Se spune că pentru a-ţi îmbogăţi spiritul trebuie să citeşti cărţile cele mai vechi, iar pentru informarea ta ştiinţifică, să citeşti cărţile cele mai noi. Or, astăzi, nu se mai respectă această regulă. Alergăm după noutate de parcă am şti tot ce ne-au lăsat moştenire părinţii noştri. Copiii de azi nu-l mai citesc pe Ion Creangă, iar părinţii aleargă după noi spiritualităţi fără să fi citit Evangheliile. Suntem posedaţi de spiritul faustic, acel spirit aflat în interogaţie cu sine şi cu contradicţiile sufleteşti. Îl găsim pe Faust, dar şi pe Mefisto în noi. Iar în ultimul timp, Mefisto îşi face de cap. Prin intermediul lui ne plăsmuim nişte reprezentări străine de noi înşine şi totuşi ale noastre, precum visul din timpul somnului, care dispune atât de autonom şi aleatoriu de conştiinţă, încât, încă din timpuri străvechi, au fost socotite drept intervenţii din afara noastră de natură demonică sau divină.
Odată, un tată îşi certa copilul pentru un lucru mărunt, iar copilul îi reproşa că e certat pentru nimic. Însă tatăl său i-a spus că acel nimic poate prinde valoare de obicei şi, în cazul respectiv, era vorba de un obicei rău. Deci, obsesia noastră după noutate este, poate, cel mai rău obicei. Alergăm după noutate mai ales acolo unde este vorba de filosofie de viaţă. Or, nu-i este dat oricui să filosofeze. Nu orice om poate face din certitudini fapte problematice, transformând în întrebări ceea ce conştiinţa noastră le consideră ca fapte certe. Nu poţi gândi în afara conştiinţei. A căuta să ieşi din conştiinţă şi să explici aşa-zisa lume aflată dincolo de ea este acelaşi lucru ca şi când în geometrie ai căuta să evadezi din spaţiu, pentru a-l privi din afara lui. Mai mult, a considera că mai există conştiinţă dincolo de mintea noastră înseamnă să presupunem că acolo există fiinţe umane, pentru că numai o asemenea fiinţă – după cunoştinţele mele – are conştiinţă în termenii înţeleşi de noi. În orgoliul său, omul crede că Universul are creierul şi mintea la fel ca ale lui. Există totuşi stări afective, trăiri, imagini care sunt dincolo de conştiinţă şi care ne afectează viaţa sufletească. Dar aceste stări, trăiri şi imagini nu formează conştiinţa, ci inconştientul. Drept care, pe acest inconştient ni-l putem doar închipui, pentru că altfel nu ar mai fi inconştient. El este o realitate psihică de mare profunzime, cu funcţii specifice, cu echilibru lăuntric, un factor psihic ce nu are nevoie de conştient şi nici nu se identifică cu acesta. Inconştientul are structuri şi o dinamică proprie, categorii şi forme cognitive proprii, formând ceea ce Lucian Blaga a numit „celălalt tărâm” al vieţii omului. Un tărâm care nu este decât teoretic explicabil în cadrul exclusiv al conştiinţei, concretizat de stări ciudate, de neinspirate uitări sau de reprezentarea lumii de dincolo de moarte etc. În toate aceste exemple este vorba de o reprezentare mentală, nu de conştiinţă.
Prin urmare, nu cunoaştem lumea externă sau pe noi înşine decât în propria conştiinţă; dincolo de ea nu ştim dacă mai există ceva. Principial, noi nu avem niciun temei care să ne ajute să trecem dincolo de pragul ei. E de ajuns să amintesc că, dacă conştiinţa s-ar stinge, toate obiectele din jur şi lumea ar dispărea.
