În spitalele argeşene aflate în administrarea Consiliului Judeţean există un deficit de 130 de medici şi nicio unitate sanitară cu paturi nu are toate posturile ocupate. Chiar dacă acest lucru nu e recunoscut oficial, doctorii lipsesc din spitalele noastre şi ca efect al plecării lor la muncă în străinătate.
„Judeţeanul”
O radiografie a sistemului de sănătate din Argeş arată că în judeţ nu există spital care să nu aibă posturi libere pentru medici. Cele nouă unităţi sanitare cu paturi aflate în administrarea Consiliului Judeţean au vacante, la acest moment, 537 de posturi, între care 130 sunt pentru medici şi 160 pentru personal mediu sanitar.
Într.un top al posturilor vacante analizate în articolul de faţă, pe primul loc se clasează Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti (288, între care 70 pentru medici şi 102 pentru personal mediu sanitar), pe al doilea – Pediatria (86) şi pe al treilea – Spitalul Orăşenesc „Regele Carol I” Costeşti (64).
La Spitalul Judeţean, lipsa doctorilor se resimte la: medicina de urgenţă (nouă medici!); obstretică ginecologie şi boli infecţioase – pentru fiecare specialitate, câte cinci; neonatologie şi ATI – câte patru; cardiologie, oncologie, neurochirurgie, neurologie, psihiatrie, laboratorul de radiologie şi imagistică medicală – câte trei; hematologie, chirurgie plastică, ortopedie şi medicină sportivă – câte doi. În continuarea aceleiaşi liste, e nevoie de câte un medic la: medicină internă, nefrologie, reumatologie, gastroenterologie, endocrinologie, chirurgie generală, chirurgie toracică, urologie, ORL, pneumologie, epidemiologie, chirurgie BMF, ortodonţie, alergologie, medicina muncii, stomatologie şi medicină generală adulţi.
Alte puncte… nevralgice
La Spitalul „Regele Carol I” Costeşti este lipsă de medici la: medicină internă (trei), obstretică ginecologie şi medicină generală adulţi – câte doi; urologie, ORL, ortopedie, ATI, oftalmologie, neurologie, boli infecţioase, epidemiologie, medicină de urgenţă, pediatrie – câte unul.
Punctele nevralgice la Pediatrie sunt la: ATI şi laboratorul de radiologie şi imagistică medicală – trei medici lipsă; pediatrie, ORL şi psihiatrie – câte doi; oftalmologie, boli infecţioase, medicină de urgenţă, recuperare neuromotorie – câte unul.
Deficit de medici avem şi la: Spitalul de boli cronice şi geriatrie „Constantin Bălăceanu Stolnici” Ştefăneşti (şase), Spitalul de psihiatrie „Sf. Maria” Vedea (patru), Spitalul de pneumoftiziologie „Sf. Andrei” Valea Iaşului (patru), Spitalul de boli cronice Ştefăneşti (trei), Spitalul Leordeni (doi) şi Spitalul de recuperare Brădet (unul).
Migraţia
Criza din sistemul de sănătate argeşean este accentuată şi de migraţia medicilor. Astfel, din ianuarie anul trecut până în această lună au încetat raporturile de muncă: 16 medici de la „Judeţean”, şase de la Pediatrie, patru de la spitalul din Costeşti şi câte unul de la unităţile sanitare cu paturi din Vedea şi Ştefăneşti.
Strategie naţională
Din fereastra Consiliul Judeţean Argeş lipsa de resursă umană (mai ales de medici) cu care se confruntă sistemul de sănătate este văzut ca „o problemă de strategie naţională, care implică abordarea unor politici la nivel central, menite să asigure într-un viitor, sperăm nu foarte îndepărtat, numărul de medici de care avem nevoie şi pe care i-am pierdut cu destulă uşurinţă în faţa unei Europe foarte ofertante”. În acest sens, Ministerul Sănătăţii a demarat în aprilie organizarea unui centru naţional de resurse umane prin intermediul căruia se va acorda asistenţă medicilor români din străinătate care doresc să revină în ţară.
Trebuie să recunoaştem că este greu de găsit o soluţie pentru a-i ţine pe medici în ţară, însă câteva măsuri au fost deja luate. Încă din anul 2016 au fost adoptate acte normative privind plata corespunzătoare a orelor de gardă, iar programul actual de guvernare prevede o creştere semnificativă a salariilor medicilor. Ministerul analizează şi posibilitatea de a atenua deficitul de medici din oraşele mici prin „coborârea rezidenţiatului” la nivel de spital judeţean.
Pe de altă parte, trebuie găsite şi alte soluţii care ţin de dotarea şi infrastructura corespunzătoare a spitalelor, astfel încât medicii să le poată oferi pacienţilor servicii medicale în cele mai bune condiţii şi cu rezultatele scontate.
Curtea de Argeş
Aflat în administrarea Consiliului Local Curtea de Argeş, Spitalul Municipal nu stă deloc pe roze fiindcă deficitul de medici se resimte la aproape toate specialităţile. În primul semestrul al acestui an, au fost scoase la concurs posturi de profil la medicină internă, oncologie, diabet, cardiologie, obstretică ginecologie, pediatrie, ATI, radiologie, urgenţă, dermatologie, ORL, neurologie, epodemiologie.
Mirela NEAGOE
2 Comentarii
Alf
„OBSTRETICĂ”!
Bravo, trăiască semidocţii din presă!
Anonim
Ha, mă gândeam că sunt jmecher cu nrurichirugia, că pot să primesc liniștit post acasă. Dar se pare că e mai grav… Să vad ce or să facă oligofrenii care strigă: Jegoșii de doctori, ar trebui împușcați… Nu mai au pe cine sa mai împuște.
La neurochirurgie am înțeles că mai e un singur doctor, gata de pensie… Nu mai pui problema de operat anevrisme și tumori de linie mediană sau chirurgie minim invazivă, zici da Doamne să opereze cineva un extradural sau un subdural. În filmul Moartea Domnului Lazarescu erau totuși doctori, filmul ar fi acum unul fara doctori…