Şi aşa sportul în Argeş este vai de mama lui. În afară de echipa de volei feminin care a promovat în prima ligă şi de baschetbaliştii care evoluează pe prima scenă, Argeşul nu se mai poate mândri cu cine ştie ce performanţe (poate doar la nivel de sporturi individuale, dar şi de acolo ne pleacă valorile în alte părţi – a se vedea Robert Glinţă la înot). Pe lângă subfinanţarea cronică şi lipsa de implicare din partea mediului de afaceri speriat de eventuale intervenţii ale DNA, sportul judeţean traversează o perioadă neagră şi pentru că oamenii cu interese imobiliare sunt cu ochii pe patrimoniul aferent activităţilor sportive. Iar exemplele nu sunt deloc puţine…
Puneri în posesie
Dacă nu ştiaţi, instanţele de judecată au decis puneri în posesie şi în incinta Stadionului „Nicolae Dobrin” din Trivale. Noroc că respectiva parcelă de pământ nu afectează planurile primăriei de a moderniza stadionul. „Vrem să demolăm tribuna a doua, să mărim capacitatea acesteia şi să o acoperim. În acest fel, stadionul va corespunde normelor în vigoare şi va putea găzdui meciuri de prima ligă, pentru că vrem ca SCM să promoveze”, ne-a declarat primarul Cornel Ionică. Primăria face în paralel şi demersuri pentru a prelua brandul FC Argeş. Un alt exemplu de punere în posesie la întâmplare sau cu interes este la stadionul „Aripi” din cartierul Craiovei, la Şcoala „Mihai Eminescu”. Terenul a fost pus în posesie, pur şi simplu, dar primăria pare decisă să găsească soluţii pentru a bloca eventualele construcţii aici (un schimb de teren este cel mai nimerit). La Sala Sporturilor, „doar treptele de la sală mai sunt la domeniul public, în rest toată curtea a fost retrocedată”, a spus acelaşi primar Cornel Ionică. S-au făcut puneri în posesie şi pe locuri de joacă, dar şi în curţile unor şcoli unde copiii băteau mingea.
Procese
Cine are o anumită vârstă îşi aduce aminte cu siguranţă ce meciuri se încingeau între găşti pe maidanul din Ceair numit „San Siro”. Şi pe acesta l-au revendicat potenţiali moştenitori, dar primăria a reuşit să câştige procesul. Acum are în intenţie construcţia aici a unei moderne baze sportive pe care să o pună la dispoziţia tuturor. Va avea şi nocturnă. Nu la fel de norocoasă s-a dovedit Primăria Piteşti când vine vorba despre procesul pentru terenul stadionului din Parcul Ştrand unde, pe vremuri, evolua Dinamo Piteşti. O instanţă din Braşov a ignorat toate actele prezentate de municipalitate şi a decis ca respectivul teren să intre în posesia unei asociaţii sportive. Primăria vrea să recurgă la căi excepţionale de atac (de exemplu, recurs în anulare), dar sunt mari temeri că nu se va reuşi păstrarea în patrimoniu a acestui teren. Şi printre blocuri unde se juca fotbal sau baschet (cum este cazul lângă izvorul de la Bazarul „Gheorghe Lazăr”) s-au făcut puneri în posesie, iar cei care vor să practice sport trebuie să găsească alte soluţii.
Investiţii private
Se va spune, desigur, că sunt destule investiţii private şi în sport. Baloane de fotbal şi tenis, terenuri diverse. Dar acestea nu se adresează unei mase largi de practicanţi ai sportului, ci doar celor care plătesc. Tot interesele imobiliare blochează o altă investiţie, de construire a unei săli de sport la Şcoala „Nicolae Iorga” din strada Râurilor. Iar când nu sunt interese imobiliare sunt… probleme cu constructorul, cum este cazul celui de la Şcoala „Ion Pillat” care nu a mai avut forţa necesară să termine balonul de sport pentru unitatea de învăţământ, aşa că trebuie găsit alt constructor. Aşadar, sportul este sub asediu din toate părţile. Oare va scoate vreodată capul din nou la lumină?
Claudiu DIŢA
2 Comentarii
Ioan
Sa le „multumim” judecătorilor care se aliază cu mafioții….pentru furatul din domeniul public iar….apoi vin sa ne ceara bani….pentru salarii…sa le ceara hoților pe care-i protejează…sistem juridic mafiot….polițiști….procurori….judecători…experți….niște hoți și niste nimicuri umane….
Puiu
Retrocedări retrocedări, dar nu aşa! Atunci când politicienii au votat legea retrocedării, trebuia să o facă mult mai raţional , nu aşa la voia întâmplării. Sportul în Argeş ,şi nu numai, a ajuns vai de mama lui, aşa cum spuneţi dumneavoastră. Dar din cauza cui? Cauzele sunt multiple, iar instanţele de judecată nu sunt vinovate, aşa cum par , pentru că trebuie să aplice legea. Să nu se creadă cumva, că nu sunt de acord ca moştenitorii să-şi intre în drepturi. Asta nu înseamnă că trebuie să cedezi stadionul Nicolae Dobrin, Parcul Ştrand, terenul de la Aripi sau Sala Sporturilor. Ce-ar fi să retrocedăm Spitalul Judeţean. Casa Albă, Muzeul Judeţean , BIblioteca Orăşenească… şi multe altele! Trebuie negogiat cu moştenitorii şi găsită cea mai bună soluţie, poate trebuie schimbată legea. USL a avut posibilitatea să schimbe uşor şi Constituţia, dar nu a făcut-o. Reteocedările, în care le includ şi pe cele de pădure, au avut o contribuţie majoră în distrugerea economică a ţării, în îvrăjbirea oamenilor, fie ei şi fraţi! Poate se găseşte cineva să scrie o carte despre acţiunea nefastă a retocedărilor în Romania capitalistă!