Spitalul minune din România de astăzi se află în Argeș.
În România, spitalele construite de la zero în ultimii 32 de ani, pot fi numărate pe degetele de la o mână. Spitalul din Mioveni, însă, este dovada clară că dacă se vrea, se poate. O unitate medicală modernă care deservește câteva sute de mii de oameni.
Medicii de aici spun că așa arată normalitatea în care își doresc să profezeze: condiții decente, aparate de ultimă generație și un risc cât mai mic ca pacienții să dobândească infecții nosocomiale. Spitalul este digitalizat și își produce singur o parte din energia electrică necesară. În plus, pacienții sunt supravegheați și prin intermediul camerelor video. Urmăriți un nou episod al emisiunii „Europa. Mi-e bine, ți-e bine”.
Într-o țară normală, ar fi trebuit să fie doar o banală normalitate. O unitate sanitară modernă, cu aparatură de ultimă generație care deservește locuitorii din Mioveni și comunele limitrofe, dar și angajații platformelor industriale din zonă. Are 250 de paturi, cinci secții, 13 compartimente, 23 de cabinete în ambulator, două laboratoare și, poate la fel de important, o echipă de medici o medie de vîrstă relativ scăzută.
O echipă tânără „Faptul că suntem mulți tineri ne ajută foarte mult pe partea de comunicare, nu este acea barieră între generații care poate să apară. Nu suntem toți tineri și cei care sunt mai în vârtsă în acest spital s-au adaptat să zic așa la modul nostru de a comunica și am reușit să ne înțelegem și să facem ce trebuie pentru pacient”, spune docrtorul Tudor Mihai Constantin.
Tudor Constantin este medic specialit ATI și coordonează compartimentul Primiri Urgență. Este tânăr, chiar foarte tânăr și nu a mai lucrat într-un spital nou până acum. Rezidențiatul și l-a făcut prin spitalele pe care deja le știm, cu toate neajunsurile lor, vechi de zeci de ani. Recunoaște că altfel te trezești de dimineață și pleci spre serviciu când știi că ai toate condițiile pentru a-ți face bine treaba. „Da, este un confort psihic, este o senzație plăcută și este o senzație că așa ar trebui să fie, adică acest spital este o dovadă că este și un așa da, în România. Normalitate, trebuie să fie normalitatea acest lucru. Și se poate, deci, dacă vrei, se poate”, spune cu convingere tânărul medic.
Spitalul din Mioveni nu este însă o realizare Guvernului. Cei care și-au dorit acest spital și până la urmă au și reușit să îl facă sunt autoritățile locale. Nu a fost un drum ușor, mai ales atunci când trebuie să faci rost de bani pentru o astfel de investiție, însă dacă vrei, până la urmă, se poate.
„Mă bucur și eu, și echipa că am reușit. Pentru că la început, foarte mulți din județul Argeș, dar și din alte zone ale țării credeau că va fi un bluf”, mărturisește primarul din Mioveni, Ion Georgescu. „Investiția totală a fost de 68 de miloane de euro: undeva la 20 și ceva de milioane de euro a fost prin PNDL 2 (fonduri europene – n.r.), 20 de miloane de euro a fost împrumutul și diferența au fost sursele de finanțare proprii din bugetul local, din taxe și impozite și din cotele defalcate pe care le-am primit noi de la stat”, detaliază edilul.
(Sursa: Digi24.ro)