
2025. Vești bune pentru șoferii din România! Noile reguli care schimbă totul în trafic.
În momentul în care un conducător auto încalcă legea rutieră, riscă să fie sancționat cu amendă contravențională. Anumite abateri rutiere sunt considerate, însă, infracțiuni.
Legea stabilește că anumite amenzi contravenționale pot fi plătite la jumătate, în termen de 15 zile. Dar, sunt șoferi care nu vor să achite amenda, ci așteaptă ca aceasta să se prescrie.
În România, infracțiunile rutiere se pedepsesc cu amenzi contravenționale, iar în cazuri foarte grave, cu închisoarea. Infracțiunile rutiere au termene de prescripție, în funcție de gravitatea faptelor. Capital.ro ne arată după cât timp poți scăpa de sancțiuni.
Clasificarea amenzilor în 2025
Amenzile sunt clasificate în cinci categorii de sancțiuni, cu punctaje variind între 2 și 100 de puncte-amendă. Pentru șoferi, amenda minimă este de 405 lei, iar cea maximă poate depăși 4.000 de lei. De asemenea, firmele și instituțiile pot fi sancționate cu amenzi ce depășesc 20.000 de lei pentru nerespectarea Codului Rutier.
O amendă de circulație se șterge din evidențe în următoarele situații:
- după 6 luni de la comiterea faptei, dacă în acest interval nu a fost aplicată nicio sancțiune contravențională;
- la 2 luni de la aplicarea sancțiunii, dacă procesul-verbal nu a fost comunicat contravenientului;
- după 5 ani de la 1 ianuarie a anului următor aplicării sancțiunii, fără acțiuni de executare silită.
De exemplu, o amendă aplicată pe 1 februarie 2025 pentru depășirea vitezei cu 20 km/h se prescrie la sfârșitul lui iulie 2025, dacă nu se aplică nicio sancțiune.
Dacă amenda este aplicată, dar nu este comunicată până pe 1 aprilie 2025, intervine prescripția. În cazul în care amenda este aplicată și comunicată în aceeași zi, statul poate executa silit până pe 31 ianuarie 2031, mai prevede Codul Rutier.
Termene de prescripție
Infracțiunile rutiere, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, au termene de prescripție diferite, după cum urmează:
- 5 ani, când legea prevede pedeapsa detențiunii pe viață sau o pedeapsă privativă de libertate mai mare de 20 de ani;
- 10 ani, când legea prevede o pedeapsă privativă de libertate mai mare de 10 ani, dar care nu depășește 20 de ani;
- 8 ani, când legea prevede o pedeapsă privativă de libertate mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;
- 5 ani, când legea prevede o pedeapsă privativă de libertate mai mare de 1 an, dar care nu depășește 5 ani;
- 3 ani, când legea prevede o pedeapsă privativă de libertate care nu depășește un an sau o amendă.
Reguli pentru șoferi
Aceste termene de prescripție încep să curgă de la data comiterii infracțiunii, cu excepția cazurilor de infracțiuni continue, continuate sau de obicei. Termenele menționate în acest articol se calculează de la data săvârșirii infracțiunii.
În cazul infracțiunilor continue, termenul de prescripție curge de la data încetării acțiunii sau inacțiunii. Pentru infracțiunile continuate, termenul începe de la data săvârșirii ultimei acțiuni sau inacțiuni, iar în cazul infracțiunilor de obicei, acesta începe de la data săvârșirii ultimului act.
În cazul infracțiunilor progresive, termenul de prescripție începe să curgă de la data comiterii acțiunii și se calculează în funcție de pedeapsa prevăzută pentru rezultatul final al infracțiunii.
Deși există termene de prescripție care pot reduce riscurile, este important să știți ce se întâmplă dacă nu plătiți amenda de circulație la timp și să luați măsuri pentru a evita neplăcerile ulterioare.
2025. Vești bune pentru șoferii din România! Noile reguli care schimbă totul în trafic.