Într-o emisiune realizată săptămâna trecută la Antena 3 Piteşti de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu, dar şi la conferinţa de presă, prefectul Emanuel Soare afirma că accesarea de fonduri europene pentru dotarea spitalelor din judeţ este o prioritate absolută a instituţiei pe care o conduce, că a transmis conducerilor respectivelor unităţi informări în aces sens şi că Prefectura şi-a manifestat disponibilitatea de a da o mână de ajutor la scrierea de proiecte.
Au răspuns solicitării
Luni, prefectul ne-a anunţat că toate cele şase spitale Covid argeşene au răspuns solicitării mai ales că, pe 15 mai, Ministerul Fondurilor Europene a lansat apelul de proiecte „Consolidarea capacităţii sistemului medical public de gestionare a situaţiei de urgenţă cauzată de criza Covid-19” cu o alocare de 350 milioane de euro. Aşa cum am mai relatat, este un apel de proiecte necompetitiv pe principiul primul venit, primul servit deschis în perioada 15 mai – 30 septembrie, valoarea maximă eligibilă a unui proiect fiind de 10 milioane euro.
Clarificări de la minister
Întrucât în spaţiul public au apărut discuţii referitoare la eligibilitatea Spitalului Mioveni, pe 3 iunie prefectul a trimis o adresă prin care a solicitat clarificări la MFE, iar ministerul a răspuns că „Spitalul Orăşenesc Sf Spiridon Mioveni poate avea calitatea de solicitant eligibil, având în vedere faptul că acesta figurează în lista prevăzută în Ordinul Ministrului Sănătăţii nr 555 din 3 aprilie 2020 (…) În situaţia expusă de dvs, Secţia de Boli Infecţioase a fost înfiinţată la data de 5 aprilie 2020, în corpul existent al unităţii sanitare (…) În plus este menţionată expres titulatura Spitalul Orăşenesc Sf Spiridon Mioveni- corp vechi (…)”.
Prefectura, rol de coordonator
Prefectul susţine că încearcă să ajute spitalele din Argeş să se doteze pentru a fi pregătite în eventualitatea unui al doilea val al epidemiei de coronavirus. „Prin tot ceea ce am făcut noi, am încercat să arătăm că suntem de bună credinţă, ne-am asumat rolul de coordonare pentru atragerea fondurilor europene de către spitalele Covid (…) Propunerile de proiecte, primite de la spitale, le-am trimis primăriilor şi Consiliului Judeţean, care au spitale Covid în subordine, în ideea de a-i ajuta să aibă o imagine clară despre nevoile respective (…) Acest proiect finanţează echipamente, nu construcţii de secţii”, a declarat Emanuel Soare.
Liste cu necesar
În prezent, toate cele şase spitale Covid din judeţ sunt interesate de acest apel de proiecte. Astfel, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti a transmis o listă cu echipamente şi aparatură medicală în valoare de 5,39 milioane lei, Spitalul de Pediatrie Piteşti – de 3,75 milioane lei, Spitalul Municipal Câmpulung – de 75 milioane lei, Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung – de 114.000 lei, Spitalul de Pneumoftiziologie Valea Iaşului – de 2,6 milioane lei şi Spitalul Mioveni – de 3,6 milioane de lei.
Prin acest program pot fi achiziţionate ventilatoare mecanice, injectomate, infuzomate sau paturi suplimentare şi altă infrastructură de terapie intensivă (suplimentară faţă de cea existentă), recoltoare/teste extracţie şi diagnostic Sars-Cov-2, biocide, substanţe pentru decontaminare, combinezoane, viziere de protecţie, mănuşi de unică folosinţă, măşti de protecţie şi izolete.