Tribunalul Vâlcea a dispus începerea procedurii generale a falimentului combinatului petrochimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea, admiţând astfel cererea formulată de consorţiul de administratori judiciari Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL. Acesta anunţă că va continua procesul de vânzare a activelor Oltchim rămase nevalorificate, inclusiv petrochimia Bradu de pe platforma Arpechim.
Oltchim SA, controlată de stat cu 55% din acţiuni, a depus luna trecută cerere de intrare în faliment la Tribunalul Vâlcea după ce a reuşit să îşi vândă circa 40% din active, durata de implementare a planului său de reorganizare expirând pe 22 aprilie. administratorul special al companiei, Bogdan Stănescu.
„Restul de 60% din active, toate nefuncţionale, sunt în continuare la vânzare. Suntem în discuţii cu diverşi potenţiali parteneri cu care vom încerca implementarea unor proiecte fezabile pe platforma Diviziei Petrochimice Bradu”, a spus Bogdan Stănescu, administrator judiciar al Oltchim.
Promisiunile politicienilor legate de platforma Arpechim au fost sforăitoare. Să ne amintim de perioada în care deputatul de Argeş ALDE Andrei Gerea era ministru la Economie, apoi la Energie: vom prelua rafinăria Arpechim de la Petrom, o vom integra cu petrochimia şi Oltchim, vor face şi vom drege. Nimic! Platforma Arpechim pare să fie sortită pieirii, în condiţiile în care rafinăria va fi transformată într-un biet depozit de combustibili, iar petrochimia nu mai funcţionează. În plus, de la peste 10.000 de angajaţi s-a ajuns la câteva sute pe platforma numită odată „perla industriei argeşene”!