Noi nu putem păşi dincolo de zidirea noastră intimă şi nu putem escalada urzeala noastră cognitivă pentru a lua contact cu realitatea absolută. Dacă nu se află nimic dincolo de conştiinţă aceasta nu înseamnă că eu nu pot să gândesc dincolo de ea. Şi omul a gândit şi gândeşte mereu la o realitate iluzorie. Şi astfel, ajungem la legea conştiinţei, cea referitoare la „A fi denotă a fi raportat la ceva”. Numai Dumnezeu nu poate fi gândit cu ajutorul acestei legi, pentru că „Eu sunt cel ce sunt”. Mergând şi mai în profunzime, la rădăcina minţii omeneşti, găsim o serie de raporturi ca pluralitate şi unitate, distincţie şi identitate, absolute şi relative etc, dovedind prin aceasta că fundamentul ultim al conştiinţei noastre este raportul. Eşti, de fapt, la ce te raportezi. Deci, numai viaţa trăită în raport cu Dumnezeu merită trăită, pentru că numai aşa are loc cosmizarea sufletului, adică salvarea omului. Fără cosmizarea sufletească, suntem ca astronomul orb din volumul „Turnul Milenei” al lui Ionel Teodoreanu, acea umbră cu chip de om rătăcind fără vedere în încăperi sinistre, fără lumină, strigând ca un ecou din suprasensibil: „Dă-mi cerul meu cu aştri!”. Cosmizarea sufletului este cu atât mai necesară cu cât întâlnim zilnic tot felul de reprezentări ale noilor spiritualităţi, care sunt, de fapt, expresii ale îndoielii şi ale abuliei aruncate unor oameni naivi, pentru că Dumnezeu nu poate fi garantul lor şi nu pentru că aşa zic eu.
45 Comentarii
Anonim
Intr-adevar, ideea despre cartile vechi este adevarata!
Anonim
Asa e, nu e dat oricui sa filosofeze. E unul pe aici, unul care sa da filosof, dar el este un vitel care vine cu tot felul de elucubratii, pe care nu le intelege nimeni si le mai pune si o groaza de ghilimele…
Anonim
Când Eris a aruncat pe masă , la singura nuntă din mitologie dintre o zeiță -Thetys(nemuritoare)-şi un erou -Pelleus*(muritor)-Mărul care le-a învrăjbit pe cele mai „tari” Zeite ale Olimpului : Hera (soția lui Jupiter însuşi), Afrodita (a frumuseții) şi Atena (a înțelepciunii) cu dedicația „celei mai frumoase” iar Paris troianul a arbitrat „gâlceava” alegând-o pe Afrodita (fericita) , lăsându-le, inevitabil, „cu buza umflată” pe celelalte 2două, habar n-avea nefericitul prototip al masculului („macho”!) că peste mii de ani , mai întâi Homer , dar , mai aproape de timpurile noastre şi ale „ziaristului” Savu Gheorghe , şi apoi unul H.Wolfgang GOETHE vor scrie epopei-drame-tragedii brodând „poveşti”(Războiul Troian) şi inventând personaje precum Elena (din Troia) sau Faust & Mefisto/fel (cu celebrul lor „pact mefistofelic”, interpretat de Gh. Savu la urechea cui l-ascultă (Pushyca !) drept „Spirit faustic”!
Şi editorialistul de la ARGEŞUL (site) Gh. Savu , ca odinioară Iosefini de la Circul de Stat s-a apucat să pună la un loc (în aceeaşi Putină/Oală) fructe /roade/opere. ..la fermentat , ale unor titani ai literaturii precum Goethe, Willde, Bulgakov, Mann ş.a. , doar-doar o ameți-o pe Pushyca şi …să „o facă” să nu mai citească filosofie (ci mai degrabă ultimul lui „Talon de pensie”…de la Armată) !!?…
Anonim
Poftiiiiiiim?
Anonim
Domnule Savu sincerc vorbind articolul dvs. de astazi nu a reusit sa-l surclaseze pe cel cu porcii bolnavi de la Bascov. De ce nu va faceti un blog ceva? In orice caz o zona din spatiul virtual unde sa va asterneti linistit aberatiile.
Anonim
Chiar așa, porcii sunt mai importanți, doar conștiința trece prin stomac. Domnule Savu, ce le tot dati înainte cu spiritul…?
Anonim
Porci, carne la oala, praz, graunte
Anonim
Bla, bla, bla….
Argeșel
‘Rați-ai-dracu’ cu melcii voștri…vulpea și strugurii! Dl Savu ne-a băgat puțin într-o ceață metafizică, e drept, dar grecul dacă n-are bani (pricepător), nu pune mâna (nu citește, nu comentează) și nici nu umblă toată ziua cu ,,pushyca” în gură, că pe urmă ajunge în cantonamentul dinspre Drăgășani.
