Apar noi reguli de condus pentru șoferii cu permis categoria B, în codul rutier 2025.
Cât de mult s-a schimbat Codul Rutier în acest an (Detalii AICI). Rămâi fără permis auto! Ești obligat să reiei școala de șoferi, dacă cei de la Poliția Rutieră te prind că faci așa ceva.
Rămâi mai ușor fără permis
În rândurile următoare, poți afla cât de ușor îți poți rămâne fără permis auto în 2025 și cât de repede îl poți recupera:
Suspendarea permisului de conducere înseamnă că îți este interzis temporar să conduci pe drumurile publice din România, după ce ai încălcat regulile din Codul Rutier 2025. Suspendarea poate dura 30, 60 sau 90 de zile. În unele cazuri, perioada de suspendare poate fi redusă.
Dacă vrei să îți recuperezi permisul auto mai repede, va trebui să susții un examen. Șoferii care au permisul auto suspendat pentru 60 de zile sau 90 de zile pot cere reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile, dacă trec un examen teoretic.
Reducerea este disponibilă doar pentru șoferii care au permis auto de cel puțin un an și care nu au beneficiat de o reducere similară în ultimii trei ani.
Ce reguli noi mai apar
Codul Rutier stabilește clar regulile de circulație pe drumurile publice, cum ar fi cine are prioritate, cum se schimbă benzile și cum se face depășirea. Respectarea acestor reguli este foarte importantă pentru siguranța tuturor.
Prioritatea în intersecții
- Semnalele polițistului au prioritate față de toate celelalte reguli.
- Semnalele vehiculelor de intervenție (poliție, pompieri, salvare) au prioritate.
- Semaforul dă semnalele corecte dacă nu sunt polițist sau vehicule de intervenție.
- Semnalizarea la trecerile de cale ferată.
- Indicatoarele rutiere care arată cine are prioritate sau cine trebuie să cedeze trecerea.
- Marcajele rutiere care completează indicatoarele.
- Regula generală: vehiculele din sensul giratoriu au prioritate.
Într-o intersecție fără semafor, se aplică regulile generale sau indicatoarele. Dacă nu există semnalizare, vehiculele care vin din dreapta au prioritate.
Reguli pentru Schimbarea benzii
- Trebuie să semnalizezi cu luminile intermitente cu:
- 50 de metri înainte, în localități;
- 100 de metri înainte, în afara localităților.
- Trebuie să te asiguri că manevra nu pune în pericol ceilalți participanți la trafic.
- Vehiculele deja pe banda dorită au prioritate.
Pe un drum cu minimum trei benzi pe sens, șoferii de pe banda dreaptă trebuie să permită celor de pe banda stângă să intre pe banda liberă dintre ei.
Dacă ești pe banda 2 și un vehicul de pe banda 1 vrea să schimbe banda și să intre pe banda ta, acesta trebuie să aștepte până îl depășești, chiar dacă semnalizează. Prioritatea se acordă doar dacă manevra nu pune în pericol siguranța, informează Capital.
Modificări la roviniete
Începând din primăvară, rovinietele vor avea „perioade de valabilitate diferite față de cele actuale,” oferind mai multe opțiuni șoferilor.
În cazul în care o mașină este identificată circulând fără rovinietă, proprietarul acesteia riscă să primească o amendă contravențională. Valoarea sancțiunilor diferă în funcție de categoria vehiculului:
- Vehicule de până la 3,5 tone: între 250 și 500 de lei.
- Vehicule grele de mare tonaj: până la 4.500 de lei.
Important de reținut este faptul că șoferii nu primesc multiple amenzi pentru aceeași abatere înregistrată pe parcursul unei zile, ci doar o singură sancțiune pentru perioada în care rovinieta lipsește.
Teste antidrog
Vești bune și pentru șoferii care refuză testele rapide antidrog sau de alcool.
De asemenea, „șoferii care refuză testele rapide antidrog sau de alcool vor putea să își recupereze permisul în 72 de ore, dacă rezultatele de la IML nu confirmă consumul.”
Apar noi reguli de condus pentru șoferii cu permis categoria B, în codul rutier 2025.