ANAF, obligație nouă de plată în 2025. Cine sunt persoanele vizate de schimbare.
Din 2025, se va aplica o taxă de 10% pentru contribuția la sănătate (CASS), dacă venitul depășește un anumit prag. Contribuția nu se reține automat și trebuie declarată până pe 25 mai, arată capital.ro.
Taxa de 10% pentru CASS
Potrivit celor de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), este vorba despre 10% din dobânzile obținute din depozitele bancare, care se adaugă la CASS.
Pentru dobânzile la depozite, deja se reține un impozit pe venit, dar dacă ai obținut o sumă mai mare, va trebui să plătești și această contribuție la sănătate, care este de 10%. Aceasta se aplică doar până la o anumită limită, care variază în funcție de salariul minim pe economie (poate fi 6, 12 sau 24 de salarii minime). În schimb, CASS nu se reține automat, așa că trebuie să depui Declarația unică, până pe 25 mai.
Poți plăti cel puțin 1.980 lei CASS
Chiar dacă ești deja salariat și plătești CASS din salariu, va trebui să plătești și pentru dobânzile din depozite, dacă depășești o anumită sumă.
Astfel, dacă în 2024 ai obținut mai mult de 19.800 lei din dobânzi bancare, va trebui să plătești 1.980 lei CASS. Dacă ai câștigat mai puțin de această sumă, nu trebuie să plătești nimic.
Conform legii, trebuie să plătești contribuția de sănătate (CASS) pentru veniturile obținute din investiții, cum ar fi dobânzile la economii bancare, dividendele sau câștigurile din acțiuni, dacă venitul total din mai multe surse depășește un anumit prag anual. Aceste praguri sunt 6, 12 sau 24 de salarii minime pe economie, în funcție de cât de mari sunt veniturile tale.
Contribuția de 10% se aplică la venitul total care depășește aceste praguri. Alt exemplu: dacă în 2024 ai câștigat 25.000 lei din dobânzi, iar acesta este singurul tău venit, atunci vei plăti 1.980 lei CASS (calculat pe baza salariului minim de 3.300 lei pe lună, adică 6 salarii minime). Sau, dacă veniturile din dobânzi ajung la 45.000 lei, atunci vei plăti 3.960 lei CASS, calculat pe baza a 12 salarii minime.
„ANAF taxează tot ce poate controla”
Profesorul universitar Cristian Păun spune că ANAF taxează tot ce poate controla, lăsându-i în pace pe cei pe care nu reușește să îi prindă. Veniturile din dobânzile la depozite vor fi impozitate și cu contribuția la sănătate, pe lângă impozitul pe venit de 10%. Astfel, statul va lua aproximativ o cincime din dobânzi pentru sumele ce depășesc 6 salarii minime brute, iar impozitarea va fi progresivă, în funcție de valoarea dobânzilor obținute.
Nu este corect să se pună semnul egal între depozite și investiții, explicând că depozitele sunt economii pentru situații neprevăzute, fiind sigure și protejate de bancă, iar dobânda este menită să ajute la protejarea puterii de cumpărare, nu să genereze un venit semnificativ. Depozitele nu ar trebui impozitate deloc, deoarece riscurile asociate sunt minime. Impozitarea lor ar fi o abordare greșită și contraproductivă. Păun a caracterizat impozitarea depozitelor drept o „tâmpenie” de aceeași natură.
„ANAF jupoaie tot ce poate controla și jupui. Pe ăia de nu îi prinde, îi lasă în pace, nestingheriți. (…)Veniturile aferente (dobânzile la depozite) vor fi impozitate cu contribuție la sănătate, deja fiind impozitate cu 10% (impozit pe venit). Adică, statul va lua 1/5 din dobânzi (impozit pe venit și contribuție la sănătate), pentru sume din dobânzi ce depășesc 6 salarii minime brute. Progresiv, în funcție de valoarea dobânzilor încasate.
Nu poți pune egalitate între DEPOZITE și INVESTIȚII. Numai un necunoscător face asta. Depozitele sunt rezerve pentru situații neprevăzute (boală, pierderea locului de muncă, eveniment nefericit în familie).
Le păstrezi în bancă pentru că e mai sigur, sunt departe de tine și de hoți. Dobânda protejează puterea lor de cumpărare și atât. Și este bazată pe estimare a inflației pe termen lung, băncile presupunând că ții aceste rezerve mult timp la ele. Venitul din dobânzi nu este real, nu este consistent.
De fapt, scopul depozitelor NU ESTE NICIODATĂ venitul. Riscurile asumate de deponent sunt complet diferite (spre inexistente, depozitele fiind asigurare) față de investiții.
Spre deosebire de investiții, depozitele NU AR TREBUI IMPOZITATE DELOC. Tratarea pur contabilă a acestei situații este, cel puțin, stupidă și contraproductivă. De impozitarea depozitelor nici nu mai vorbesc, o tâmpenie și mai mare, dar de aceeași natură”, a scris profesorul universitar de la ASE pe Facebook.
ANAF, obligație nouă de plată în 2025. Cine sunt persoanele vizate de schimbare.
Un Comentariu
Anonim
De ce sa oprească cass în plus, doar îți oprește la servici, cind te duci la doctor îți iau bani pentru consultat și cind te duci cu trimitere îți spune că nu mai au fonduri sau pentru programare la un control trebuie să aștepți pina la Sfântul așteaptă că nu se poate cu trimitere, asta este Hoție pe față, să urmărească pe cei care trebuie, nu să plătești de mai multe ori la sănătate, cind te duci la ei trebuie să plătești și să le dai și dreptul.