Anonim
După cum ştiți, s-a deschis noul sezon de pescuit iar pe malurile tuturor lacurilor de baraj/acumulare s-au instalat cu scăunelul (că „scaunul” e…scump şi presupune să iei şi massa, contracost !) toate… puturoasele, prostituatele neamului (Pushyca-diasporida!) -ursare emigrante de pe Depozitelor, Podu Viilor/Bazin, sperând să le cadă şi lor, pe zi …de câte o pârlitură de… pitza,… fa !
Argeșel
Ce-ai bre? Te simți cu musca pe căciulă? Vorba parafrazei biblice a lui Vadim: ,,Noi nu dorim moartea păcătosului ci îndreptarea lui” (dar nu spre Vedea, desigur!).
Anonim
Doamnă, câtă diferență între o mare actriță- Luminița Gheorghiu (n.1949) şi tzyne-Pushyca @rgeşel (de Cartier*) , chiar contemporane fiind !…
Una, EA , să fii deținătoarea „Ursului de Aur”(Berlin-2013) şi alta, tu/you , a unui „Urs tomberonist” (2019) taman la „Valea cu peşti” de la Barajul Vidraru, plătidu-ți el massa, ține, cu „Tichete de vacanță” primite de pomană de la Liviu & Veorica pt. Serviciul Credincios în ultima Campanie electorală unde s-a ales praful …Vai de alde your… CUR !!!
Anonim
Sticleții e in floare/zbor…
Anonim
Si-a iesit rau din mana si nu realizeaza penibilul situatiei. Cel mai probabil aratura pe unde bantuie in ultimul sezon literar este din ce in ce mai departe de bulevard iar creatiile starnesc destule zambete prin redactie. Eu zic sa-l citim cu intelegere si condescendenta pentru ca pana la urma nu produce efecte. Este un nostalgic comunist si atat.
Anonim
Vaaaai….nu pot sa cred asa ceva…Serios?
Dora
Ce fraieri! Articolul.este o replica la ideile care s-au lansat in ultimul.timo pe piață despre conștiința de dincolo, creierul si mintea universului etc. Ori, Savu va trimite la Evanghelii! Si o si spune de ce. Insa voi va gândiți la pusyca sau la așa ceva! Doamne, ce ignoranti! Auzi, ceata metafizica, când autorul spune ca suntem ceea ce ne raportam! Daca ne raportam.cu prostia suntem niste prosti. Numai Dumnezeu nu.intră in raport si autorul ne spune si de ce! Domnulor, daca habar nu aveți, de ce mai comentați?
Anonim
De parca are cineva timp sa urmareasca aberatiile d-lui Savu in serial. Personajul pe care il sustineti poate sa se raporteze la cine vrea, cand vrea si pe ce intindere isi doreste insa nu aici, intr-un cotidian de opinie si informare. Cred ca ultimul lucru care ar putea sa intereseze cititorii ar fi ineptiile acestui domn care ,,pe culmile disperarii” incearca sa-si refuleze toate vedeniile in articole rupte complet de realitate.
Anonim
Puneți, doamnă, „VEDENIA”…între ghilimele, dacă vrei „s-o trecem…cu vederea” !
Dora
E defulare, omule, nu refulare. Nu poti sa redai ceva ce ai uitat, adica refulat. Mai citește. Si mai citește de câva ori articolul, poate il înțelegi si tu, ca sa defulezi. Doamne, cu cine vorbesc? E ultima data când postez aici!
Anonim
Chiar aşa, eu mă (re)simț …ca te-am citit/lecturat …pe tzyne (abia am scăpat de „bube”) !
În ce-l priveşte pe autorul la care te „raportezi”(Gh.Savu, desigur …si el la tzyne, ca cititoare targhet !)…voi 2doi sunteți la ce vă Raportați-(„unul la/prin altul”) ! Şi nu ne/mă miră deloc ! Toată viața voastră „ați raportat…”pe unii …la alții” (ca sub/in/conştienții …Ce sunteți ?!!!
