- Centenara a dedicat decoraţia familiei sale, moarte în puşcăriile comuniste
Zilele acestea, preşedintele României, dl Klaus Iohannis, a decorat mai mulţi veterani de război şi membri ai rezistenţei anticomuniste postbelice, în semn de aleasă preţuire a înaltei ţinute morale, a demnităţii cu care au luptat până la capăt pentru democraţie şi a consideraţiei pentru suferinţele îndurate de aceşti martiri în puşcăriile comuniste. Printre cei decoraţi, Elena Ion, sora vestiţilor fraţi Toma şi Petre Arnăuţoiu, lideri ai rezistenţei anticomuniste din munţi de după 1944.
Elena Ion, născută Arnăuţoiu, este sora mai mare a fraţilor Toma şi Petre Arnăuţoiu, de numele cărora se leagă existenţa, între 1949 şi 1958, a Grupului de rezistenţă anticomunistă din Nucşoara. Fiica învăţătorului Ion Arnăuţoiu şi a Laurenţiei, s-a născut în comuna argeşeană la 12 aprilie 1919. Ca martor direct, supravieţuitoarea acelor vremuri de restrişte a avut zile să le povestească urmaşilor cum s-au înfiinţat şcolile locului, cum erau învăţătorii şi preoţii implicaţi în viaţa comunităţilor, cum, în timpul crizei economice a anilor ’29-’30, ţăranii s-au împrumutat de la bănci şi au cumpărat pământ şi cum au resimţit sătenii instaurarea regimului comunist, mulţi rămânând fără o parte din proprietăţi şi fiind marginalizaţi, în timp ce la conducerea comunei au venit cei care au îmbrăţişat brusc noul regim.
Un secol de istorie
În cartea sa de memorii, „Povestea familiei Arnăuţoiu din Nucşoara”, este remarcabil că autoarea nu-i priveşte pe Toma şi Petre Arnăuţoiu ca pe nişte eroi, deşi subliniază patriotismul celui dintâi, care avea să devină liderul partizanilor, ca şi ataşamentul său faţă de armata regală (împărtăşeşte cu el un respect deosebit pentru fratele mai mare, Ion, căzut pe front în Crimeea). În volumul care reuneşte mărturii ale Elenei Ion Arnăuţoiu, autoarea vorbeşte despre fraţii ei cu duioşie şi deplânge condiţiile în care şi-au trăit ultimii zece ani de viaţă, nouă în munţi şi unul în anchetele Securităţii.
Povestea familiei Arnăuţoiu este completată cu imagini, cuprinzând o serie de fotografii cu membrii familiei, casa părintească şi telegrama expediată de Laurenţia Arnăuţoiu Elenei, prin care o anunţa în mod disimulat de arestarea lui Toma şi a lui Petre Arnăuţoiu.
„Aţi parcurs aproape un secol de istorie, aţi suferit sub un regim totalitar şi iată că acum, după zeci de ani, eforturile şi suferinţele dumneavoastră sunt recunoscute. Daţi-mi voie să vă felicit încă o dată pentru această distincţie şi să vă asigur că voi face în continuare tot ce îmi stă în putere ca memoria celor care au luptat împotriva regimului comunist să fie onorată şi cultivată, atât de către membrii societăţii româneşti, cât şi de către o instituţie serioasă: un muzeu al comunismului, proiect care va prinde contur cât de curând. Numele dumneavoastră, precum şi al tuturor celor care s-au sacrificat pentru generaţiile de astăzi nu trebuie date uitării. Ele reprezintă un exemplu de luptă contra nedreptăţilor şi tiraniei. Vă felicit şi vă mulţumesc!”, a declarat, la momentul festiv, preşedintele Klaus Iohannis.
Elena Ion-Arnăuţoiu a spus: „Vă mulţumim, domnule preşedinte, şi aş dori să dedic această decoraţie familiei mele, care au murit cu toţii în puşcăriile comuniste. Mama, tata şi doi fraţi”.
Mirela NEAGOE
Un Comentariu
Elena Delia Dumitrica
Ne bucuram sa vedem in ziarul provinciei noastre articole despre adevarati eroi ai neamului , scapati ca prin minune de ororile unui regim crunt! Ati fost si sunteti ,indubitabil,singurul ziar de calitate din judet!