# Sănătate măcinată de vrajbă
Înainte de pandemia de coronavirus, Spitalul Municipal Câmpulung avea 441 de paturi și acoperea toată paleta de servicii medicale. Fără voia managerului cu concurs, Nicolae Alexe, și a primarului în funcție, Ioan Liviu Țâroiu, Comitetul Judetean pentru Situații de Urgență a stabilit să devină unitate suport pentru bolnavii Covid, iar în baza comunicatului dat de Direcția de Sănătate Publică Argeș, conducerea spitalului a fost nevoită să evacueze, în 48 de ore, toate secțiile. În starea de urgență, majoritatea secțiilor și compartimentelor Spitalului Municipal au fost închise, bolnavii au fost mutaţi la alte unităţi medicale, iar saloanele au rămas, aproape toate, goale. La ora actuală, 25-35 de paturi din clădirea centrală sunt ocupate de pacienți cu infecţie SARS-CoV-2.
Puşi pe drumuri
Raportate la capacitatea de cazare, sunt extrem de puține! Și în timp ce spațiile Spitalului Municipal stau nefolosite, bolnavii din Câmpulung și din localitățile limitrofe, care suferă de alte afecțiuni decât Covid-19, fac naveta la Pitești. În ciuda demersurilor făcute de actuala conducere a unității spitalicești și a Primăriei, onor Ministerul Sănătății nu a emis nici până acum ordinul pentru ca Spitalul Municipal să devină non-Covid și să își reia activitatea de dinainte de pandemie. Dacă îi mai țin puterile și buzunarul, argeșenii cu urgenţe medico-chirurgicale își caută sănătatea la zeci de kilometri distanță de casă. La Pediatrie, la „Județean”… Unde altundeva să meargă, vai de ei?
Dihonia managerială
De parcă drama pacienților non-Covid nu ar fi fost de ajuns, Spitalul Municipal Câmpulung este frământat și de o dihonie managerială apărută din cauza politicului. În ultimele șapte luni, la conducerea unității s-au perindat trei manageri. Pe frontul războiului anti-coronavirus, administrația (locală și centrală) s-a luptat în… numiri și destituiri.
Cu cei 550 angajați ai săi, Spitalul Municipal Câmpulung a fost privit, în anul bântuit (și) de alegerile locale, ca un bazin electoral. Cu excepția primarului în exercițiu și al celui ales (Ioan Liviu Țâroiu vs Elena Lăsconi), toți ceilalți candidați nu au ajutat spitalul cu nimic, ci, din contră, unii i-au încetinit bunul mers, punându-i bețe-n roate managerului cu concurs, Nicolae Alexe, care a adus 14 medici tineri, sponsorizări, bani de la Guvern, precum și fonduri europene de peste patru milioane de euro. N. Alexe a fost descăunat, fiind victima unor jocuri politice murdare – afirmă acesta. De la declanșarea pandemiei, N. Alexe a fost de două ori suspendat, interimatul fiind asigurat prima dată de dr. Andrei Aron și, la a doua încercare, de dr. Grigore Stănescu.
Mandat întrerupt
Nicolae Alexe a fost împotriva iniţiativei ca spitalul Câmpulung să devină unitate Covid și luptă în continuare să rămână non-Covid. Cu mai multe procese pe rol, N. Alexe vrea să-și continue mandatul (întrerupt) de patru ani și, pentru asta, este decis să ajungă până în pânzele albe. Pentru suspendarea sa, el a dat în judecată Prefectura și Ministerul Sănătății; în paralel, se judecă și cu spitalul pentru a-și primi drepturile salariale cuvenite prin lege.
Odiseea golului de conducere este departe de a se fi încheiat. Actualul manager interimar, G. Stănescu, este în concediu medical și urmează să se pensioneze la 28 octombrie. Cine-i va lua locul interimar până la judecarea definitivă a cazului? Scenariile sunt două: 1. Să fie repus în funcție actualul manager, N. Alexe, care a ocupat postul prin concurs; 2. Să intervină politicul și să numească un alt manager interimar, până la definitivarea procesului împotriva lui N. Alexe.
Până una-alta, spitalul cu un manager interimar în concediu medical și în prag de pensionare este condus de membrii comitetului director, comitet aflat în subordinea consiliului de administrație al spitalului (directorul medical, directorul financiar-contabil și directorul de îngrijiri).
La mila Domnului
Cum Spitalul Municipal Câmpulung are arondată populația din nordul județului, însemnând aproximativ 120.000 de cetățeni, revenirea la o patologie non-Covid este mai mult decât necesară. Bolnavii din Muscel au dreptul la îngrijire aproape de casă, afirmă N. Alexe, arătând că a făcut toate demersurile pentru ca Spitalul Municipal Câmpulung să redevină non-Covid. „Soluții există… Din clipă în clipă așteptăm ordinul de ministru pentru intrarea în normalitate”, a conchis N. Alexe.
Spitalul Municipal Câmpulung a fost lăsat în bătaia puștii… politice, iar pacienții non-Covid au rămas la mila lui Dumnezeu…
2 Comentarii
Anonim
Bravo PNL^USR ! Mor oameni, ce ne pasă nouă, oricum, în fiecare zi mor oameni, ce mare scofală. Procesul electoral a decurs normal…
Anonim
Chiar ami doresc ca se deschida spitalul sunt gravidă an 6 luni si efectiv nu stiu unde sa ma duc suntem o familie modestă e foarte greu va rog faceti ceva .