Ajutor nou din fonduri europene pentru acești români. 42.000 de euro direct pe card.
Cine are dreptul să ceară 42.000 de euro?
Uniunea Europeană a ajuns la un consens privind acordarea unui ajutor pentru fermierii afectați de dezastre. Statele membre UE au decis să acorde ajutor financiar fermierilor afectați de condițiile meteo. Așadar, în scopul sprijinirii fermierilor, vor fi alocate fonduri neutilizate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR – Pilonul al II-lea). Fermierii din România, Polonia, Austria, Cehia, Ungaria și Slovacia, adică șase țări afectate de inundații, dar și portughezii afectați de incendii, vor primi sprijin financiar, titrează româniatv.net.
Fermierii afectați de dezastele naturale vor beneficia de un ajutor de până la 42.000 de euro per exploatație, bani ce se vor achita sub forma unei sume forfetare simplificate. Banii se transferă direct pe card.
Ajutorul – pentru dezastrele din 2024
Este important de menționat faptul că ajutorul va fi acordat fermierilor afectați de dezastrele care au avut loc după 1 ianuarie 2024. În plus, statele membre vor avea libertatea de a mobiliza subvenții pentru a restabili potențialul de producție al fermelor și al pădurilor afectate de criză. Țările care au primit acordul pentru noul sprijin vor decide fiecare ce resurse financiare vor să aloce din Planul Național Strategic pentru a ajuta fermierii. Guvernele naționale vor trebui apoi să prezinte aceste planuri către Comisia Europeană. Conform consiliului Uniunii Europene, reglementările privind ajutorul pentru fermieri urmează să intre în vigoare până la finalul anului.
Polonia este țara care a solicitat deja Comisiei Europene sprijin. Asta, în urma inundațiilor care au avut loc în această toamnă. Până în acest moment, reprezentanții nu au primit un răspuns.
Există un plan de prelungire, până în 2025
Sprijinul este valabil până la finalul anului 2024, dar există un plan de prelungire, până pe data de 31 decembrie 2025. De asemenea, miniștrii Agriculturii din țările UE susțin creșterea limitei ajutorului pe fermă de la 280.000 de euro până la 560.000 de euro, ceea ce va contribui la susținerea financiară a multor producători agricoli.
Reglementările adoptate de Comisia Europeană, în decembrie 2024, aduc modificări esențiale pentru ajutoarele de minimis în agricultură, reamintește Capital.ro.
Aceste schimbări simplifică procesul, prin eliminarea necesității aprobării de la CE pentru ajutoarele considerate prea mici pentru a afecta concurența sau comerțul în Uniunea Europeană.
Limita maximă pe care un fermier o poate primi, într-o perioadă de trei ani, a fost mărită de la 25.000 de euro la 50.000 de euro, ajustându-se la inflația și schimbările pieței. Această măsură permite țărilor membre să ofere un sprijin mai flexibil și adecvat nevoilor actuale ale fermierilor.
Noile provocări pentru fermieri
Noile reglementări nu doar că extind limitele de ajutor, dar și cresc flexibilitatea în distribuirea acestuia. Fiecare țară poate, acum, să ofere ajutoare echivalente cu 2% din valoarea totală a producției agricole naționale, față de 1,5% anterior.
Aceasta reflectă creșterea producției agricole din ultimii ani și permite alocarea de fonduri mai echilibrată între diferitele sectoare agricole.
Eliminarea limitării sectoriale oferă mai multă autonomie statelor membre în direcționarea ajutoarelor către cei mai afectați de calamități naturale, cum ar fi secetele sau incendiile.
Birocrația va intra la… apă
Introducerea unui registru centralizat pentru ajutoarele de minimis este o măsură cheie pentru reducerea birocrației și creșterea transparenței.
Fiecare țară va fi obligată să mențină acest registru, fie la nivel național, fie la nivel european, ceea ce va simplifica procesul de alocare a fondurilor și va reduce sarcina administrativă pentru fermieri.
Aceștia nu vor mai trebui să facă declarații pe propria răspundere sau să se ocupe singuri de respectarea regulilor. Acest sistem va asigura o distribuție mai corectă și rapidă a ajutoarelor, oferind un sprijin real și eficient în fața calamităților naturale.
Ajutor nou din fonduri europene pentru acești români. 42.000 de euro direct pe card.