
Avertizare din partea DSP Argeș. Directoarea a transmis astăzi, 18 februarie.
Atenţie la ger!
Dr. Sorina Honțaru, directoarea Direcției de Sănătate Publică Argeș (DSP), ne-a transmis, printr-un comunicat, un set de recomandări pentru populație, în perioada cu ninsori abundente și temperaturi scăzute.
Aveți grijă de copii, bunici și gravide!
„Având în vedere că, în această perioadă, cad ninsori abundente, iar temperaturile vor scădea, în următoarele zile, DSP Argeș face următoarele recomandări către populația județului:
Evitați ieșirile din casă, în această perioadă; recomandarea este valabilă mai ales de către următoarele categorii de persoane:
l vârstnici;
l bolnavi cronici cu afecțiuni cardio-respiratorii, reumatismale, renale;
l copii;
l gravide în ultimul trimestru de sarcină;
l persoane dependente fizic (cu dizabilități neuro-motorii etc.).
Evitați expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute, pentru a vă feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea unui medic).
Purtați îmbrăcăminte și încălțăminte călduroasă, adecvate sezonului rece.
Protejați-vă porțiunile de piele descoperite cu mănuși, fulare, căciuli etc”, a transmis șefa DSP Argeș.
Expunerea la frig, de evitat
Doctorița S. Honțaru subliniază că expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie, degerături, dar și probleme legate de starea psihică, precum somnolență, pierderi de memorie, dificultăți de vorbire, arătând că, pe vreme friguroasă, se pierde până la 50% din căldura corpului prin extremități.
„Alimentația bogată în proteine și grăsimi nesaturate, precum și consumul frecvent de lichide calde (ceaiuri, supe etc.) întăresc sistemul imunitar. Însă evitați excesul de băuturi alcoolice.
De asemenea, asigurați-vă confortul termic corespunzător al locuințelor, cu supravegherea surselor de încălzire pentru prevenirea intoxicațiilor cu monoxid de carbon.
Evitați deplasarea pe distanţe lungi, în vehicule fără posibilități de climatizare şi neechipate corespunzător.
Evitați, pe cât posibil, deplasarea pe porțiunile acoperite cu gheață, pentru prevenirea căzăturilor și a fracturilor.
Adresați-vă imediat medicilor de familie și medicilor specialiști, în cazul apariției primelor semne de decompensare a afecțiunilor cronice, de guturai/răceală (febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare etc.) și degerături.
Informați autoritățile cu privire la existența unor persoane cu nevoi speciale (vârstnice, singure sau care locuiesc în zone greu accesibile) pentru a se dispune măsurile de asistență adecvate.
În cazul persoanelor fără adăpost observate în locuri publice, sunați la 112 pentru luarea măsurilor necesare de protecție”, a mai transmis dr. Sorina Honțaru.
Avertizare din partea DSP Argeș. Directoarea a transmis astăzi, 18 februarie.