Argeș. Eveniment deosebit în prag de sărbători. Bucate pregătite pentru copiii și bătrânii nevoiași.
Aproape 20 de porci au fost sacrificați și tranșați la Muzeul Golești, cu prilejul unui eveniment caritabil organizat astăzi, 12 decembrie, de Consiliul Județean Argeș și Asociația Comunelor din România, filiala Argeș. Primarii argeșeni care s-au alăturat cauzei nobile au donat carne proaspătă de porc și preparate specifice Crăciunului oamenilor mai puțin norocoși. Intitulat sugestiv „Tradiții și obiceiuri de Ignat din comuna mea”, evenimentul de întrajutorare a fost dedicat copiilor și bătrânilor care beneficiază de serviciile centrelor sociale coordonate de DGASPC Argeș.
„Masă de mulțumire”
A fost forfotă mare în curtea Muzeului Golești, cu prilejul manifestării. Unii cu munca, alții cu… privitul și cu degustatul.
După ce au fost sacrificați și pârliți, porcii au fost spălați foarte bine. Apoi au fost frecați cu sare din belșug, înmuiată cu apă clocotită și răzuiți cu lama cuțitului, până când șoriciul a devenit alb-rozaliu.
Grăsunii au fost jupuiți de șorici, iar pricepuții într-ale măcelariei și bucătăriei au încins cazanele, pentru a pregăti „pomana porcului”. Printre picături, gospodarii s-au „tratat” cu vin și țuică fiartă, iar muzica populară le-a ținut sporul de muncă. Unii dintre edili s-au mobilizat exemplar, punând și ei „osul” la treabă.
„Pomana porcului” a avut un iz de petrecere câmpenească, agrementată cu muzică populară și voie bună. Bucate apetisante au fost pregătite și pentru mulțimea prezentă la evenimentul caritabil.
Pe „masa de mulțumire” au fost așezate tot felul de bucate tradiționale, spre a fi degustate de pofticioși. De la cărnuri fripte pe grătar sau prăjite în ceaun, șorici, cârnați, tobă, lebăr și caltaboș, până la salată de vinete, zacuscă și fasole bătută. Covrigii crocanți cu sare au fost și ei la mare căutare.
„Bună dimineața, la Moș Ajun!”
Marian Toader, primarul comunei Lerești: <<Porcul donat de Primăria Lerești a cântărit peste 180 de kg. Am venit la acest eveniment și cu lebăr, cu jumări de porc, cu tobă, caltaboș, cu toate „porcăriile” posibile. „Porcării” , adică preparate tradiționale din porc. Avem și covrigi cu ou, cozonac făcut în casă – tot ce mănâncă omul de la țară – meniu tradițional și gustos.
Sfintele sărbători de iarnă îmi amintesc de copilărie, când plecam voios cu Moș Ajun, în ajunul Crăciunului. Mă trezeam dis-de-dimineață, pe la ora 4, și colindam în cete pe la toți vecinii. Le uram gazdelor: Bună dimineața, la Moș Ajun! Strângeam în trăistuțe ce ne dădea fiecare: câte un covrig, câte un măr… Dar pe lângă toate aceste bucurii pământești, să nu uităm că sărbătoarea Crăciunului înseamnă Nașterea Domnului Iisus! La Lerești, încă se păstrează tradiția și am încurajat acest obicei, de a colinda de sărbători. În plus, organizăm un concert de colinde la căminul cultural din Lerești; în acest an, evenimentul are loc pe 22 decembrie.>>
„Cântă-mi, lăutare!”
Bogdan Oancea, primarul comunei Bughea de Jos: „Porcul donat de Primăria Bughea de Jos a avut peste 160 de kilograme. Am păstrat obiceiul nostru de la comună, acela de a-i chema la „pomana porcului” nu numai pe prieteni, ci și pe lăutari. Muzicanții cântă, în timp ce punem tuciurile pe foc pentru a găti tochitură și mămăligă. Din carnea proaspătă de porc și din organe gospodarii prepară șunci, cârnați, tobă, caltaboș, jumări. O nebunie! Numai că produsele tradiționale sunt consumate mai degrabă de adulți, decât de copii. Cei mici nu se prea omoară cu „pomana porcului” și cu preparatele specifice Crăciunului, ei preferă să mănânce pufuleți, chipsuri, covrigei…”
Argeș. Eveniment deosebit în prag de sărbători. Bucate pregătite pentru copiii și bătrânii nevoiași.