Alertă alimentară în România. Cel mai iubit și comandat fel de mâncare, o bombă cu ceas!
InfoCons a realizat un studiu despre ingredientele care se folosesc în pizza, în restaurantele din România.
Fie că le comandă în restaurante sau pe online, românii ajung să consume pizza cu până la 25 de aditivi și 65.49 grame de zahăr pe porție. InfoCons avertizează că operatorul economic trebuie să respecte prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective.
„Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză, ținând cont de starea de sănătate precară a populației. Consumatorii încă nu știu ce comandă, atât la restaurant, cât și de pe platformele online! Ce cantitate de sare, zahăr, grăsimi ? Care este numericul de aditivi din produse ? Aceste produse sunt preparate din produse congelate sau proaspete ? Care este modalitatea de preparare a acestor produse finite ?”, a transmis InfoCons, potrivit romaniatv.net.
Studiul a fost realizat pe 100 de preparate
A fost analizată Pizza Capriciosa, Pizza Quattro Stagioni și Pizza Quattro Formaggi; gramajul pe porție variază între 100 și 1370 de grame.
Studiul a fost realizat pe 100 de preparate, după cum urmează: Pizza Capriciosa – 40; Pizza Quattro Stagioni – 28; Pizza Quattro Formaggi – 32.
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari situația se prezintă astfel: numericul de aditivi alimentari regăsiti în pizza ce au făcut obiectul studiului variază între 0 – 25.
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
Cei mai întâlniți aditivii alimentari
Cei mai întâlniți aditivii alimentari sunt: E330 acid citric, E331 citrați de sodiu, E385 calciu disodic edta, E407 caragenan, E452 polifosfați, E491 monostearat de sorbitan, E1422 amidon modificat.
Pe locul 2 se regăsesc: E120 carmine, E202 sorbat de potasiu, E250 nitrit de sodiu, E252 nitrat de potasiu, E262 acetați de sodiu, E270 acid lactic, E300 acid ascorbic, E301 ascorbat de sodiu, E316 eritrobat de sodiu, E325 lactat de potasiu, E410 guma carruba, E412 guma de guar, E415 guma xantan, E450 difosfați, E451 trifosfați, E471 digliceride, E509 clorură de calciu, E535 ferocianid de potasiu, E536 ferocianură de potasiu, E575 glucono-delta-lactona, E579 gluconat feros, E621 monoglutamat de sodiu, E626 extract de drojdie, E627 guanilat disodic, E631 inozinat disodic, E635 ribonucleotide disodice, E640 glicina și sare de sodiu.
Pe ultimul loc se regăsesc: E172 oxizi și hidroxizi de fier, E235 natamicina, E243 lauroil arginat de etil, E306 extract bogat în tocoferol, E322 lecitine, E420 sorbitoli, E585 lactat feros.
Toate produsele studiate au avut următoarele informații: valoarea energetică este cuprinsă între 171.88 kcal și 423.71 kcal; cantitatea de sare variază între 0.63g și 4.07g raportată la 100 g de produs.
Cantitățile de sare și de zahăr, depășite!
Atenție! În cazul în care se consumă o porție de pizza, având un gramaj de 1370 grame atunci cantitatea de sare va ajunge la 55.76 grame de sare. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
Cantitatea de zahăr variază între 0.48 g și 4.78 g raportată la 100 g de produs. În cazul în care se consumă o porție de pizza, având un gramaj de 1.370 grame, atunci cantitatea de zahăr va ajunge la 65.49 grame de zahăr. Organizația Mondială a Sănătății recomandată 25 grame/zi.
Alertă alimentară în România. Cel mai iubit și comandat fel de mâncare, o bombă cu ceas!