Băutura banală care dă rezultat pozitiv la DrugTest. Rămâi pe loc fără permis!
Consumul de apă tonică te poate lăsa fără permisul de conducere, iar aceasta nu este singura băutură care poate determina rezultate fals pozitive la testele antidrog. De exemplu, băuturile energizante pot conduce la suspendarea permisului pentru 72 de ore.
Apa tonică, rezultat fals pozitive
Consumul de apă tonică te poate lăsa fără permisul de conducere, având în vedere că aceasta conține chinină, o substanță care poate provoca rezultate fals pozitive la testele antidrog. Medicul legist Cristian Papărău avertizează că chinina poate induce un test pozitiv pentru amfetamine, ceea ce ar putea duce la suspendarea permisului auto pentru 72 de ore.
„Orice apă tonică are în compoziția sa și chinină, nu contează producătorul, nu produsul în sine are o problemă. (…)
La un eventual drugtest, chinina, care este în apa tonică, poate da un rezultat fals pozitiv la amfetamină. Așadar există riscul ca după ce consumi o astfel de băutură să ieși pozitiv la un test în trafic”, explică Papărău într-un videoclip pe Facebook.
Bbăuturile energizante te lasă fără permis
Pe lângă apa tonică, băuturile energizante pot determina rezultate pozitive pentru metamfetamine și THC, iar consumul lor înaintea unui test antidrog poate duce, de asemenea, la suspendarea permisului pentru 72 de ore.
„Testul de sânge și de urină în mod normal ar trebui să iasă negativ. Însă există riscul să rămâi fără permis timp de 72 de ore după ce consumi o astfel de apă tonică.
Intervalul în care s-ar pozitiva un eventual drugtest să-l considerăm undeva de ordinul orelor”, adaugă medicul legist Cristian Papărău.
La început, apa tonică era consumată pentru conținutul său de chinină, un medicament utilizat împotriva malariei, derivat din arborele cinchona din America de Sud, conform Oro Recovery House. De asemenea, există și alte alimente și substanțe care pot provoca rezultate fals pozitive.
Printre acestea se numără fructele coapte, pizza, semințele de mac și semințele de cânepă, dar și produse mai puțin evidente precum apa de gură, dezinfectantul pentru mâini sau suplimentele de vitamina B.
Picăturile de nas
Chiar și picăturile de nas, adesea folosite în sezonul rece pentru tratamentul răcelilor și tusei, pot afecta testele antidrog.
„99% dintre picăturile de nas disponibile pe piață pot crea dependență și ar trebui folosite doar la recomandarea unui specialist”, atenționează medicii.
Literatura de specialitate din SUA arată că diverse alimente și substanțe pot provoca rezultate fals pozitive la testele antidrog. Printre acestea se numără fructele coapte, pizza, semințele de mac și semințele de cânepă. De asemenea, substanțe mai puțin evidente, cum ar fi apa de gură, dezinfectantul pentru mâini, suplimentele de vitamina B, THC (substanța activă din marijuana) și canabidiolul (CBD), pot cauza aceleași probleme, conform platformei Checkr, mai multe aici.
Este fundamental ca șoferii să fie conștienți de aceste riscuri și să evite consumul acestor băuturi și substanțe înainte de a fi supuși unui test antidrog, pentru a preveni posibilele consecințe legale. De asemenea, este important să se cunoască intervalul în care testele pot deveni pozitive după consumul acestor produse – de obicei, doar câteva ore – pentru a evita riscurile legate de suspendarea permisului.
Băutura banală care dă rezultat pozitiv la DrugTest. Rămâi pe loc fără permis!