Săptămâna aceasta a fost vernisată, la Biblioteca Judeţeană, o expoziţie retrospectivă a celor mai reprezentativi meşteri populari din Argeş: Dan Gherasimescu, Ion Rodoş, Ion Arsene şi Constantin Mihaiu, Constantin Vasile, Elena Nencov, Elena şi Gheorghe Mateescu. Artizanul evenimentului a fost lect. univ. dr. Sorin Mazilescu.
Lada de zestre
Doctor în folclor şi cercetător etnografic, Sorin Mazilescu i-a adus la Piteşti pe cei mai reprezentativi creatori populari din judeţ. Holul principal al Bibliotecii Judeţene s-a transformat într-o veritabilă ladă de zestre în care au fost puse la loc de cinste minunăţiile create de meşteri: linguri, furci şi alte obiecte sculptate, icoane pe lemn şi pe sticlă, fluiere, ocarine, ţitere, păpuşi tradiţionale etc.
Sorin Mazilescu: „Am gândit acest concept sub egida Asociaţiei folcloriştilor argeşeni «C. Rădulescu-Codin» şi a Cercului de folclor «Adriana Rujan» al Universităţii din Piteşti. Expoziţia retrospectivă este prima întâlnire a celor care se preocupă şi doresc să participe la un cerc de folcor dedicat exclusiv culturii tradiţionale din judeţul Argeş. Este expoziţia mea de suflet pentru că în anul omagial al satului românesc m-am gândit să-i reunesc pe toţi cei şase meşteri cărora eu le-am realizat broşuri şi filme. Toate cele şase filme etnografice sunt câştigătoare de premii în cadrul unor festivaluri de gen naţionale sau internaţionale. Iar lucrul acesta – faptul că am reuşit să extrag frumosul din ce are mai frumos judeţul Argeş – a fost pentru mine nu numai o mândrie, ci şi o realizare profesională. Până să se desfiinţeze instituţia (n.n., Centrul Creaţiei Populare Argeş) am reuşit să realizez şase filme etnografice. Îmi propusesem ca în fiecare an să fac câte două filme… Nu s-a mai putut… Cred că meşterii populari din Argeş merită mult mai mult.”
Printre cei care au onorat evenimentul s-au numărat: Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene, dr. Corina Mihăescu, cercetător ştiinţific la Institutul Naţional al Patrimoniului Bucureşti, cercetătorul ştiinţific Filofteia Pally, academicianul Gheorghe Păun, Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean ş.a.
Expoziţia retrospectivă a meşterilor populari poate fi admirată până la 13 decembrie.
Cine sunt eroii expoziţiei?
Dan Gherasimescu de la Valea Danului, „omul-pasăre al românilor”, este considerat cel mai reprezentativ meşter din judeţul Argeş. Ion Rodoş din Nucşoara, un alt meşter cu mâini de aur, a sculptat războaiele daco-romane pe şapte linguri din lemn de mari dimensiuni.
Constantin Mihaiu şi Domnica Mihaiu – fiica regretatului meşter fluieraş din Jugur, Ion Arsene – confecţionează ca nimeni alţii instrumente de suflat. Constantin Vasile, ţiteraşul Văii Vâlsanului, realizează singur ţiterele la care îşi pregăteşte elevii. Elena Nencov, excelentă realizatoare a păpuşilor din zona Brăduleţ, este, totodată, un promotor al culturii tradiţionale din zona de nord a judeţului. Din mâinile lui Gheorghe Mateescu ies necontenit obiecte de uz gospodăresc, mic mobilier ţărănesc şi obiecte de artă decorativă; împreună cu soţia sa, Elena, meşterul creează sculpturi în lemn şi icoane pe sticlă.
În arealul Argeş-Muscel, peste 80 de meşteri populari îşi demonstrează măiestria în diverse meşteşuguri.