În prima zi de lucru a acestui an, gruparea din dosarul de sclavie de la Berevoeşti a fost adusă din nou în faţa magistraţilor de la Tribunalul Argeş pentru prelungirea mandatelor de arestare. Ca şi până acum, gaşca stăpânilor de sclavi era în câteva dube ale poliţiei însoţite de mascaţi care asigurau escorta. Prin decizie a instanţei, rudarii, acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi exploatarea persoanelor vulnerabile, vor rămâne în continuare după gratii. Instanţa a constatat legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive dispusă faţă de inculpaţii Ciprian Codruţ Onică, Aurel Onică, Viorel Grancea, Ionuţ Cătălin Grancea şi alţii şi menţine starea de arest a acestora.
Vă reamintim că, în vara anului trecut, anchetatorii au descins în comuna Berevoeşti, satul Gămăceşti, unde o grupare de rudari se ocupa cu traficul de persoane şi minori. Din 2008 şi până la data descinderii, mai multe grupări de romi au recrutat prin constrângere zeci de persoane minore şi majore, unele cu dizabilităţi psihice şi fizice ori cu situaţii materiale precare pentru a le exploata prin supunere la efectuarea unor munci şi servicii în mod forţat. Pentru a-şi subjuga servitorii, rudarii recurgeau la procedee de-a dreptul barbare, printre care bătăi periodice, înfometare, târâtul cu calul pe uliţele satului etc. Noaptea, ca să nu fugă, unii dintre sclavi erau imobilizaţi şi legaţi cu lanţuri ori chingi şi chiar încuiaţi în camere insalubre ori grajduri unde dormeau pe priciuri sau direct pe jos pe un braţ de paie.
Dacă bărbaţii rămân în continuare după gratii, pirandele care fuseseră arestate preventiv şi despre care victimele spuneau că se purtau mai rău decât rudarii şi-i îndemnau pe puradei să-i biciuiască pe sclavi beneficiază de o măsură mai blândă, după ce în toamna anului trecut au fost plasate în arest la domiciliu.
C.O.