67 de cazuri de gripă sezonieră au fost confirmate, până ieri, în Argeş, majoritatea pacienţilor fiind copii. Din cauza absenteismului ridicat în rândul elevilor, o şcoală din Piteşti a fost la un pas să suspende cursurile.
Cele mai comune semne de gripă sezonieră sunt: febra, tusea, durerile în gât şi de cap, durerile musculare şi articulare, starea de rău, oboseala şi lipsa poftei de mâncare. Simptomele infecţiei cu virusul gripei seamănă cu alte infecţii virale respiratorii (inclusiv guturaiul/ răceala), însă sunt mult mai severe. Răceala este produsă de alte virusuri respiratorii, nu de virusul gripal. În cazul răcelii, simptomele sunt limitate de obicei la cap şi gât şi constau în: rinoree, strănut, dureri în gât, hiperlăcrimare, dureri de cap şi stare subfebrilă.
Sezonul trecut vs sezonul actual
Dr. Adrian Stoica, şeful Compartimentului de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Argeş, a comparat cazuistica de anul trecut cu cea actuală. Iată ce a concluzionat specialistul epidemiolog: „În acest an, avem un nivel al circulaţiei virusurilor gripale comparabil cu cel de anul trecut. Anul trecut, de la începutul sezonului de supraveghere a gripei sezoniere şi până la sfârşitul lui ianuarie, aveam 94 de cazuri înregistrate. În acest an, avem 67 de cazuri de gripă confirmate (n.n., până ieri). Diferă caracteristicile epidemiologice, în sensul că anul trecut a dominat tipul A de virus gripal, iar anul acesta domină tipul B. Anul trecut au fost afectaţi în proporţii aproximativ egale şi copiii, şi adulţii. Anul acesta avem o predominanţă netă a cazurilor la copii. Vorbind de severitatea bolii, în luna ianuarie a anului 2019 erau raportate, din păcate, trei decese la adulţi, iar anul acesta avem doar unul. Deci, per ansamblu, morbiditatea şi mortalitatea gripei din anul acesta nu depăşeşte nivelul anului trecut, dar are alte caracteristici epidemiologice, în sensul că în 2020 circulă virusul de tip B. Din experienţa anilor precedenţi, vârful sezonului de gripă va fi în luna februarie sau la sfârşitul lui februarie – începutul lui martie. Nu putem şti cu exactitate cum va fi anul acesta, întrucât fiecare sezon de gripă are particularităţile sale.”
La un pas de suspensarea cursurilor
Starea de sănătate a şcolarilor şi preşcolarilor din Argeş este în continuare monitorizată. Dr. Adrian Stoica a spus că în cazul şcolii din Piteşti care, în ianuarie, a cerut suspendarea cursurilor, cadrele didactice le-au recomandat părinţilor, „din exces de precauţie”, să-şi ţină pruncii acasă, dacă aceştia prezintă semne de răceală. Reprezentanţii DSP Argeş au evaluat situaţia împreună cu medicii şcolari şi, nefiind dovedit niciun focar de infecţii respiratorii, nu a fost impusă măsura suspendării cursurilor.
Măsuri la îndemâna oricui
Pentru a ne menţine sănătoşi, dr. Adrian Stoica recomandă măsurile pe care, an de an, le-a reiterat. O alimentaţie bogată în principii nutritive sau, altfel spus, consumul alimentelor bogate în vitamine şi proteine. Pentru cei capabili este benefică mişcarea în aer liber, dar cu evitarea locurilor suprapopulate, întrucât aglomeraţia creează condiţii care amplifică transmiterea oricăror boli respiratorii. Medicamentele simptomatice, care se găsesc în farmacii şi se vând fără prescripţie medicală, se pot folosi la primele semne ale unui guturai, dar dacă boala nu cedează în primele 24 de ore, atunci este cazul ca bolnavul să se prezinte la medicul de familie. Igiena tusei şi a strănutului, folosirea batistelor de unică folosinţă şi spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun sunt alte măsuri nespecifice, dar eficiente în lupta cu viruşii. Vaccinarea antigripală este în continuare recomandată.
44.924 de argeşeni, imunizaţi
În acest sezon, Ministerul Sănătăţii a distribuit judeţului Argeş 46.950 de vaccinuri antigripale gratuite, iar 44.924 de argeşeni au fost imunizaţi, în cadrul campaniei naţionale. Deci un număr foarte mic de fiole a rămas încă neadministrat populaţiei. Totuşi, necesarul judeţului este de 64.753 de doze, acoperirea vaccinală fiind de aproximativ 70%. Mai e sau nu mai e nevoie de vaccin antigripal? Aceasta este întrebarea pe care şi-o pun mulţi argeşeni.
Dr. Adrian Stoica: „Sigur că vaccinul antigripal este benefic pentru oricine nu a făcut gripă încă. Iar dacă cineva vrea totuşi să fie sigur că e protejat de gripă – dar nu ştie dacă a făcut sau nu – administrarea vaccinului antigripal, în cel mai rău caz, poate fi ineficientă. Adică să fi făcut o formă uşoară de gripă şi să fie deja cu un grad de imunitate suficient cât să nu mai facă o gripă în formă severă. Deci, continuăm să recomandăm vaccinarea celor care doresc să fie siguri că nu fac o formă severă de gripă. Eficacitatea vaccinării antigripale nu este de 100%. O persoană vaccinată antigripal are garanţia că nu face o formă severă de gripă, dar poate să facă o formă uşoară, în funcţie de condiţia biologică a organismului şi de cum răspunde la stimularea cu antigenul din vaccin.”
2 Comentarii
Conde
Un articol foarte util!
Conde
Nu e de glumit cu gripa asta!