau substanțe din vehicul pe drumurile publice;
- să aibă în timpul mersului preocupări de natură să-i distragă periculos atenția;
- să lase liber în timpul mersului volanul ș.a.
Ce spune Codul Rutier, în 2025?
„Constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă prevazută în clasa I de sancţiuni […] lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comanda a vehiculului”, prevede Art. 99 (13) din legea 195/2002.
Caz în care riști o amendă de 405 lei sau 607,5 lei.
Dar, dacă se constată că ai desfășurat activități care ți-au distras atenția de la drum, riști o sancțiune de 810 lei sau 1.012,5 lei.
„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevazută în clasa a II-a de sancţiuni […] efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activităţi de natură a-i distrage atenţia de la conducere ori folosirea instalaţiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranţă a lui şi a celorlalţi participanţi la trafic”, stabilește Art. 100 (10) din Legea circulației.
Deci, în cazul în care vei da peste un agent de circulație foarte riguros, care pune accent pe respectarea legilor rutiere, poți risca o amendă inclusiv dacă… bei apă sau cafea, în timpul șofatului.
Poate suna exagerat sau aberant, dar scopul acestei reglementări este de a preîntâmpina un eveniment periculos.
Ce anume poate distrage atenția șoferului?
Dacă ești pe drum și simți nevoia să bei apă ori cafea, trage pe acostament, ca regulă de siguranță în trafic. Printre alte activități care-ți pot afecta atenția în timpul șofatului se pot număra și:
- o ceartă cu un pasager sau cu o persoană la telefon;
- utilizarea radioului ori a sistemului de infotainment;
- modificarea setărilor din bordul mașinii;
- căutarea obiectelor în torpedou, cotieră sau în buzunarul ușii;
- deschiderea și închiderea unui recipient cu parfum sau apă;
- identificarea funcțiilor unor butoane de pe volan sau din consola centrală;
- aranjarea machiajului;
- tăierea unghiilor;
- îndepărtarea unei pete de pe îmbrăcăminte etc.
Orice astfel de gest, ce poate părea insignifiant, poate abate atenția de la condus. Șoferii experimentați știu că un moment de neatenție e suficient ca să se întâmple un accident.
Poți remarca prea târziu că mașina din față a frânat, că drumul face o curbă neașteptată sau că un copil a apărut pe șosea. Acea secundă, în care ești concentrat la altceva și nu pe drum, poate schimba totul.
De aceea, este indicat ca astfel de activități să fie făcute înainte de a pleca la drum sau după ce ai oprit. Iar în timp ce conduci, concentrarea să fie totală asupra drumului.
Ce pățești dacă bei cafea la volan, în România? Pare absurd, dar e legal!