Anul trecut, o echipă din cadrul instituţiei Avocatul Poporului a monitorizat tratamentul şi condiţiile de cazare asigurate pacienţilor internaţi la Spitalul de Psihiatrie „Sf. Maria” Vedea. Vizita inopinată a fost efectuată în vederea consolidării protecţiei bolnavilor cu afecţiuni psihice împotriva torturii, pedepselor şi a tratamentelor crude, inumane sau degradante. La faţa locului au fost constatate unele nereguli, majoritatea asumate de conducerea spitalului, care de altfel a şi întocmit un plan de măsuri.
Unele probleme menţionate – cum ar fi îngrijirea pacienţilor internaţi nevoluntar în saloane aflate sub supraveghere permanentă sau amenjarea unor camere de izolare – îşi vor găsi rezolvarea în câţiva ani, odată cu extinderea spitalului. Un prim pas a fost făcut. Proiectul noului corp de clădire e gata. Suma necesară pentru demararea construcţiei este de 33,6 milioane lei.
Criză de personal
Personalul în număr insuficient şi lipsa unei pregătiri profesionale adecvate îngrijirii pacienţilor cu tulburări psihice reprezintă factori de risc înalt pentru rele tratamente, chiar dacă există bunăvoinţă şi efort din partea personalului existent – asta scrie negru pe alb în raportul întocmit de reprezentanţii Avocatul Poporului cu privire la Spitalul de Psihiatrie „Sf. Maria” Vedea. Alte concluzii – în ceea ce urmează.
În spital, statul de funcţii aprobat de Consiliul Judeţean prevedea anul trecut, în momentul vizitei, un număr total de 178 de posturi, dintre care 29 erau vacante. Referitor la personalul sanitar (cu studii superioare, mediu şi auxiliar), îngrijitori şi personal de supraveghere, dintre cele 113 posturi aprobate (11 de medici, 43 de asistenţi medicali, unul de registrator medical, 29 de infirmieri, 10 de muncitori necalificaţi, 17 de îngrijitori) la data vizitei erau vacante 23 de posturi. Au mai fost observate lipsa medicilor-şefi angajaţi în ambele secţii, precum şi lipsa personalului specializat pentru activităţile de ergoterapie. După cum v-am relatat, spitalul se confruntă, şi la ora actuală, cu un deficit de personal.
Supraveghere deficitară
Supravegherea deficitară, consecinţă a personalului insuficient, era considerată de către personalul medical cauza principală în cazul accidentărilor pacienţilor prin cădere din pat sau în sala de baie, survenite între anii 2017-2018. Un ultim accident a avut loc chiar cu câteva zile înaintea vizitei de monitorizare; într-un salon de acuţi cu 10 locuri unul dintre bolnavi a căzut din pat, suferind o fractură la umărul drept.
Lipsa instruirii
Lipsa instruirii personalului implicat în contenţionarea fizică şi mecanică a fost punctată, de asemenea, în raportul întocmit de reprezentanţii instituţiei Avocatul Poporului (membrii personalului de supraveghere nu au participat la cursuri privind tehnicile de control/de imobilizare ale pacienţilor agitaţi/violenţi).
În anul 2017 au fost consemnate 115 cazuri de aplicare a măsurii de contenţionare, iar în primele cinci luni ale anului 2018, până la data vizitei, erau înregistrate în evidenţele medicale 41 de cazuri. Măsurile de contenţionare au fost aplicate inclusiv în cazul tentativelor de evadare din spital, ceea ce contravine normelor în materie, întrucât aceste proceduri specifice nu pot fi folosite ca sancţiune sau pentru forţarea unei bune purtări. În unitate nu era aplicată măsura izolării pacientului deoarece nu existau izolatoare amenajate în scop terapeutic.
Supraaglomerare
Starea de supraaglomerare a majorităţii saloanelor a fost consemnată în raport. Iată şi alte „minusuri”: toaletele erau dotate cu instalaţii sanitare insuficiente raportate la numărul de pacienţi; în grupurile sanitare nu existau amenajări pentru persoanele cu dizabilităţi; nu era asigurată intimitatea bolnavilor la duş sau în salon, în cazul efectuării igienei persoanelor nedeplasabile – în spital neexistând perdele pentru baie sau paravane pentru camere.
„Plusuri”
„Plusurile” din raport s-au referit la unele protocoale de diagnostic şi tratament, starea de curăţenie/igienă a saloanelor, grupurilor sanitare şi a blocului alimentar, hrana pacienţilor etc.
Pentru îmbunătăţirea condiţiilor de cazare asigurate pacienţilor, reprezentanţii Avocatului Poporului au recomandat „continuarea demersurilor către conducerea Consiliului Judeţean Argeş pentru urgentarea demarării lucrărilor de extindere a spaţiului”.
În momentul vizitei la Spitalul de Psihiatrie „Sl. Maria” Vedea, serviciile de îngrijire se acordau pacienţilor adulţi pentru toate grupele de afecţiuni psihice: tulburări nevrotice, de personalitate, legate de consumul excesiv de alcool, afective, psiho-somatice, deteriorative, retard mental cu tulburări de comportament, sindroame psiho-organice, psihoze.
2 Comentarii
Anonim
Acum să vă vedem !…Mai dați buluc…”la Mare” ?!…
Boni
Chelu-și pune mâna-n cap! Dacă vrei la…Mare, poți merge la stabilimentul Poiana Mare, județul Dolj. Este tot pentru ,,glumeți”!