În mai puțin de două săptămâni, Grădina de Vară din Pitești va găzdui un eveniment caritabil pentru sprijinirea unui băiețel care a luptat să trăiască din prima clipă de viață. Pruncul s-a axfisiat la naştere şi a trecut de cumpănă miraculos, deși medicii nu îi dădeau nicio şansă să trăiască. Problemele de sănătate au început cu mult înainte de a împlini un an. După aproape opt ani de terapii în țară și străinătate (logopedie, terapie craniosacrală și gimnastică pasivă, hidroterapie, kinetoterapie terapie ocupațională, terapie cu delfini), acum Ștefan merge la școala de masă. Cea mai mare dorință a lui este să poată merge pe picioarele lui la școală, fără însoțitor.
Ce spune mama
Povestea este relatată chiar de mama copilului pe pagina de Facekook „Trandafirul speranței Ștefan”. „8 decembrie 2009. Medicul care a urmărit sarcina nu a venit la spital. Nu era nici o problemă şi, deşi aveam 37 de ani, doctorii nu au vrut să îmi facă cezariană. Bebeluşul s-a axfisiat la naştere şi nu îi dădeau nici o şansă să trăiască. A luptat din prima clipă de viaţă. Am plecat din spital după zece zile şi totul părea în ordine. Era atât de frumos – un îngeraş – aşa cum este şi acum. De pe la cinci luni au început problemele şi la opt luni s-a pus diagnosticul de spasme infantile asimetrice şi sindrom West. A început tratamentul. Mai întâi pentru oprirea acelor spasme şi apoi pentru protecţie antiepileptică. Doamna doctor neurolog a spus că dacă va face terapie de recuperare intensiv se va recupera, era atunci prima speramţă; acum, după atâta timp, mi-a spus că… m-a încurajat – se pare ca nici dumneaei nu a crezut că va fi aşa de bine. Este nevoie de multărăbdare, timp şi bani. La nouă luni am început terapia de recuperare, am făcut la Bucureşti terapie Vojta. Pentru că rezultatele EEG-urilor nu au mai evidenţiat nici o descărcare neurologică i-a fost scos tratamentul medicamentos. Acum diagnosticul este sindrom West. A urmat o perioadă de recuperare acasă la Piteşti şi apoi am reuşit să ajungem la Sibiu, în centrul care este specializat pe terapie Vojta, acolo unde ne-am mutat (n.n., mama şi Ştefan) şi am stat aproape doi ani, făcând terapie intensiv, de cele mai multe ori de trei ori pe zi. Rezultatele au început să apară. La Sibiu am stat doi ani. Apoi ne-am întors acasă unde am continuat terapiile și drumurile. După aproape optani de terapii în țară și străinătate, acum Ștefan merge la școala de masă. Deși nu se poate descurca încă singur, el își doreşte să stea fără însoțitor. „Copiii nu stau cu bona la școală”, îi spune doamnei învățătoare. Face în continuare recuperare: logopedie, terapie craniosacrală și gimnastică pasivă, hidroterapie, kinetoterapie terapie ocupațională, terapie cu delfini. În România, Spania, Ucraina sunt centrele de recuperare unde lucrează. Și povestea continuă…”
Spectacolul umanitar dedicat lui Ștefan va avea loc la 20 iulie, la ora 18.30. Momentele artistice vor fi oferite de Centrul Cultural Județean (secțiile „Doina Argeșul”, respectiv cea de Divertisment” și ansamblul „Doruri de câmpie” Hârsești). Cei care vor să îi dăruiască speranță lui Ștefan au la dispoziție numărul de telefon 0745.907.989 (pentru invitația-bilet) sau contul IBAN: RO71INGB0000999901977463. Titular cont: Mirela Sandu.