# Neoficial, cifrele sunt mult mai mari fiindcă multe dintre victime evită să facă plângere de teamă că vor fi date afară din casă ori de teama unei răzbunări extreme!
Anul trecut, 1.360 de persoane au fost trimise în judecată pentru infracţiuni din sfera violenţei domestice, iar 1.647 de oameni, dintre care aproape jumătate copii, sunt victimele lor. Datele provin din raportul pe 2018 al Ministerului Public, care prezintă şi o radiografie pe judeţe a numărului de victime din cazurile trimise în judecată de procurori.
Victime
Anul trecut, în Argeş au fost înregistrate 34 de victime ale violenţei în familie, dintre care cinci au fost minori. Restul – femei.
Fiecare judeţ ar trebui să aibă cel puţin un centru în regim de urgenţă pentru victimele violenţei şi cel puţin un centru pentru agresori, unde ei să facă terapie, să înveţe să-şi gestioneze furia. Măsurile sunt prevăzute în Convenţia de la Istanbul, ratificată de România în anul 2016, demonizată puternic în ultimii doi ani de organizaţii-satelit ale Coaliţiei pentru Familie, pe motiv că încearcă să îi înveţe pe copii să-şi modifice sexul.
Cu toate acestea, doar judeţele Iaşi, Alba şi Argeş au centre în regim de urgenţă (unde victimele pot fi adăpostite îndată ce solicită ajutor). În Piteşti, centrul de urgenţă se numeşte „Speranţa” şi este situat în Găvana.
De asemenea, de la sfârşitul anului trecut, printr-un ordin de ministru, este în vigoare ordinul de protecţie provizoriu: acesta se emite pe loc de poliţistul care constată violenţa şi îl dă afară din casă pe agresor.