Nu e nicio greşeală, aşa cum ar părea la prima vedere, întrucât pentru anumite fapte şi în funcţie de aplicarea legii condamnarea la pedeapsa închisorii poate fi şi cu amânare, nu doar cu suspendare sau cu executare în regim privativ de libertate.
Pedepse contopite
Într-o astfel de situaţie la care nici n-au visat s-au aflat Daniel E. şi Mihai S., ambii din Piteşti, care au fost trimişi în judecată după ce au spart şase locuinţe din municipiu. Dosarul având ca obiect furt şi furt calificat s-a aflat pe rolul Judecătoriei Piteşti, ai cărei magistraţi au trebuit să aplice cadrul legal cel mai favorabil autorilor, după ce atât codul penal, câi şi cel de procedură penală au fost modificate. Aşa se face că în loc de câte patru ani de puşcărie, cei doi au scăpat cu mai puţin de jumătate. Reţinuţi 24 de ore pe bază de ordonanţă, împricinaţii au fost plasaţi sub control judiciar şi procesul a continuat. După judecarea pe fond, cei în cauză au primit câte opt luni de închisoare pentru fiecare faptă comisă. Prin contopirea pedepselor, inculpaţii urmau să execute pedeapsa cea mai grea, adică de opt luni, la care judecătorii au aplicat un spor de un an şi două luni. Suprinzător, pe parcursul derulării procesului niciunul dintre păgubiţi nu s-a constituit parte civilă, ceea ce le-a uşurat munca magistraţilor şi soarta împricinaţilor. Aşa se face că, prin pronunţarea dată, judecătorii au amânat executarea pedepsei rezultate, de un an şi 10 luni de puşcărie, până la împlinirea termenului, la care au adăugat o perioadă de încercare de doi ani.
Condiţii
Amânarea executării pedepsei acţionează ca şi suspendarea condiţionată ori sub control judiciar, perioadă în care condamnaţii trebuie să respecte cu stricteţe anumite condiţii şi sunt obligaţi: * să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate; * să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea; * să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei/domiciliului şi orice deplasare care depăşeşte mai mult de cinci zile, precum şi întoarcerea; * să comunice schimbarea locului de muncă; * să comunice informaţii de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă. În altă ordine de idei, instanţa le-a pus în vedere celor doi că la orice încălcare (cu rea voinţă) a obligaţiilor stabilite, măsura amânării poate fi revocată şi înlocuită cu încarcerarea la penitenciar.
V.N.