Argeșel
Alooo, tanti (scuze!) Dora, aveam altă impresie! Dumneata trebuie să înțelegi că sintagma utilizată de mine, ,,ceață metafizică” este o găselniță foarte inspirată care reflectă realitatea (părerea mea!) și nu-l mai lua în brațe pe Savu, că n-o fi el Dracul pe pământ, are destule hibe. Iar asta cu ,,dacă habar nu aveți, de ce mai comentați” să i-o spui lu’ Mutu, nu mie/nouă (unora). Din păcate, mă silești să recunosc și eu că articolul (parțial eclectic) nu este deloc potrivit cu profilul ziarului. Dl Savu spunea că salută părerile contrarii, uite, tocmai a primit una (asumată!). P.S. Puțină atenție le redactare, mademoiselle!
Anonim
Doamna Dora, e bine să nu vă confesați/raportați la unii…prea „stătuți” şi „nevorbiți” ca să nu fiți Savu de pe… Argeşel! Rămâneți gârlă …”amenajată” de ABAV /Argeş-Vedea-Contează !
Argeșel
…sau, mai corect, părerile contrare…
Anonim
Doamnă Dora, poate aveți treabă si noi vă reținem…
Dora
In domeniul filozofic: iată ce scrie Luptă de class, 1953, ne.3-4, 118 ” Oricât de capabil ar fi un om, daca nu-și va elabora o concepție filozofica marxist-leninista, riguroasa si armonioasa, el nu va fi, in cel mai bun caz, decât un eclictic”. Deci, după părerea dvs, dl Savu e un eclictic! De unde veniți, domnule, cu limbajul asta in filozofie? Doamne, cu ce mamuți ma confrunt! Enfin – definitiv.
Argeșel
Vrabia mălai viteazu’…eclectismul : ,,metoda de a forma, din diferite sisteme, teorii sau ideologii, o unitate nouă” sau ,,un sistem de gândire neunitar, care alege din diverse sisteme de gândire, stiluri artistice etc. ceea ce i se pare mai bun”etc. etc. (vezi și dicționarele). Q.E.D. Dumneata (nu eu), nevând habar și băgându-te ca musca în…lupta de clasă, ești cam ,,mamută” (scuze!).
Anonim
…eclectic nu eclictic…1
Anonim
Off, doamnă, vă plac limba/jul euofonic/@ , stilul futil , trompa şi colții mamutului, nu şi pasta/apa de gură Colgate, uleiurile volatile contra căderii părului, cremele de body, şi/dar vă visați, cu sub/in/conştientul „defulat”/”desfundat” (?!), după miezul nopții, „călare pe…situație” , un inorog alb dintr-o „Historia hieroglifica” , scrisă de un Prinț filosof/metafizician/istoric al „decrementa”-ției unui Imperiu (Otoman & Ortoman) aflat în epoca Seraiului pe care o savurați cu nesaț in fiecare clipă (ca o cadână expirată- ce sunteți!?) … şi uitată de Sultan în grija etnicilor bronzați & eunuci cu stea în frunte !!?…
Boni
Noapte bună, copii!
Anonim
Conceptul de marketing pe care functioneaza distinsul domn Savu functoneaza cam asa: 1. Cunoscand faptul ca audienta unui cotidian poate fi influentata pe baza promovarii in on-line acesta nu se axeaza neaparat pe calitatea articolelor cat pe gradul de comentarii care genereaza expunere.
2. Este frapant faptul ca dupa o analiza simpla a nivelului de reactii a cititorilor fata de articolele celorlalti editorialisti constat faptul ca dl. Savu se afla detasat in topul celor mai ,,comentati” autori.
3. Este cu atat mai interesant faptul ca de cele mai multe ori abordarile acestui domn se refera la subiecte care nu reprezinta si nu se potrivesc profilului editorial al cotidianului insa acestea surclaseaza de departe pe ceilalti colegi care abia daca pot stoarce cateva reactii.
4. Faptul ca dl. Savu continua sa publice pe marginea unor subiecte starnind reactii din cele mai diverse se datoreaza faptului ca exista o intelegere tacita sau se afla in faza unui experiment intins pe o perioada mai lunga de timp care are la baza existenta unor comentatori afiliati care il sustin la comanda cat si a faptului ca urmarind topica frazei acesta ( Savu) isi autocomenteaza pozitiv rezultatul propriilor texte.
