Ieri, şoriciul se vindea în Piaţa Ceair din Piteşti şi cu 100 lei/kg, devenind un aliment de lux în prag de Revelion. Rulat ca o clătită, aperitivul nelipsit din meniul festiv putea fi cumpărat, din hala de carne, şi cu 70, 80 sau 90 lei/kg. Fiartă sau pârlită, pielea jupuită de pe porc i-a făcut să înghită în sec pe clienţii obişnuiţi. Cum şoriciul a ajuns să coste chiar şi de… opt ori mai mult decât kilul de carne, mulţi şi-au pus pofta-n cui şi au renunţat la răsfăţul culinar.
Atenţie! Şoriciul industrial devine „tradiţional” după ce marii procesatori îi fac un fel de lifting, adică îl supun unor operaţii chimice care îi dau doar imagine, nu şi gust. Ca să-şi vândă însă marfa, unii comercianţi au o reţetă simplă. Şoriciul industrial este pus în acid lactic pentru a se frăgezi sau este opărit. După aceea, este prăjit şi lăsat la saramură. Produsul obţinut arată la fel ca şoriciul tradiţional; gustul, în schimb, nu este acelaşi.
Mirela NEAGOE