Pericolul greu de anticipat al pandemiei cu virusul Covid-19 este legat de puterea de contagiozitate (extindere și infecție) nemaintâlnită a acestui ciudat virus. Modificarea genetică a unei tulpini de coronavirus izolată de la șerpii comestibili (pentru acest popor curios) în laboratoarele de la Wuhan, la sfârșitul anului 2019 și curioasa „scăpare” a acestuia în afara spațiului de cercetare, au generat această catastrofă biologică cu sfârșit incalculabil și imprevizibil.
Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a stabilit noi măsuri pentru încercarea de gestionare a infecțiilor cu Covid-19. A fost restricționată desfășurarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase și sportive în spații închise, cu participarea a peste 50 de persoane. Cursurile din școli și facultăți au fost suspendate.
Numărul medicilor prezenți în punctele vamale a fost suplimentat, dar cel al polițiștilor de frontieră este insuficient. În zilele de 11 și 12 martie a.c. au trecut frontierele prin punctele din vestul țării între 40.000 și 50.000 de cetățeni români și străini și o mare parte din ei s-au sustras prin violență de la măsurile de carantinizare obligatorii prin lege. De atunci numărul raportat al celor infectați a crescut zilnic îngrijorător.
Au fost peste 12 români depistați că nu au declarat sincer pasajul prin Italia, Israel, Spania (vezi cazul comisarului de poliție de o inconștiență aproape criminală) și li s-au întocmit pe drept dosare penale. Au fost reduse numeric punctele de trecere la frontieră, cu scopul asigurării unei evaluări epidemiologice de calitate, se asigură escorta convoaielor de trecători de la graniță, flancate de echipe de poliție și de jandarmerie. Majoritatea au fost lăsați în carantină lejeră la domiciliu, nesupravegheată (mare greșeală!) și o mai mică parte din tranzitați au fost introduși în centre de carantină special amenajate.
Măsurile de conduită responsabilă, menite să diminueze contagiunea persoanelor sănătoase sunt absolut necesare și obligatorii. În mijloacele de transport în comun (de evitat pe cât se poate), pentru distanțe de până la 2 km, li se recomandă pasagerilor să nu stea față în față, să-și asigure igienizarea mâinilor după coborârea din autobuze și tramvaie. Trebuie evitată atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane (balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift etc.). Banii, atât monedele, cât și bancnotele, sunt extrem de contaminați, așa încât se recomandă folosirea, pe cât se poate, a cardurilor de credit.
Virusul Covid-19 poate supraviețui pe aceste suprafețe până la 5 –6 – 8 zile, poate și mai mult. Calea principală de contaminare rămâne cea aeriană, prin aerosolii care transmit virusul pe o arie de 2 – 2,5 m în spațiile libere (pe stradă, prin tuse și strănut din partea celor infectați) și îndeosebi în spații închise, în care se află cel puțin 50-100 de persoane. Se recomandă evitarea zonelor aglomerate, cu expunere la contact direct și/sau interacțiune și comunicare verbală cu un număr de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, păstrarea unei distanțe de 1,5-2 m față de persoanele din jur. Virusul poate fi răspândit și de persoane aparent sănătoase care nu tușesc și nu au febră și nu au cunoștință de faptul că sunt purtătoare.
Părăsirea domiciliului cât mai rar, doar pentru aprovizionare decentă și echiparea, pentru eventualele contacte nedorite și întâmplător nefericite, cu mască facială funcțională și eficientă, mănuși chirurgicale și chiar ochelari etanși pe orbite, este atitudinea care asigură un grad ridicat de protecție, dar nu absolută. Chinezii sunt pe cale de a-și fi gestionat onorabil criza Covid-19 prin izolarea obligatorie în case personale sau special amenajate în locuri sigure, ținute sub cheie, timp de 14-20 de zile.
O categorie aparte de populație, efectiv „armată de sacrificiu în halate albe” (medicii, asistenții, brancardierii etc.) se constituie permanent în linia întâi de apărare și luptă cu acest inamic nemilos. Ei sunt cei care nu pot părăsi câmpul de luptă, plătind deseori cu viața. Epidemia de ură care dăinuie de câteva decenii împotriva medicilor, mai periculoasă pentru ei decât n Covid-19 este pe cale să se atenueze, cel puțin pentru ceva vreme. Guvernanții și cei din administrația publică de la nivel înalt se află, ca de obicei, „la bucate înainte și la război înapoi”. Ei acționează prin canalele TV și teleconferințe, bine echipați în „armuri antivirus”, și întorc pe toate părțile, lipsiți de profesionalism, problema dificilă a pandemiei.
Dr. Tiberiu STĂNESCU
P.S. Oricum, după stingerea pandemiei cu Covid-19, nimic nu va mai fi ca înaintea ei, pentru cine știe câtă vreme.
2 Comentarii
Delia Dumitricā
Stimate domnule doctor, va multumim pentru prietenia pe care ati demonstrat-o fata de argeseni de-a lungul timpului si pentru toate aceste informatii extrem de utile! Pe aceasta cale, imi exprim profunda stima si mii de multumiri pentru toate cadrele medicale, pentru fortele de ordine, pentru personalul activ din serviciile administratiei locale care-si risca viata pentru noi in aceste zile cruciale pentru Romania si pentru ziaristii care ne ofera informatii pretioase in timp real. In calitate de cititoare si de colaboratoare a acestui ziar (si o spun cu mare onoare !), imi manifest ingrijorarea tocmai pentru acesti jurnalisti pe care îi cunosc, in cea mai mare parte. Îi rog, de dragul nostru, al celor ce-i citesc, impartasindu-le mai mult sau mai putin ideile, sa aiba grija de ei si de familiile lor. Ziaristii de a caror colaborare m-am bucurat in mod direct, nemijlocit, si domnul director Mihai Golescu stiu ca familia mea se roaga pentru ei… Dragi ziaristi si colaboratori ai ziarului nostru de suflet, avem nevoie de voi nu numai acum, pe timp de criza, ci si dupa aceasta, ca sa putem sa ne imbratisam sanatosi! Dumnezeu sa ne ocroteasca!
Anonim
Vorba doctorului Streinu-Cercel, „nu pot medicii să-şi facă treaba lor de doctori , din cauza unora care nu se pricep la nimic , dar au pretenția să îi învețe pe doctori ce trebuie să facă …în spitale”!…care să fie conduse (ca toată societatea românească) de tonți si idioții care îşi zic ei între 2două stiri innodate …”maestre” …Coronavid !