La începutul fiecărui an cu toţii ne facem planuri şi ne rugăm să avem parte de un viitor ceva mai luminos. Dacă va fi sau nu aşa, timpul o va decide. Anul 2016 a fost unul satisfăcător pentru sportul argeşean, atât pe echipe, cât şi la secţiunea individual. Am întrebat câţiva oameni angrenaţi în sportul argeşean ce speranţe au pentru anul în curs şi în ce proporţie cred că doleanţele le vor fi îndeplinite.
„Performanţă la toate secţiile”
Dragoş Şerban, director SCM Piteşti: „Avem 10 secţii, dintre care cinci sporturi de echipă şi cinci individuale. În urma unui parteneriat cu autorităţile locale, clubul finanţează şi cei mai buni atleţi şi judoka de la CSM Piteşti, grupare aflată în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului. O măsură benefică pentru sportivii argeşeni de valoare. Aceştia nu vor mai fi nevoiţi să plece la alte cluburi când ajung la vârsta senioratului din cauza lipsei banilor. Anul 2017 sper să fie unul mai bun, cu toate că precedentul a fost încheiat de echipele noastre destul de bine. Baschetbaliştii au terminat pe locul trei, iar fotbaliştii au încheiat turul pe prima poziţie, având un avans de 13 puncte faţă de echipa clasată pe locul doi. Echipele de volei şi handbal feminin sunt în grafic. Din punctul meu de vedere, avem motive să sperăm că terminăm pe un loc fruntaş sezonul la baschet, iar acest lucru să ne dea posibilitatea să jucăm în cupele europene. De asemenea, am mari speranţe că echipa de fotbal va promova. Acest obiectiv poate fi atins, dacă vom avea un parcurs la fel de bun ca până acum. Ne dorim performanţă la toate secţiile pe care le avem, nu numai la fotbal sau baschet”.
„Să mărim numărul de echipe”
Cornel Sorescu, preşedinte Asociaţia Judeţeană de Fotbal Argeş: „Personal, am mari aşteptări, odată cu schimbarea curentului politic la nivel naţional. Sper să se îndrepte toate lucrurile în fotbalul românesc, fireşte, în sens pozitiv. Să fie bani mai mulţi, să avem competiţii mai multe şi mai atractive, să angrenăm mai mulţi tineri în întrecerile de fotbal şi să avem echipă de top care să promoveze nu peste mult timp în prima ligă. Noi, cei de la AJF Argeş, ne pregătim pentru Adunarea Generală, programată în luna februarie, după care vor începe competiţiile organizate de AJF. Începem pe 25 februarie cu sferturile de finală ale Cupei României, iar pe 3-4 martie vor începe ligile a patra şi a cincea, plus competiţiile de juniori. Sperăm ca echipele să poate accesa mai mulţi bani de la Consiliile Locale şi să mărim numărul de echipe din judeţ la nivelul ligilor a patra şi a cincea, aşa cum era în 2009-2010”.
„Îndeplinirea obiectivului”
Ciprian Dârnescu, antrenor volei, SCM Piteşti: „În primul rând, prioritatea mea este îndeplinirea obiectivului, acelea de a ne menţine în Divizia A. Pe termen lung, ne dorim formarea unei echipe competitive care anul viitor să îndrăznească mai mult în campionat. Sezonul în curs este unul de salvare, acesta e obiectivul, dacă ne gândim că echipa am conturat-o în pripă. Iar pe parcursul campionatului ne-am lovit de unele accidentări şi am rămas puţin în inferioritate numerică şi valorică. Deocamdată suntem în grafic, dar problemele pe care le-am avut se pare că îşi lasă amprenta şi asupra jocului, în viitor. A plecat brazilianca Samara Frankin şi nu avem cu cine s-o înlocuim. Apelăm la tot felul de improvizaţii cu scopul de a găsi o formulă. Primul meci oficial este peste două săptămâni şi jumătate, muncim cu tot ce avem la dispoziţie şi încercăm să ne îndeplinim obiectivul”.
„O reală descentralizare”
Laurenţiu Achimescu, director executiv DJST Argeş: „Profesional vorbind, să dea Dumnezeu să văd cum cei care vin acum la putere mişcă lucrurile în bine. Vreau ca actualii decidenţi politici să fie mai înţelepţi, ca să pună în practică şi ceva bun pentru sportul românesc. Ca să meargă lucrurile bine, trebuie să se facă rapid o reală descentralizare, aşa cum era odată. Direcţiile de sport să aibă în subordine atât cluburile, cât şi complexele naţionale pentru că noi ştim cel mai bine ce este acolo, ne cunoaşte tradiţiile. Iar cei de la Bucureşti ar lucra foarte bine cu 41 de entităţi, decât să aibă în subordine nenumăraţi directori, fie de la direcţii, fie de la cluburi şi complexe naţionale. Atunci, întreaga responsabilitate ar pica pe umerii directorilor de la deconcentrate, adică de la DJST. Aşa trebuie să se întâmple. În altă ordine de idei, echipelor angrenate în competiţii le doresc în 2017 ceva mai multă şansă cu finanţarea, pentru că le va fi foarte greu să supravieţuiască fără bani. Resurse umane există în Argeş: avem sportivi talentaţi, avem antrenori, dar ne lipseşte resursa financiară. Sporturile individuale trebuie să fie mai puternic sprijinite de către cluburi şi de către federaţiile de specialitate. Dacă s-ar întâmpla toatea acestea, am sta altfel de vorbă. În mod cert, în acest an, echipa de fotbal SCM Piteşti va promova, în timp ce baschetul sper să se menţină la acelaşi nivel ca până acum, pentru că este echipa fanion a judeţului. Cât priveşte celelalte formaţii, or să promoveze precum iarba prin asfalt!”.
„Promovarea tinerelor talente”
Cristache Toculeţ, preşedinte executiv Clubul Sportiv de Şah „Micul Regat”: „Clubul pe care-l conduc va acţiona şi în acest an aşa cum am făcut-o în cel precedent. Ne vom lupta pentru atingerea următoarelor obiective: selecţia, pregătirea şi obţinerea de performanţe, în competiţii interne prin promovarea pe raza judeţului Argeş a şahului; vom asigura condiţiile necesare participării sportivilor la campionate şi alte competiţii naţionale ori internaţionale şi, de asemenea, vom întreprinde sistematic acţiuni pentru depistarea şi promovarea tinerelor talente. Este foarte important că în cursul anului 2016 au luat fiinţă mai multe cluburi de şah şi funcţionează în oraşele în care până acum nu exista şah: Clubul Top Arena Topoloveni, Clubul de şah CS Dacia Mioveni 2012, Clubul Sportiv Municipal Curtea de Argeş şi sperăm să reînfiinţăm Asociaţia Judeţeană de Şah Argeş care a fost desfiinţată în anul 2015, aspect care ne va ajuta în dezvoltarea şahului în judeţul Argeş”.
Monica CRISTEA