5. Reactiile negative vin din partea acelorasi comentatori care fie s-au saturat de discursul in aceeasi cheie, fie au facut o obsestie fata de acest domn. Acestia sunt imediat anihilati mediatic adeseori cu sprijinul acelorasi sustinatori. Tot procesul genereaza cresterea in audienta pe zona on-line insa scoate in evidenta faptul ca ceilalti autori sunt fie prea ocupati ca sa intretina acelasi proces fie nu au motivatia financiara pentru a o face. Nu trebuie sa fi analist profesionist ca sa-ti dai seama destul de repede cum functioneaza aceasta tranzactie.
Anonim
P.S. In sustinerea argumentelor de mai sus vreau sa observati faptul ca de pe acest site a fost eliminata zona definita ,,cele mai comentate articole” si ,,ultimul comentariu”. Acest lucru s-a facut pentru ca la frecventa reactiilor pe care articolele d-lui Savu le genera ar fi creat o situatie delicata legata de credibilitatea cotidianului si a celorlalti autori. Sunt curios cum vi se pare teoria mea…
Ana
Daca ma uit bine, acest autor nu are prea multi comentatori, sunteti cativa care va certati intre voi. Daca esti de buna credinta, inainte de a scrie astfel de aberatii, sunt convinsa ca ma crezi Savu, dar nu conteaza, mergi la redactie sau intreaba vreun ziarist de la Argesul, si o sa constati cu surpriza ca domnul Savu are….cateva mii de accesari, depasind uneori zece mii. Deci cele mai multe. Probabil ca si le face singur! Mai sti, la mintea ta!
George Olteanu
Mergeţi pe o pistă greşită.
Anonim
…şi tu ai dreptate !
Anonim
Trebuie s-o credeți pe „Ana”, că doar ea e bucătăreasa sefă a redacției care tine secret (ilegal) nr. de accesări, de la cititori, pt. fiecare art./ştire (pe care orice site serios le face publice!)
Gheorghe Savu, în schimb, este foarte potrivit pt. ziarul (şi site) ARGEŞUL. Este disciplinat (chiar spartan/milităros), foarte muncitor (publică 2două editoriale/săpt.) Are şi mult talent ! … A dat-o în bară , însă, cu …filosofia ! Scuzabil, era şi prea…grea!…
Ileana
Pai, chiar s-o credeti, pentru ca e femeie. Si eu sunt femeie si sunt colega cu domnul Savu, nu de redactie, ci din alt domeniu. Citind in spate niste comentarii, am inteles ca unii dintre comentatori nu prea isi iau pastilele. Le-as recomanda sa nu uite, ca e grav.
Anonim
Doamna Pushyca Brand, nici azi n-ai prins nimica ?!… Vreo fâță…ceva , nu s-a arătat la undița aia expirată de la/@ pescarul/ui chinez , că vecina ta de scăunel şi-a umplut…OALA ! Dar tot… numai puiet ! …”Mic rău, fa”!…
Anonim
Și din cauza ta sunt atâtea comentarii. Ești servitor față de unii ziariști (comentarii catifelate) și faci pe deșteptul (deși nu ești, ghilimelele excesive indicând altceva, patologic) cu dl Savu. Au mai zis unii pe aici că sari ca proasta din baie la orice articol al acestuia și scrii aberații.
Anonim
…Foarte IMPERTINENTĂ, deşi ai dreptate !…Este chiar …AŞA !?!!
Tot eu
Iar daca dta te pricepi la filosofie si esti in varsta cred ca e vorba de filosofia marxista, cu care mi-ati batut capul cand eram e4leva de liceu. Tin sa spun ca am terminat liceul chi9ar in 89. Sa ne traiti, domnule profesor, si ai grija….pastilele.
Anonim
Doamna Brandy, nu mai insista !…Nu înțelegi că la vârsta d-tale, atât de …înaintată, filosofia este …contraindicată !? …Şi nu mai…bea/belea !
Ana
Domnule Savu, nu merita, cred ca acest om va alunga comentatorii. Si eu voi renunta. e un om bolnav si isi proiecteaza spiritul bolnav pe dvs.
Anonim
Quod erat demonstrandum !
Anonim
Baltă să fie , că broaşte, desule !
Cuc verde
Capra a vândut iadul la remat si sa supărat țapul. Poveste reală se gaseste la Titesti.